5 évnél régebbi cikk

Miért jó ősszel Ciprusra utazni?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kovács V. Orsolya
Miért jó ősszel Ciprusra utazni?

Ciprus a görög szigetektől épp annyival fekszik délebbre, hogy ott még akár novemberben is nyaralhassunk. Kipróbáltuk, miért érdemes az őszi hónapokban oda utazni.

Mert még meleg a tenger

Cipruson egyre több az egész évben nyitva tartó szálloda, és sorra húzzák fel az újabb és újabb apartmanházakat a tengerparti városokban, a sziget ugyanis egyre népszerűbb a látogatók körében. Magyarországról két város repülőterére is indulnak fapados járatok: Pafoszra és Larnakára is viszonylag olcsón eljuthatunk. Akadnak turisták, akik még karácsonykor is megmártóznak a tenger hullámaiban, de kevésbé bátrabban is strandolhatnak áprilistól novemberig, ami a klasszikus nyaralási szezont jelenti Cipruson. Novemberben különösen kellemes a vízbe merülni, miután több mint fél éven át melengették a napsugarak.

Már jó az idő a városnézéshez is
A nyári hónapokban szinte afrikai hőségre kell számítani, ami a magas páratartalom miatt még nyomasztóbb. A nap még szeptemberben is rendkívül forrón süt, így aki a tengerparti strandok mellett a sziget belsejét is szeretné felkeresni (akár a tradicionális görög falvakat, akár a török-görög határ által kettészelt fővárost, Nicosiát), azoknak az őszi hónapok az ideálisak az utazásra.

Frissen szüretelt déli gyümölcsöt ehetünk
Az itthon kezünkbe kerülő mandarinok, narancsok és banánok köszönőviszonyban sincsenek azokkal a mediterrán napsütés által simogatott gyümölcsökkel, amiket akár egyenesen a fáról szüretelhetünk. Míg nálunk alma és cseresznyefák állnak a kertben, addig ott lime, narancs és banán lóg fürtökben az ágakon a magánházak udvarán. Két meglepő apróság: a legfinomabbak a sötétzöld héjú narancsok, és az ott élők előszeretettel fogyasztják a gerezdeket úgy, hogy előtte megsózzák.

A hegyekben akár hó is eshet!
E cikk szerzőjének már volt szerencséje Ausztria hegyei közt is hógolyózni július közepén, de hasonló akár Cipruson is megtörténhet. A sziget közepén fekvő Trodos hegység magaslatain ugyanis a hűvösebb hónapokban gyakori a havazás, és sípályák is vannak.

Naplementét és napfelkeltét is láthatunk a tenger felett
Ha több pontjára is ellátogatunk a szigetnek, akkor akár a napnyugtát és a napkeltét is megcsodálhatjuk a tenger felett. A larnakai, Aya Napa-i partszakaszok keletre néznek, itt az ébredés óráiban gyönyörködhetünk benne, ahogy a vörös és arany sugarak megcsillanak a hullámokon. Pafosz térségében pedig a naplemente felejthetetlen. Egy dolog viszont minden egyes partra igaz: a tenger a nap minden egyes órájában a kék más-más árnyalatában pompázik. Megunhatatlan!

Különleges ízeket ismerhetünk meg
A görög konyha nem csak muszakából, giroszból és szuvlakiból áll! Cipruson az egyik legfőbb gasztronómiai különlegességet a rózsából készült édességek jelentik. A ciprusi nőknek meggyőződése, hogy ha elég rózsaszörpöt isznak (vízben, vagy akár tejben feloldva), azzal hosszú időre konzerválják a szépségüket. De lekvárt és süteményt is szívesen készítenek rózsából.

További ajánlatok:
www.hotelpanorama.hunguesthotels.hu
www.hotelhelios.hunguesthotels.hu

 

 
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek