5 évnél régebbi cikk

Különleges dokumentumfilmet készített Bud Spencerről egy magyar riporter
Fehérvár Médiacentrum fotója
mediatanacs.blog.hu
Különleges dokumentumfilmet készített Bud Spencerről egy magyar riporter

Februártól mozikban is lehet majd látni Király Levente, az MTVA szerkesztőjének négy éven át készült dokumentumfilmjét Bud Spencerről, melyben családtagok, barátok, sportolótársak és kollégák mesélnek a legendáról. A filmben eddig soha nem látott archív felvételek is felbukkannak.

A televízióban rövidebb, 55 perces verzióban már bemutatták az alkotást, a teljes, 90 perces film premier előtti vetítését január 15-én tartották a Budapesti Olasz Kultúrintézetben. Az olasz külügyminisztérium segítségével a film híre már eljutott a színész hazájába és elképzelhető, hogy az olasz mozikban is bemutatják majd a magyar Piedone-filmet.

A januárban bemutatásra került alkotást több mint négy éven át, négy országban és negyvenöt közreműködővel forgatták.  A film amellett, hogy egy legendás színész életművét tárja a nézők elé, egy kivételes személyiség eddig kevésbé ismert arcát is bemutatja.

A filmben egykori sportolótársai, színész kollégái, barátai és családtagjai mesélnek Bud Spencerről. 

Az eredetileg Carlo Pedersoli néven született olasz színészről kevesen tudják, hogy mélyen vallásos és példás családapa volt, aki hat nyelven beszélt és három egyetemre járt. Emellett amatőr bokszoló, autóversenyző, rögbijátékos, hétszeres olasz úszóbajnok és vízilabdázó volt, aki a helsinki és melbourne-i olimpián is részt vett. Ahogy a filmjeiben, úgy az életben is mindig a jó oldalán állt és ahol csak tudott, segített az elesetteken. Helikopterével közreműködött egy földrengés utáni mentésben, kampányolt vakokért és gyengén látókért, a háború- és kábítószer használat ellen felemelte a hangját, sőt az UNICEF nagykövetének is megválasztották.

Bud Spencer mindemellett gyermekruhákat tervezett, könyveket és dalokat írt, sőt feltalálóként bejegyzett találmányai is voltak.

A filmben eddig soha nem látott archív anyagok, családi felvételek és fotók mesélnek róla a jól ismert filmrészletek mellett, de Bud Spencer római lakása és hétvégi nyaralója is megjelenik.

Király Leventét 2014-ben római otthonában fogadta először Bud Spencer.

"Fél háromra mentem és kérdeztem, hogy meddig lehet maradni, egy órát, kettőt, mire mondta, hogy éjfélig. De előtte kávézunk." - mesélte korábban Király Levente, az M5 kiemelt szerkesztője, a film rendezője. Hogyan zongorázott, és miket Bud Spencer? Milyen volt sportolói karrierje? Feltalálóként miket szabadalmaztatott? Hogyan csinált családi bulikat a zongora mellett? Ezek mind-mind kiderülnek az alkotásból.

Íme egy kis ízelítő a filmből: 

A Magyar Média Mecenatúra Program által támogatott alkotást Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban és Magyarországon forgatták. Az Olasz Kultúrintézet - amely részben a produkciót is támogatta - január 29-én egy másik vetítésnek is otthont ad, majd a dokumentumfilm február végén kerül a magyar mozikba.
 
Forrás: MTI

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek