5 évnél régebbi cikk

Egy elfeledett hős: Willis Carrier, akinek a túlélést köszönhetjük a hőségben
Fehérvár Médiacentrum fotójaEgy elfeledett hős: Willis Carrier, akinek a túlélést köszönhetjük a hőségben

Az 1876-ban született feltalálónak köszönhetjük, hogy hellyel-közzel az idei nyarat is sikerült túlélnünk.

Keveseknek ismerős Willis Carrier neve, pedig találmányával ma már az élet szinte minden területén találkozhatunk. New York állam szülöttének köszönhetjük ugyanis a mai légkondiciónálók ősének számító szerkezetet.

Carrier 1876-ban született a New York államban található Angolában, későbbi pályáját tekintve furcsa, hogy gyermekként bizony akadtak gondjai a matematikával. Főleg a törtekkel barátkozott meg nehezen, a problémán végül édesanyja segített, aki egész almákat darabolt fel a törtrészeket illusztráló különféle nagyságú darabokra. Willis később úgy nyilatkozott, hogy ez volt élete legfontosabb leckéje, ugyanis ezáltal felismerte az intelligens problémamegoldás értékét.

Miután összebarátkozott a matekkal, nem volt megállás: 1901-ben mérnöki diplomát szerzett a Cornell Egyetemen, majd munkába állt a Buffalo Forge Company vállalatnál. 1902-ben a ködös pittsburghi pályaudvaron, az érkező és induló vonatok látványán mélázva ugrott be a nagy ötlet. Carrier a párát bámulva döbbent rá arra, hogy a levegőt vízen keresztül, ködöt létrehozva tudná szárítani. Ezáltal adott mennyiségű nedvességet tartalmazó levegőt lehetne előállítani. Egy éven belül kidolgozta a páratartalmat szabályozó találmányát: a modern légkondicionálás alapkövét. Korán felismerte, hogy a légkondicionálás értékét az éghajlat, a kényelem és a gyártási követelmények fogják meghatározni. Már a kezdetektől fogva elkezdte kiépíteni a nemzetközi kereskedők, viszonteladók és ügyfelek hálózatát. Az Európában és Ázsiában végzett első telepítések során érzékelhető volt a légkondicionálás univerzális, országhatárokon keresztülívelő alkalmazhatósága.

Carrier később is meghatározó alakja volt a kor mérnöki társadalmának, 1950-ben bekövetkezett haláláig számtalan újítással, úttörőnek számító megoldással szolgálta az emberiség fejlődését. Tiszteletbeli doktori címet kapott a Lehigh Egyetemtől (1935) és az Alfred Egyetemtől (1942), 1985-ben beiktatták a National Inventors Hall of Fame (A Feltalálók Nemzeti Csarnoka) tagjai közé, a TIME magazin pedig „A 20. század 100 legbefolyásosabb személyisége” listájának egyikeként nevezte meg 1998-ban.

Willis Carrier találmánya több olyan iparágat mozdított elő, amelyek a mai gazdaság mozgatórugói. A légkondicionálás számos termék gyártását tette lehetővé a pékáruk elkészítésétől kezdve a háborús készletek előállításáig. A légkondicionálás közvetlen beindítója volt a nyári mozifilm-kasszasikereknek, mivel a hőségtől menekülve szívesen mentek az emberek a hűvös moziba. A találmány által vált lehetővé a precíz hőmérséklet- és páratartalom-szabályozás a bevásárlóközpontokban és az Atlanti-óceánt átszelő repülőjáratoknál, valamint az Internetet ellátó számítógépek és kiszolgálók létrejöttében is meghatározó szerepet játszott.

A lakossági klímák piaca hazánkban is dübörög, tavaly nyáron az előző évihez képest 150%-os növekedés volt tapasztalható, szakemberek szerint az idei nyár végére újabb emelkedés várható. A forbes.hu legfrissebb tanulmánya szerint az ingatlanpiacon ugrásszerűen megemelkedett a klímás ingatlanok iránt kereslet. Például 2016-ban az eladásra kínált budapesti lakások alig több mint 18 százalékát hirdették klímásként, az idén ez az arány 23 százalékra nőtt.

A légkondícionáló áldásos tevékenysége mellett azonban ne feledjük annak káros hatásait sem, melyek egészségünkre és általában a bolygónkra is hatnak.

Hiába, még egy olyan zseni, mint Willis Carrier sem gondolhatott mindenre találmánya kapcsán.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek