5 évnél régebbi cikk

Tényleg annyira menő játék a Minecraft?
Fehérvár Médiacentrum fotójaTényleg annyira menő játék a Minecraft?

Költői a kérdés, mert napjainkban rengeteg jó és kevésbé jó számítógépes játék létezik és mindegyiket lehet utálni, meg kedvelni is. Azonban az sokat elmond egy játékról, ha már hozzánk az Excomba is sokan úgy jönnek be számítógépet venni, hogy de a Minecraft fusson rajta.

Én alapvetően sem PC-s játék fan, sem játék őrült nem vagyok. Sokkal inkább “használom” a számítógépet és az online világot, mintsem játszom velük. Azonban azt el kell fogadnom, hogy vannak olyan játékok - még annak ellenére is, hogy én nem vagyok ennek a híve -, melyekkel a fiatalok szeretnek játszani.

Az évek alatt sok ügyfélnek segítettem már számítógép és notebook vásárlás tekintetében. Mindenkinek más és más az elvárása a leendő új gépével kapcsolatban. Van aki munkára, van aki tanulásra, és van aki játékra szeretné használni. Azonban az utóbbi években már nekem is szemet szúrt, hogy a fiatalok körében az egyik népszerű, ha nem a legnépszerűbb motivációs dolog a leendő PC vásárlása tekintetében, hogy a Minecraft azért fusson rajta.

De miért pont a Minecraft? Mi az, amit a Minecraft tud és a többi játék kevésbé?

A kezdetekről csak dióhéjban annyit, hogy maga az ötlet 2009-ből származik. Egy svéd programozó (Markus Persson) hobbiból kezdte el fejleszteni a játékot, mely igencsak hasonlít a klasszikus LEGO építőkockás felépítésére. A játék már indulásának első éveiben (2010) felkavarta a számítógépes játékok piacát.

Olyannyira, hogy a Microsoft 2014-ben, üzleti lehetőséget szimatolva, szőröstül-bőröstül felvásárolta a svéd programozó cégét, nem kevesebb, mint 2,5 milliárd (!) dollárért. Ez éppen egy jó üzleti befektetése volt a Microsoftnak. Már maga ez a tény is sokakban érdeklődést keltett a számítógépes programozás iránt. Mondván, ha egy fiatal (Markus ekkor 30 éves volt) is tud ilyen menő dolgokat programozni és ennyi pénzt keresni, akkor ezzel érdemes foglalkozni.

Az alap elgondolás a népszerű LEGO építőkockákon alapult. Aztán a játék annyira népszerű lett, hogy a játék ötlete alapján a LEGO kiadta a LEGO Minecraft sorozatot, mely szintén népszerű lett a rajongók körében.

A Minecraft alapmotorja, hogy egy bejárható és felfedezhető világban, mely nagyon hajaz bolygónkra, bányászni lehet, és a bányászott kincsekből mindenfélét lehet építeni. Akárcsak a LEGO-ban. Az éppen választott játékmódtól függ, hogy mennyire is nehéz hozzájutni az alapanyagokhoz, és milyen veszélyek leselkednek a játék figuráira.

Kreatív módban az alkotás kap szerepet, míg túlélő módban nemcsak az alapanyagokhoz nehezebb hozzájutni, hanem különböző rémségekkel (pl. pókokkal) is szembe kell nézni, a létrehozott elemek (ház, kerítés, varázskönyv, vasgólem) pedig a túlélést segítik. A legtöbb játékos mind a két játékmódot használja, mert mindegyik univerzumban ugyanazok az építőelemek fordulnak elő, és ugyanazokat lehet belőlük megépíteni. Kreatív módban kényelmesen ki lehet kísérletezni, ami a túlélő módban tovább visz.

A Minecraft első, alap változatát egyszerűen csak klasszikusként emlegetik, alapjában olyan volt, mint egy LEGO alapcsomag. Nagyjából egy tucat blokkot tartalmazott, és ebből lehetett építkezni. Ennyi éppen elég volt a játék kezdeti sikeréhez. Azonban az átütő sikerhez kellett valami más is. Szükség volt bonyolultabb dolgokra, összetettebb feladatokra és kihívásokra.

De ami az évek során sem változott: az a játék darabos, pixeles képe. Míg a nagyok, a hatalmas játékfejlesztő cégek óriási összegeket költöttek a látványra, az élethű animációra, realisztikus grafikákra, addig a Minecraft az egyszerű, de szerethető darabossággal robbant be és tarolt nagyot. Annyira nagyot, hogy a játékot ihlető LEGO speciális Minecraft sorozatot is indított, ami a játékra jellemző szín- és formavilágot idézi.

A minecraftos építkezés pont olyan, mint a legózás. Egymásra teszünk két kockát. Aztán ráteszünk még egyet, és még egyet, így épül a ház. Majd ha ez elkészült, akkor rájövünk, hogy tudnánk építeni egy jobbat is, és innen nincs megállás: azon kapja magát a játékos, hogy vasgólemet akar építeni.

Ám, amíg a házat egyszerű volt létrehozni, mert csak egymásra kellett  pakolni az elemeket, addig - és ez jól mutatja a játék összetettségét - a gólemhez négy vasblokk szükséges. Vasblokk azonban nem terem a Minecraft-világban. Messzebbről kell indulni, először vasércet kell bányászni. A vasércből tűz hatására vasrúd lesz, majd kilenc vasrúdból lehet egy vasblokkot gyártani. Ráadásul négy vasblokkon kívül még egy halloween tök is kell a gólemhez.

És ez az összetettség jól mutatja azt a szerethető logikai gondolkodásmódot, mely az egész Minecraft univerzumot átszövi. Míg más számítógépes játékokban is lehet hasonló logikát keresni, addig itt a Minecraftban a LEGO jelleg és az agresszivitás hiánya miatt ez egy teljesen más világot teremt a fiatalok képzeletében.

Olvastam olyan kutatásokat, ahol egy tízéves fiú azt mondta, hogy a Minecraft változatos, egy 47 éves férfi pedig azzal érvelt, hogy zseniális a játékélmény, nem mellesleg olyan játék, amit együtt is tudnak játszani. Abban mindketten egyetértenek, hogy minél több időt töltenek el a játékkal, annál rejtettebb rétegei tárulnak fel és újabbnál újabb kihívásokat nyújt.

Jól mutatja a Minecraft népszerűségét, hogy a kezdetekben csak számítógépen létező játék reinkarnációi sorra megjelentek a különböző játékos platformokon is. Így napjainkban a játék már elérhető PlayStation, Xbox, és Wii konzolokon is, sőt, létezik okostelefonokra, tabletekre letölthető kiadása is.

A Minecraft előnye, hogy kezdő, profi és haladó szinten egyaránt lenyűgöz és szórakoztat, mert a logikusan felépített szabályokon kívül a játékosnak szüksége van szerencsére és leleményre, hogy végigvigye a tervét, életben tartsa a karakterét.

Azt persze azért nem mondom, hogy most minden tizenéves gyermek fusson és üljön le minecaftozni. Ugyanakkor tény, hogy ha már kikerülni nem is tudjuk a számítógépes játékok világát, akkor legalább ne a vérfolyatós, mászkálós-lövöldözős, igen gyakran belső, lelki feszültséget is kiváltó, agresszív játékkal játsszon a gyermek, hanem egy olyan játékkal, mely az ő lelki világának megfelelő, ha egyáltalán lehet ilyet mondani.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek