5 évnél régebbi cikk

A gombelem lenyelése megölheti a gyermeket? Megkérdeztük, hogy legenda vagy valóság?
Fehérvár Médiacentrum fotója
napidoktor.hu
A gombelem lenyelése megölheti a gyermeket? Megkérdeztük, hogy legenda vagy valóság?

A közelmúltban kezdett el keringeni Facebookon egy édesanya levele, amelyben kisgyermeke megmentéséről írt, aki gombelemet nyelt. Ugyanebben az írásban egy másik kisgyermeket is említ az író, aki viszont belehalt abba, hogy nem fedezték fel időben a bajt. A történet annyira ijesztő, hogy utánajártam: a gombelem lenyelése tényleg megölheti a gyermeket?

Kisgyermekes anyukaként többnapi gyomorremegést tudnak okozni a bevezetőben említetthez hasonló történetek, és gyanítom, ezzel nem vagyok egyedül, hiszen minden szülő még a széltől is óvná gyermekét. Mellbevágó olvasni, hogyan és milyen gyorsan zajlott a folyamat, és az még inkább letaglózó, hogy ugyanígy egy kétéves kisgyermeket veszítettek el szülei.

Hogy mi is történt? Idézek az édesanya nyílt leveléből:

" Három nappal ezelőtt a kislányom lenyelte egy gombelemet. Amit én nem láttam csak a reakcióiból vettem észre... ...pár perccel később egy második gombelemet szedtem ki a szájából, és akkor jöttem rá, hogy két db volt az asztal közepén...  ...A kislányom életét egy másik anyuka posztja mentette meg.

Körülbelül három hónapja egy anyuka írta egy oldalon, hogy kétéves kisfia miután rosszul lett, bevitték a kórházba, és meghalt. Akkor nem tudták, mi okozta a halálát, de a boncolás során kiderült, hogy lenyelte egy gombelemet, amit a kicsi kis ujjacskáival kiszedett az egyik játékból. Az anyuka észre sem vette, és így nem tudott rajta segíteni. De kiposztolta, hogy más gyerekével ilyen ne forduljon elő.

Miután én nem találtam meg a második elemet, 20 perc keresés után beindultam vele a kórházba. Itt kiderült, hogy igen, sajnos sikerült lenyelnie... ...Azonnali műtét, mondták.... ...A lenyeléstől számítva öt órába telt, mire sikerült eltávolítani belőle az elemet... ...Akkor már elindultak a folyamatok és a sav hatására már "bugyogott" a pocakjában az elem. Ezt szó szerint a doktornő mondta. - Megmentettem az életet! - Tette hozzá.

Mi szerencsések voltunk, mert semmit nem sértett meg, a nyálkahártya is épp maradt. A beavatkozás után azt mondták, hogy kritikus állapotban volt. Hozzáteszem a kislányom a beavatkozás előtt tíz perccel még rohangált, vidám volt, semmi észre vehető jele nem volt annak, hogy pár óra múlva végzetes lehetett volna a benne lévő elem. "  

A történet annyira ijesztő és annyira valóságos, ugyanakkor pont ugyanennyire hihetetlen is, hogy megkérdeztem dr. Tokodi Istvánt, a Fejér Megyei Szent György Kórház gasztroenterológus, neonatológus és gyermekgyógyász főorvosát, hogy mennyi valóságalapja van a történetnek. Egy gombelem lenyelése valóban tragédiához vezethet? 

"A lenyelt gombelem kétféleképpen is veszélyes lehet." – emelte ki válaszában dr. Tokody István. –  "Egyrészt könnyen elakad a nyelőcsőben, lezárva azt, ugyanakkor a nyállal érintkezve kémiai reakció jön létre, amely órákon belül súlyos felmaródást, kifekélyesedést tud okozni. Ez utóbbi életveszélyes lehet, hiszen a nyelőcső vagy a gyomor fala ennek következtében könnyen átszakadhat. Az eltávolítás után a nyelőcsőben vagy a gyomorban visszamaradó sérülés átmenetileg, az ennek helyén esetleg kialakuló heges szűkület pedig tartósan táplálási nehézséget, akár táplálhatatlanságot okozhat."

A válasz tehát egyértelműsíti: a gombelem lenyelése tényleg halálhoz vezethet! 

Dr. Tokody István válaszában azt is kiemelte, hogy a Fejér Megyei Szent György Kórházban évek óta nemzetközi tapasztalatokon alapuló protokollt használnak sürgősségi részlegünkön az ilyen típusú betegek ellátására. 

"Idegentest nyelése esetén az orvosi ténykedések időzítése elsősorban a tünetektől, továbbá a tárgy méretétől, típusától és lokalizációjától függ. Amennyiben nem biztos a szülő benne, hogy lenyelte a gyermek a tárgyat és nincsenek erre utaló tünetek, röntgen-, illetve ultrahangvizsgálattal igazolnunk kell az idegentest lenyelését. Ennek során megállapítjuk a tárgy tápcsatornában elfoglalt helyzetét. Általában a 2 cm-nél kisebb átmérőjű, kerekded, és 6 cm-nél rövidebb hosszúkás, nem éles tárgyak akadálytalanul áthaladnak a tápcsatornán. Ebben az esetben akár napokat/heteket is lehet várakozni a tünetmentes gyermeknél annak reményében, hogy az idegentest kiürül a széklettel. Természetesen ekkor is rendszeresen ellenőrizni kell a beteget.

Tünetek esetén minden lenyelt tárgyat azonnal, azaz órákon belül el kell távolítani endoszkóppal. Vannak veszélyes tárgyak, amelyek tünetmentesség esetén is sürgős, azaz 24 órán belüli eltávolítást igényelnek. Ezek közé tartoznak az éles, a 6 cm-nél hosszabb, a 2,5 cm-nél nagyobb kerekded tárgyak, valamint a mágnes, a napjainkban oly divatos mosószerkapszula és nem utolsó sorban a gombelem." – hívta fel a figyelmet a főorvos.

Vagyis a legveszélyesebb tárgyak, amelyek lenyelése, de már csak gyanúja esetén is azonnal és mérlegelés nélkül a szülőnek cselekednie kell: az éles, a 6 centiméternél hosszabb, a 2,5 centiméternél nagyobb kerekded tárgyak, a mágnes, a mosószerkapszula, a gombelem! 

Azonban nem mindegy, hogy mit teszünk! A pánik és a házi praktikák itt bizony nem játszanak, hiszen ilyenkor csak és kizárólag a szakeberek segítsége az, amivel megmenthetjük gyermekünk életet! Dr. Tokody István kiemelte, már a gyanú esetén is a legcélszerűbb, ha azonnal a legközelebbi kórházba vagy sürgősségi osztályra visszük a gyermeket. És ami legalább ugyanilyen fontos: Tilos etetni, itatni, hánytatni a beteget! 

És még valami, ne gondoljuk, hogy ez csak "A másokkal" történhet meg, vagy hogy egyedi esetről beszélünk, ugyanis a főorvos azt is megerősítette: osztályukon rendszeresen találkoznak idegentestet nyelt gyermekkel. A legutóbbi gombelemet nyelt betegük pedig egy négyéves kisfiú volt idén nyáron, akinél szerencsére sikeresen, maradandó károsodás nélkül távolították el a nyelőcsőben elakadt, de tüneteket nem okozó idegentestet.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek