1 hónapnál régebbi cikk

Kallós Zoltánra emlékeztek a Szent István Művelődési Házban
Fehérvár Médiacentrum fotója
Madarász Dominik
Kallós Zoltánra emlékeztek a Szent István Művelődési Házban

Kallós Zoltán emlékestet tartottak a Szent István Művelődési Házban: kerekasztal beszélgetés keretében idézték fel a Kossuth-nagydíjas néprajzkutató, népzenegyűjtő emlékét.

Aki kicsit is jártas a népi kultúrában, nehezen kerülhette el az Erdélyből származó Kossuth-nagydíjas népzenegyűjtő, néprajzkutató Kallós Zoltán nevét, aki 2018-ban hunyt el. Szombaton tiszteletére emlékestet szerveztek a Szent István Művelődési Házban.

Az esemény Vakler Lajos Kalotaszegtől Moldváig című filmjének vetítésével kezdődött, amelyben az újságíró Kallós Zoltánnal beszélget. A vetítést kerekasztal beszélgetés követte, felidézték Kallós Zoltán munkásságát, emlékét. A beszélgetés moderátora Illyés Endrénével, Enyedi Mihállyal, Altorjay Andrással, Enyedi Ágnessel valamint a Kallós Zoltán alapítvány elnökével Balázs-Bécsi Gyöngyivel beszélgetett.

Az alapítványt 1992-ben hozta létre a Kossuth-díjas néprajzkutató három fő céllal: oktatási tevékenység, közművelődési tevékenység, valamint a néprajzi gyűjteményének gondozása.

A beszélgetés után a Majd Fordulj, kedves lovam… címmel csendültek fel bonchidai, magyarszovátai, széki, kalotaszegi, nagysajói, gyimesi és moldvai dalok Kallós Zoltán gyűjteményéből a Duna Művészegyüttes előadásában. Dulai Zoltán, az együttes vezetője elmondta, szerencsésnek mondhatja magát, hiszen ő még együtt is játszhatott azzal a Kallós Zoltánnal, aki minden népzenésznek életében szerepet játszott.

Az eseményen a Duna Művészegyüttes tácművészei is felléptek. Kallós Zoltán gyűjteménye után a Gönczöl zenekar lemezbemutató koncertjét hallhatta a publikum melyben közreműködött Enyedi Ágnes. A táncházmozgalom egyik kultikus figurájára emlékezve az esemény táncházzal záródott, ahol különböző néptáncokat sajátíthattak el a rendezvényre látogatók.

  

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek