5 évnél régebbi cikk

Mit olvas Fehérvár? - Ezeket a könyveket kölcsönöztük ki legtöbbször az elmúlt egy évben
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Mit olvas Fehérvár? - Ezeket a könyveket kölcsönöztük ki legtöbbször az elmúlt egy évben

Mit olvasol? És vajon mit olvas egy egész város? Nem feltétlenül azt, amire elsőre gondolnál. Újdonságokat keresnek inkább vagy régi klasszikusokat? Egyáltalán melyik generáció jár leginkább könyvtárba? A székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár elmúlt egyéves kölcsönzési statisztikáit böngésztük.

A tíz leggyakrabban kölcsönzött könyvre voltunk kíváncsiak, húsz lett belőle. A magyarázat egyszerű: rengeteg kettes, hármas holtverseny van a top tízben, ami így kerek húsz kötetre duzzadt. A székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár felnőtt- és gyermekrészlegének egyéves statisztikái nagyon érdekesek. 

2017. április 16. és 2018. április 16. között összesen 76 560 kölcsönzés történt Fehérvár legnagyobb könyvtárában. Ezek közül csupán hat a kötelező vagy ajánlott olvasmány, de a kölcsönzött könyvek között többségében vannak a legfiatalabbaknak és a fiataloknak szólók (12-13). A mostanában megfilmesített, igényes ponyvát hárman képviselik (A lány a vonaton; A szolgálólány meséje; Harry Potter és a Titkok Kamrája), és több regényfolyam is szerepel a listán, ráadásul utóbbiak közül az egyik vezeti a listát.

A kötetek között éppen fele-fele a magyar és külföldi szerzők aránya, bár ha Szophoklésztől az Antigoné / Oidipusz királyt kettőnek számoljuk, akkor eggyel vezetnek a külföldiek. Két szerző is két-két könyvvel szerepel a listán, és itt is igazságos a magyar-külföldi arány: Lázár Ervinről és Jeff Kinneyről van szó.

Íme a Fehérváron leggyakrabban kikölcsönzött könyvek és tartalmuk röviden, szigorúan három mondatban:

18-20.: 29 kölcsönzés
Berg Judit: Rumini
Jeff Kinney: Egy ropi naplója 8.
Kosztolányi Dezső: Édes Anna *

Berg Judit: Rumini

Az olaszos nevű bátor kisegér jobb híján felcsap hajósinasnak, és a Szélkirálynő fedélzetén a pelék országába indul. Az út legalább annyira kalandos, mint amennyire veszélyes: a Ragacs-tengeren át, a Sárkány-szoroson keresztül vezet Pelevárba, na és ha tenger, akkor a kalózok sem maradhatnak ki. A történet végére természetesen kiderül: kicsi a bors, de erős.

Jeff Kinney: Egy ropi naplója 8. - Pechszéria

Amikor semmi nem jön össze, nyakig ér a baj és még a legjobb barátja is elhagyja, a naplóíró úgy dönt, elengedi a dolgokat. Greg Heffley nem erőlteti tovább a dolgokat, mert eddig csak a baj származott ebből. Jöjjön, aminek jönnie kell a felsőtagozatos életében.

Kosztolányi Dezső: Édes Anna

A szervilis lányt cselédsorba kényszerítik, ahol sokkal inkább gépként, mint emberként kezelik. A ház úrnőjének egyetlen szórakozása, hogy az amúgy meglehetősen ösztönös Annát folyamatosan megalázza és próbára teszi. A végén persze elszakad a cérna: a lány megöli gazdáit, börtönbe kerül, a kérdés már csak annyi, hogy az ok vagy okozat volt előbb.

16-17.: 30 kölcsönzés
Margaret Atwood: A szolgálólány meséje
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő

Margaret Atwood: A szolgálólány meséje

A nem túl távoli jövőben a nők jelentős része meddő lesz, a termékenyeket ezért a tehetős házaspárok tulajdonképpen kézről kézre adják, hogy gyereket szüljenek nekik. A rendszer ellen egy idő után néhány szolgálólány lázadni kezd, amit a furcsa rendszer vezetői nem néznek jó szemmel. Az anyai ösztönt nem lehet elnyomni, mert abból vérfürdő lesz.

Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő

Ha csak a szereplők neveit nézzük, akkor is ez minden idők legvagányabb gyerekkönyve. Dömdödöm, Vacskamati, Mikkamakka, Bruckner Szigfrid, Ló Szerafin, Nagy Zoárd, Maminti, Aromo és Szörnyeteg Lajos. Velük történnek mindenféle kalandos dolgok a mesegyűjtemény címét adó erdőben. Különálló történeteik a végére mesefüzérré állnak össze. 

14-15.: 31 kölcsönzés
Szabó Magda: Abigél *
Gárdonyi Géza: Egri csillagok *

Szabó Magda: Abigél

Az elkényeztetett diáklányt vidéki iskolába íratják, és nem is érti, ez miért történik vele. Egy szökési kísérlet után megérti az események hátterét, beletörődik a sorsába és beilleszkedik a közösségbe. Közben az internátus legendás kerti kőszobra, Abigél minden gondot megold, akármivel is fordulnak hozzá, a végén pedig kiderül, hogy ki is a rejtélyes jótevő valójában.

Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Amikor a gyerekkori szerelemnek még a török hódoltság sem parancsolhat megálljt. Az egri vár ostromának története (Cecey) Vicuska és (Bornemissza) Gergő szerelmén keresztül. A regény egyik legfontosabb szereplője a magyar irodalomtörténet főgonosza, a török Jumurdzsák, akin a városi legenda ellenére a könyvből készült filmben nem látható kvarcóra.

12-13.: 32 kölcsönzés
Jeff Kinney: Egy ropi naplója 9.
Szophoklés: Antigoné / Oidipusz király *

Jeff Kinney: Egy ropi naplója 9. - A nagy kiruccanás

Nem minden nap lesz az ember nagymamája 90 éves. A Heffley-család ezért fel is kerekedik, hogy meglátogassa a nagyit, de útközben váratlan kalandokba keverednek. Nem is lennének ők a Heffley-k, ha egy elszabadult malac vagy néha az elkergült sirályok nem akadályoznák útjukat, elképesztő kalandok sorába keverve őket.

Szophoklés: Antigoné / Oidipusz király

A címszereplő fiatal lány a király tiltása ellenére eltemeti halott testvérét, akit az uralkodó árulónak tart. Antigoné sziklabörtönbe kerül, ahol öngyilkos lesz, majd a fontosabb szereplők közül többen is követik példáját, a király lelkileg összeroppan. Ógörög történet hatos jambikus sorokban a jellemről, a következmények vállalásáról és a lelkiismeretről.

A városba érkező fiatal fiú a szfinx feladványára felelve király lesz és feleségül veszi az özvegy királynét. Utóbbiról később kiderül, hogy tulajdonképpen a saját anyja, az előző királyt pedig a fiú ölte meg, így a vérfertőző házasság a nő öngyilkosságával ér véget, Oidipusz pedig megvakíttatja és bujdosásra kényszeríti magát. Tanulság: vannak olyan dolgok az életben, amit jobb nem bolygatni, mert a végén mindenkinek rossz lesz.

10-11.: 33 kölcsönzés
Walt Disney: 101 kiskutya
Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika *

Walt Disney: 101 kiskutya

Egy fiatal pár a parkban összejön, és azonos fajtájú kutyáik is egymásra találnak. A dalmatáknak 101 kölyke születik, akiket a nő főnöke elraboltat, hogy bundát készíttessen magának belőlük, ám az állatok összefogásának köszönhetően a kiskutyák megmenekülnek és hazaérnek. Tanulság: a dalmaták nem adják olcsón a bőrüket - hát még a kölykeikét!

Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika

Mi bajod lehet, ha csak céltalanul bóklászol a világban, senkihez nem tartozol, semmi nem vár sehol? Legrosszabb esetben belebotlasz a Százarcú Boszorkába, aki egy gonosz varázslattal elátkoz, mint Dzsonit, aki még véletlenül sem angol. Innen kezdődik a küzdelem, de még inkább a kaland, hogy feleségül vehesse Árnikát, Östör király lányát, élete szerelmét.

9.: 34 kölcsönzés
Erich Kästner: Emil és a detektívek

Minden egy Berlinbe tartó vonat fülkéjében kezdődik a nyári vakáció kezdetén. A keménykalapos úr meglopja a nagymamához tartó Emilt, akinek rengeteg társa akad, hogy végül nyakon csípjék a tolvajt. Örökzöld és humoros gyerekkrimi a felnőtt detektívregények szabályai szerint.

6-8.: 40 kölcsönzés
Beck Andrea: A Titoktündér
Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek
J. K. Rowling: Harry Potter és a Titkok Kamrája

Beck Andrea: A Titoktündér

Egy nagyon mai mesekönyv a kor kötelező mesebeli főszereplői nélkül. A szerző bebizonyítja, hogy fegyverek, háborúk, űrlények, szleng és semmitmondó történet nélkül is van élet a fantázia birodalmában. Amiben viszont a kötet erős: pozitív életszemlélet kialakítása, önbizalom fejlesztése és mindenekelőtt rengeteg vidám pillanat.

Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek

Van-e visszaút, ha már meghoztad a döntést a halálodról egy súlyos motorbaleset után? A fiatal Will mellé bénulását követően Lou kerül ápolónak, és egymást segítik át az élet megpróbáltatásain. A fiú azonban nem tudja elfogadni megváltozott életét, és már csak fél éve van hátra a svájci utazásig, ahol eutanáziát hajtanának végre rajta. 

J. K. Rowling: Harry Potter és a Titkok Kamrája

A második tanévben egy furcsa napló miatt kerül bajba a tehetséges kisvarázsló. A mágikus iskolában elszabadul egy hatalmas kígyó, aki sorra szedi áldozatait, és csak a három jóbarát állíthatja meg. A hét részes könyvsorozat sokak által leggyengébbnek vélt része barátságról, önfeláldozásról és egy gonosz varázsló fiatalkori emlékeiről.

4-5.: 41 kölcsönzés
Borsa Brown: Az arab lánya
Paula Hawkins: A lány a vonaton

Borsa Brown: Az Arab lánya

Milyen lehet magyar gyereket nevelni arab apaként Szaúd-Arábiában? Mennyire tartod a keleti ország vallási, családi tradícióit, érvényesül-e egy teljesen más kultúrából érkező gyerek nevelése esetén? Az angol néven publikáló, de magyar írónő Arab-sorozatának harmadik kötete szokás szerint szókimondó és szenvedélyes.

Paula Hawkins: A lány a vonaton

Hiába vagy tanúja valami szörnyűségnek a vonat ablakából, ha még magad sem vagy teljesen meggyőződve az igazadról. A rendőrség pedig az alkoholizmusod és emlékezetkieséseid miatt néz rád furcsán. De vajon mi köze ennek az egésznek egy kitalált párhoz és az ő nem létező életükhöz?

3.: 47 kölcsönzés
Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője *

Egy piros esernyő rengeteg dolgot rejthet, többek között örökséget, egy legendát Szent Péterről és kiindulópontja lehet egy hatalmas szerelemnek is. A helyiek szerint egy viharban Szent Péter borította az esernyőt Bélyi plébános kishúga fölé, innen pedig elindul az elmaradott Glogova nevű település felvirágzása. Történet városi legendáról, szerelemről és vagyonért folytatott harcról.

2.: 56 kölcsönzés
PONS nyelvtanfolyam kezdőknek

Tanulj meg egy nyelvet alapszinten, mindössze három hónap alatt egy olyan módszerrel, amire sokan esküsznek, mások viszont borzasztóan unalmasnak tartják. A második hely titka, hogy a könyvtár egybe számolja az összes nyelv (angol, német, francia, olasz stb.) kiadványát. A jó hír az, hogy ezek szerint Székesfehérváron szeretünk nyelveket tanulni.

1.: 106 kölcsönzés
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő

Tizenegy kötetben 170 mese a kisgyerekes családok mindennapjairól. Kiderül az is, hogyan élik meg a gyerekek, amikor újabb kistestvér érkezik, de megismerjük azt is, hogy milyen érzés óvodába menni? A könyvek a legkisebbek szemszögéből mutatják be a világot, a köteteket a szerző saját maga illusztrálta.

(A listában *-gal jelöltük a kötelező/ajánlott olvasmányokat.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek