5 hónapnál régebbi cikk

A vármegye könyvtárosai találkoztak Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Megyeri Zoltán
A vármegye könyvtárosai találkoztak Székesfehérváron

Szakmai konferenciára hívták össze a vármegye könyvtárosait. A rendezvényen átadták a Tóth György emlékérmet és a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer díját.

Megtelt könyvtárosokkal a Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasóterme. Egy évben három továbbképzésen vehetnek részt a vármegye könyvtárosai. Most is változatos témákban tájékozódhattak a résztvevők, többek között megismerhették a szekszárdi könyvtár működését, de a szolnoki könyvár is szerepet kapott a rendezvényen. 

"Új könyvtár építéséhez a legritkább esetben jutunk hozzá, viszont azt mindenképpen érdemes így megmutatni a kollégáknak, hogy a meglévő tereinket hogyan tudjuk jól kihasználni, hogyan tudunk egy átrendezést úgy végrehajtani, hogy azt saját belső forrásból is meg tudjuk oldani" - mondta el Buriánné Tarró Edit, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Fejér Megyei Szervezetének elnöke. 

A vármegyei könyvtár évekkel ezelőtt létrehozta a Tóth György emlékérmet, amelyet minden évben az a személy vehet át, akit a leginkább érdemesnek tartanak az elismerésre. Idén Szakonyiné Beke Marianna, a móri Lamberg-kastély Művelődési Központ, Könyvtár és Muzeális Kiállítóhely helyismereti könyvtárosa vehette át a díjat. 

"Azért terjesztettük fel, mert rengeteg olyan munkát végez, amellyel egyrészt a lokálpatriotizmust erősíti, másrészt a hely iránt érdeklődőknek rengeteg segítséget tud nyújtani. A gyűjtőmunkája során sok helyi emberrel kapcsolatba lépett, ezzel segítve a könyvtár állományának gyarapítását" - mondta el Fazekas Judit, a Lamberg-kastély Művelődési Központ, Könyvtár és Muzeális Kiállítóhely könyvtárvezetője.

A vármegyében 82 településen van könyvtár, a könyvtárosok munkáját ismerik el a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer díjával. Most Sipos-Dávid Beáta, nádasdladányi Könyvtári Információs és Közösségi Hely könyvtárosa vehette át az elismerést, aki így foglalta össze a díjjal kapcsolatos gondolatait:

"Nagy szerencsém az, hogy nem vagyok könyvtáros eredetileg, de pedagógus vagyok. A nagy szerencsém a könyvtárosságban mint munkában és új hivatásomban, hogy a pedagógiai attitűdömet és személyiségemet, az empátiámat, amit szerintem az évtizedek során a munkáimból és a magam attitűdjéből merítettem, azt tudtam kamatoztatni a nádasdladányi könyvtárban."

A szakmai továbbképzésen a könyvtárról mint hídról, a könyvtárosokról mint összekötőkről tartottak előadást, de szóba került az energiaválság, az intézmények nehéz helyzete is. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek