6 évnél régebbi cikk

Komolyan ciki a fehér keresztény Európa, amiből hiányoznak a migránsok?
Fehérvár Médiacentrum fotója
ÖKK
Komolyan ciki a fehér keresztény Európa, amiből hiányoznak a migránsok?

Vajon tényleg a kultúráról szól az a pályázat, ahol a bírálóbizottság egyik tagja kizárólag napi politikai kérdésekkel, vádpontokkal illeti a fehérvári delegációt, és azt kifogásolja, hogy a görög, a római és a keresztény-zsidó kultúrkör ad értékeket? Merre tart Európa?

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyerésére pályázó magyar városok szakmai elképzeléseit vizsgáló testület csütörtökön bejelentette: a javasolt városok Debrecen, Győr és Veszprém. Eddig talán minden rendben is lenne. Székesfehérvár gratulál a továbbjutóknak, és tiszta szívből szorít mindenkinek. Minden magyar városnak. Minden európai városnak. Minden olyan településnek, közösségnek, aki büszkén vállalja az értékeit, múltját, hovatartozását, és kultúráját. 

Mert ugye ez a pályázat a kultúráról szól. Az európai kultúráról. 

 

Akkor ízlelgessük a bírálóbizottság kifogásait Székesfehérvár pályázatával kapcsolatban:

„Ez a fehér keresztény Európa propagandafilmje, mindenki fehér, boldog, és az utcán táncol.” – idézte fel az egyik szakértő kifogását dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A pályázattal kapcsolatosan pedig nem csak a bőrszín, a boldogság és táncolás merült fel vádpontként, ugyanis azt is kritikaként hozták fel, hogy hiányoztak a filmből a szegények és a migránsok (mint kulturális elemek? - szerk.), ugyanakkor sok volt a kereszt és a templom (mint szégyellni való, zavaró utcarészlet? - szerk.), és nehezményezték azt a hozzáállást is, hogy a város értékként tekint ezekre.

Az egyik bizottsági tag, egy belga politikus kifogásolta, hogy a pályázat alapját, identitását a görög, a római és a keresztény-zsidó kultúrkör határozza meg.

Ha ez probléma, akkor lehet, hogy tényleg nagy a baj. De ez inkább maradjon csak egy bizonytalan kérdés, válaszként pedig álljon egy sokkal hivatalosabb:

„Pont ez az értékrendszer adja azt az európai sokszínűséget, ami miatt Európára mi büszkén tekintünk, és ami miatt azt állítom: ez a meghallgatás nem európai stílusú meghallgatás volt. Sem stílusában, sem tartalmában nem arról szólt, amit Európa Kulturális Fővárosának mozgalmaként elindítottak.” – mondta a polgármester az Országalmánál tartott sajtótájékoztatón, és a Székesfehérvár iránti elkötelezettségének, szeretetének és büszkeségének adott hangot; a keresztekkel, a templomokkal együtt, biztonságban és nyugalomban.

És pontként pedig íme a film, ami kiváltotta a bírálóbizottság rosszallását:

 

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek