5 évnél régebbi cikk

Hogyan daraboljuk fel a kezünket szakszerűtlenül? Avagy miért emelkedett ugrásszerűen a flexbalesetesek száma a székesfehérvári kórházban?
Hogyan daraboljuk fel a kezünket szakszerűtlenül? Avagy miért emelkedett ugrásszerűen a flexbalesetesek száma a székesfehérvári kórházban?

Van, akinek a kezéért elkeseredett harcot vívnak a sebészek, de agykoponyából is operáltak már flexkorongdarabot. Hogy mit hibáznak el a sérültek? Jellemzően ugyanazt!

A székesfehérvári Németh Zoltán éppen egy napja élvezi a Fejér Megyei Szent György Kórház vendégszeretét. Neki szerencséje van, egyelőre úgy tűnik, hogy tudja még majd használni a kezét annak ellenére, hogy érkezéskor mindössze a bőr tartotta a helyén két ujját is. "Flexbe fogott fűrészkoronggal szerettem volna fát vágni, de amikor elindítottam, megugrott a gép és két ujjam bánta." – mesélte a kórházi ágyon fekve.

"Az egyik ujjában darabosan roncsolódott a csont, és ínsérülése is van a betegnek. Ez a sérülés még a könnyebbek közé tartozik, operáltunk már koponyából, hasfalból, lábból korongdarabot, de a leginkább jellemzőek a kézsérülések. Olyannyira, hogy mostanra már a nem erre a területre specializálódott kollégák is kénytelenek voltak gyakorlatot szerezni benne. Ráadásul a sérülések szinte kivétel nélkül maradandó károsodással járnak." – ezt már dr. Szarvas József, a Fejér Megyei Szent György Kórház Traumatológiai osztályának vezető főorvosa mondta, aki kollégáival összefogva éppen a flexbalesetek ugrásszerű emelkedése miatt indította el a figyelemfelhívó kampányt.

A számok pedig beszédesek: szinte naponta érkezik flexhasználatban sérült beteg, és jelenleg is (2018.10.26.) hárman fekszenek a székesfehérvári kórház traumatológiai osztályán. Csak az elmúlt két hónapban tizennégy olyan sérültet regisztráltak, akiknél annyira súlyos károkat okozott a flex, hogy operálni kellett őket.

És, hogy mit láttunk a kollégákkal ezen a bizonyos sajtótájékoztatón, ahol dr. Szarvas József néhány olyan képpel illusztrálta a balesetek lehetséges kimenetelét, amelyet inkább nem mutatnánk meg? Megpróbálom körülírni: láttatok már mutató és középső ujj között kettévágott, és a vágás mentén diszkréten szétnyíló kezet? Én igen, és a sebészek már többet is! És olyan kezet, ami inkább hasonlít egy véres húskupachoz, amiből egy-két ujjnak tűnő valami áll ki, mint kézhez? Na, olyat is! 

És, hogy mi a közös a fenti két eset és a flexsérültek többsége között? Az, hogy mindannyian úgy gondolták, a szerszám boltban kapható alapállapota csak egy lehetséges opció a használatra, ám némi buherrel sokkal-sokkal többet lehet belőle kihozni...

"Normális esetben a flexbe egy tárcsa vagy egy gyorsvágó korong fogható be. Úgy is veszélyes. De képzeljük el, hogy mennyire az, ha a védőburkot leveszik és körfűrészlapot szerelnek be. Ráadásul ha a sokkal szélesebb fűrészlap felkerül, akkor már a fogó sem használható, hiszen úgy kis híján a kéz a forgó laphoz ér, vagyis csak egy kézzel tartható a szerszám. Márpedig a flex nagyon nagy fordulattal, hirtelen indul, nagyot üt, vagy ha a faanyagban éppen szeget ér, akkor kivágódik, és ami az útjába kerül, azt mindent roncsol. Ez pedig ujjak, de akár a kéz egy részének vagy egészének elvesztésével járhat, örök életre szóló rokkantságot is okozhat." – figyelmeztet dr. Szarvas József.

A jó magyar buher mellett ráadásul sokan még egy lapáttal rádobnak a történetre, hiszen mennyivel jobban csúszik a munka némi szíverősítővel megtámogatva. Dr. Szarvas József kiemelte, bizony a balesetek jelentős része alkoholos állapotban történik. Ez már tényleg a no komment kategória! 

De vissza a flexhez! Ugyanis a főorvos azt sem rejtette véka alá, hogy sokan fel sem mérik a flexbe fogott körfűrészlap jelentette veszély mértékét. Miért is mérnék, hiszen ami boltban kapható, az miért lenne veszélyes?

"Nemcsak a felhasználók és a lakosság figyelmét szeretnénk felhívni erre a sérülésfajtára, hanem a fogyasztóvédelemmel és a munkavédelemmel foglalkozó hatóságokét, illetve a kereskedőkét is, akik valószínűleg szintén nem tudják, hogy mi az amit árulnak. A probléma ugyanis egyre nagyobb és társadalmi jelentőségű, hiszen a flexsérültek ellátása, operálása jelentős időt elvisz a műtő, a műtéti team idejéből, és amíg az ilyen, egyébként megelőzhető esetekkel foglalkoznak, addig a többi sérültnek várnia kell." – mutat rá dr. Szarvas József. 

Hogy mi a tanulság? Több is van: a flexet nem fűrészlap meghajtására találták ki, a burkolat nem zavaró tényezőként van a gépen, hanem hogy ránk vigyázzon, és ha dolgozunk, alkohol nélkül is kimelegszünk!

A flex hivatalos neve sarokcsiszoló. Ilyen gépet először a Flex cég készített, és hatékonysága miatt igen gyors karriert futott be a fémipari szerkezetek építői körében. A szakik ezután flexnek neveztek minden sarokcsiszolót, mégpedig valódi márkájától függetlenül. (forrás: ezermester.hu)

És a sarokcsiszolón nem a következő videóban látható felhasználás értendő, mert az is egy "na, ezt így inkább ne!" történet!

 

Borítókép: PB
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek