5 évnél régebbi cikk

Tizenhárom premier, négy ősbemutató a Vörösmarty Színházban
Fehérvár Médiacentrum fotója
vorosmartyszinhaz.hu
Tizenhárom premier, négy ősbemutató a Vörösmarty Színházban

Jubileumi év a 2018-as a Vörösmarty Színház életében: kétszáz éve indult ugyanis a fehérvári színházi élet. Az ősszel induló évad izgalmas kínálatát a napokban ismertették.

Biztosan sokakat vonz majd a nézőtérre a világhírű musical, a Chicago, melyet Horváth Csaba rendezésében a nagyszínpadon mutatnak majd be a 2018/19-es évad során. A rendező elmondta: a társadalomra nézve „kritikus dolgokat” felvonultató műben aktív szerepet kap majd a székesfehérvári Helyőrségi Zenekar is.

A Chicago egyik legismertebb feldolgozása:

Olyan klasszikusok kerülnek még színpadra, mint A vágy Villamosa Tennessee Williamstől és Jules Verne 80 nap alatt a Föld körül című komédiája. Utóbbit Lendvai Zoltán rendezi, aki érdekességként kiemelte, hogy az eredetileg 150-300 szereplőt 8-12 színésznek kell abszolválnia, folyamatosan átöltözve. A vágy villamosa a Kozák András Stúdióban kerül bemutatásra, Bagó Bertalan rendezésében.

Jubileumi év a 2018-as a Vörösmarty Színház életében: kétszáz éve indult ugyanis a fehérvári színházi élet:  „Kétszáz évvel ezelőtt, egy vármegyében született egy hajlandóság arra, hogy pártoljuk a színjátszást, és tették mindezt akkor, amikor Magyarországnak még Nemzeti Színháza sem volt." - beszélt Szikora János a fehérvári színjátszás kezdeteiről, arról, hogyan született meg 1818-ban Fejér Megyében a Játékszíni Bizottság, mely a magyar nyelven játszó színtársulatok letelepítését és befogadását tűzte ki célul. 

Szikora János igazgató a következő évadban két darabot rendez. Az egyik a Perelj, Uram! című történelmi dráma, amely a fehérvári Sobor Antal műve, és a 48-as szabadságharc leverésének kegyetlenségét mutatja be a Fejér megyei Csákberény kis közösségén keresztül. A másik Esterházy Péter Mercedes Benz című történelmi revüje, amely a szerző utolsó drámai műve volt.

(Forrás: szinhaz.hu, vorosmartyszinhaz.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek