6 évnél régebbi cikk

Könyvajánló - mit olvassunk 2018-ban?
Fehérvár Médiacentrum fotójaKönyvajánló - mit olvassunk 2018-ban?

Az elmúlt időszakban sajnos nem tudtam annyi könyvet olvasni, mint amennyit szerettem volna. Nem vagyok a nagy újévi fogadalmak híve, de idén kivételt teszek és hivatalosan is megfogadom, hogy többet olvasok. Gyorsan össze is szedtem pár könyvet, amelyeket tuti végigpörgetek és erősen ajánlok mindenkinek. Lesz itt Dan Brown és George R. R. Martin is, úgyhogy unatkozni biztosan nem fogunk.

Joe Abercrombie: Half a War - Az ütközet

Várható megjelenés: 2017. január 22.

Kezdésnek itt van nekünk olyan könyvsorozat, amelyet a Trónok harca méltó utódjának tartanak és még A tűz és Jég szerzője is csupa jókat mondott róla: „Gyors, sodró történet tele árulással és bosszúval. Már az első oldalon magával ragadott, és nem is eresztett többé.” A jó öreg George R. R. Martinnak már csak hihetünk, nem? A Half a War sorozat főhőse Yarvi, akinek jobb kezén öt ujj helyett mindössze egyetlen csonk éktelenkedik. Sorsát az is megnehezíti, hogy apja nem más, mint Gettföld királya, akinek a dicsőséget és a hatalmat a csatamezőn ontott vér jelenti. Azonban egy nap minden megváltozik, ugyanis a trón üresen marad és Yarvira vár a feladat, hogy betöltse a megüresedett helyet.

A sorozat harmadik része már tejesen más felállásban indul. Nem akarom a poént lelőni, de az előzményekben Yarvi előbb rabszolga lett, majd a király minisztere pozícióig küzdötte fel magát. Ahogy fantasy történetben lenni szokott, a harmadik kötetben sem lesz nyugta, ugyanis Yarvi szemben találja magát a legnagyobb hadsereggel, amit a hátán hordott a föld. Az ellenséges erőket vezető ember pedig nem imád istent, csak magát a Halált. Para.

Alan Gratz: Menekültek

Várható megjelenés: 2018. február 2.

Vannak könyvek, amik érdekesek és vannak, amik fontosak. A Menekültek mindkettő. Napjainkban is fontos a menekültek-téma, így nem is lehetne aktuálisabb a könyv. 1930-ban kezdődik az egyik sztori, helyszíne a náci Németország, ahol Joseph, egy zsidó kisfiú, hajón menekül a koncentrációs tábor elől. Na, de itt nem ér véget a cselekmény: 1994. Kuba. Isabel és családja egy tutajon menekül el a folytonos lázadások és a pestis elől.

Végül pedig kapunk egy harmadik szálat, amely egész közel áll napjainkhoz. 2015-ben járunk, Szíriában, ahol is Mahmoud szülőföldjét erőszak és rombolás pusztítja. Kiutat keres és Európa felé veszi az irányt. Kontinensek és évtizedek választják el a sztorikat, azonban a regény végén a megdöbbentő valóság az olvasó elé tárul: hármuk története mégiscsak szorosan kapcsolódik egymáshoz. Bátorság, küzdés, túlélés. Három gyerek, három történet az életben maradásért, megmenekülésért.

Dan Brown: Eredet

Várható megjelenés: 2018. február 6.

Dan Brownt nem kell bemutatni senkinek, hiszen ő a szerzője minden idők egyik legolvasottabb könyvének, a Da Vinci-kódnak. Itt azonban nem állt meg Robert Langdon professzor története, Brown ezen kívül három bestsellert is írt, amelynek a híres szimbólumkutató a főhőse: Inferno, Az elveszett jelkép és az Angyalok és démonok.

Most újabb kötet jelenik meg, ezúttal a bilbaói Guggenheim Múzeumba látogat főhősünk, hogy részt vegyen egy felfedezés bemutatásán, amely „mindörökre megváltoztatja a tudományokat”. Az esemény házigazdája Langdon egykori tanítványa, akit találmányai és merész előrejelzései az egész világon vitatott figurává tettek. A bemutató estéje sem kivétel ez alól: egy megdöbbentő áttörést jelent be, amelynek messzeható következményei lesznek… Nos, Kíváncsian várjuk!

Alison Belsham: A tetoválás tolvaj

Várható megjelenés: 2018. június.18.

Egy könyv, a krimi és thriller rajongóknak, Alison Belsham tollából. A könyv egy sorozatgyilkosról szól, akinek elmebeteg rögeszméje, hogy - egyébként még élő - áldozataiból tetoválásokat metsz ki… De minek? Adott nekünk tehát: egy perverz sorozatgyilkos, egy rendőr, akinek ez az első gyilkossági ügye, és még itt van nekünk halálos titkot őrző tetováló és tadamm... kész is a krimi.

Mikor a brightoni tetováló, Marni Mullins holttestet talál, a frissen előléptetett Francis Sullivan felügyelőnek szüksége van a művész segítségére. Egy szabadlábon lévő sorozatgyilkos ugyanis tetoválásokat metsz ki a még életben lévő áldozatai testéből. Marni jobban ismeri a tetováló világot, mint a saját tenyerét, de oka van rá, hogy ne bízzon a rendőrségben. Rájön, hogy ki lesz a gyilkos következő célpontja, de vajon szól Sullivannek vagy egyedül cserkészi be a tetoválás tolvajt?

George R. R. Martin: Wild Cards 19. - Vesztes kéz

Várható megjelenés: 2018. július 1.

Ki ne hallott volna eddig a híres Tűz és Jég daláról, a Trónok Harca HBO sorozatáról? Ugye, hogy ugye. Az eredeti könyv szerzője George R. R. Martin, aki emellett számos kötetet jelentetett már meg, leginkább fantasy, horror, és sci-fi műfajokban. 2018-ban sem lesz ez másképp, ugyanis a Wild Cards sorozat 19. kötete várhatóan idén nyáron „kötelező olvasmány” lesz. Plusz jó hír a rajongóknak, hogy a Wild Cards fantasztikus világából az Universal Cable Production készít tv-sorozatot. A Trónok Harca után ez elég ígéretesnek hangzik…

"Mióta a Fekete Lap vírus megfertőzte a bolygót, az emberiség lassan megbarátkozott a járvány következményeivel. A jokerek, ezek a félemberi lények saját földalatti világot hoztak létre, míg a legendás kiválasztottak, az ászok valódi szuperhősökké váltak. A hiányzó kártya című kötetben megismert John fiatal hősökből verbuvál csapatot: ők a Bizottság. Csakhogy a Bizottság ellenségeinél is akadnak harcra kész ászok és jokerek, köztük egy forradalmár, egy zsoldos, egy apokaliptikus képességekkel rendelkező kölyök, és az FBI-on belül működő rejtélyes szervezet..."

(Forrás: BBB)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek