5 évnél régebbi cikk

A báli viselet általános szabályai, hogy elkerüljük a kínos pillanatokat
Fehérvár Médiacentrum fotója
pinterest.com
A báli viselet általános szabályai, hogy elkerüljük a kínos pillanatokat

Sajnos még mindig sokan nem ismerik a báli megjelenés alapvető előírásait, pedig van néhány olyan egyszerű szabály, amit ha betartunk, akkor garantáltan elkerüljük a ruházatunk miatti kínos és ciki pillanatokat.

Vízkeresztet követően szinte azonnal kezdetét veszi a báli szezon, ahol a finom ételek és italok, valamint a jó hangulat mellett nagyon is fontos a megjelenés. Sajnos általánosságban azt kell mondanom, hogy még mindig sokan nem ismerik a kapcsolódó előírásokat, illetve nem megfelelően alkalmazzák azokat, vagyis nem fektetnek kellő hangsúlyt a megfelelő öltözet kiválasztására.

Az igaz, hogy a helyzet nem egyszerű, de az eligazodásban segítségünkre lehet sok minden, így például a meghívó vagy belépő dress code jelzése, ami mindig pontosan meghatározza a megjelenésünkre vonatkozó elvárásokat, de sajnos erre sem mindig támaszkodhatunk.

Mit tegyünk akkor, ha a szervezők nem határozzák meg az elvárt öltözetet?

Nagyon sokszor halljuk, hogy a megjelenés legyen az alkalomhoz illő! De legyünk őszinték, ez messze nem magától értetődő mindig, hiszen a túlöltözöttség visszatetsző, az alulöltözöttség pedig nemtörődömséget és az ízlés hiányát sugallhatja.

Dress code híján minden esetben az esemény jellege határozza meg azt, hogy mit is vegyünk fel, de ez talán logikus is így, hiszen egészen más viselet ajánlott egy céges bálra, mint egy protokolláris rendezvényre. Mivel míg az egyik egy kötetlenebb, lazább program, addig a másik nagyon is kötött, amihez a viselkedésünk mellett a megjelenésünkkel is igazodnunk kell.

1. Protokolláris rendezvények, jótékonysági estélyek, díjátadók viselete

Hölgyek megjelenése

Ebben az esetben a hölgyeknek én mindenképpen elegáns vonalvezetésű, klasszikus stílusú estélyi ruha viselését ajánlom. Amennyiben az illető hölgy fázósabb vagy szemérmesebb, akkor választhat zártabb kivitelt, esetleg hosszú ujjú verziót is. A színek tekintetében a fekete, az antracit, a kék, a smaragdzöld és a bordó szín az, ami biztos befutó lehet. Amennyiben azonban a viselő személyisége, stílusa megengedi, úgy választhat magának arany, ezüst vagy akár piros árnyalatot is. A lábbeli és a táska összhangja ebben az esetben abszolút ajánlott, és amennyiben egy visszafogott ruha mellett tesszük le a voksunkat, akkor a cipőből és táskából választhatunk merészebbet.

Fontos azonban, hogy a fentieken túl helyezzünk megfelelő hangsúlyt a kiegészítőkre, valamint a smink és a frizura összhangjára is. Amennyiben az egyikkel óvatosabban bánunk, akkor a másiknál lehetünk valamelyest merészebbek. Hölgyeknek a protokolláris rendezvényeken még nyáron is illendő harisnyát viselni. De az legyen észrevétlen, és semmiképpen ne domináljon, ezért válasszunk testszínűt vagy a ruhával azonos árnyalatút, például egy fekete kosztümhöz feketét vagy füst színűt.

Abszolút megszívlelendő aranyszabály azonban itt is, hogy a kevesebb néha több! Kerülendők a harsány színek, az abroncsos kialakítású drámai darabok, és minden olyan megoldás, ami nem méltó az esemény rangjához. Fontos szabály még, hogy amennyiben dekoltált mell-, illetve hátmegoldású ruhát választunk, akkor minden esetben egy stólával, sállal vagy pelerinnel, esetleg kiskabáttal egészítsük ki az outfitünket, hiszen vannak helyzetek, amikor fedetlen vállal mutatkozni nem illendő.

Urak megjelenése

Náluk jóval egyszerűbb a helyzet, vagy mégsem? Az erősebbik nem képviselői kizárólag sötét és egyszínű (fekete, sötétkék, esetleg szürke) öltönyt viselhetnek, nem zakót és nadrágot, hanem öltönyt, aminek egy- vagy kétsoros a kabátja.

Az alaptípus az egysoros, háromgombos kivitel, amelynek alsó gombja időnként nyitva tartható, de látogató fogadásakor, üdvözlésekor, pohárköszöntő elmondásakor, kitüntetés átvételekor az egysoros zakó középső gombját mindig be kell gombolni. Kétsoros zakónál, a gombokat mindig begombolva kell hordani, mert a fazon sajátosságának köszönhetően nyitott állapotban libeg a test mellett, ami abszolút nem elegáns. Természetesen, ha leülnek benne, akkor a zakó mindkét gombja kigombolható. 

Az ing legyen tiszta pamut, és mindenképpen egyszínű, alatta illik trikót hordani. Az ingnyak fazonja abszolút ízlés dolga: van, aki a klasszikus kent gallért kedveli, mások a legombolt nyakút, ami kicsit sportosabb, megint mások pedig az elegáns, és hátraszabott "cápagallért".

Régebben úgy tartották, hogy a nyakkendő, és a díszzsebkendő azonos mintázatú legyen. Ma már ez akár eltérő is lehet, a lényeg azonban az, hogy a színvilág passzoljon. A nyakkendőnél én minden esetben az egyszínű verziót ajánlom egy ilyen alkalomra. A csokornyakkendő a legelegánsabb verzió, van olyan, akinek kifejezetten jól áll az egyéniségéhez, és vannak események, ahol ennek viselése indokolt.

Az urak esetében is nagyon fontos a megfelelő cipő kiválasztása, hiszen náluk nincs túl sok olyan elem, ami feldobhatná az öltözéket, így érdemes kijátszani ezt az aduászt. Sokan a biztosnak tűnő fekete vagy barna változatokra esküsznek, én azonban ajánlom, hogy akinek belefér az egyéniségébe, nyugodtan válasszon sötétkék, esetleg bordó, vagy méregzöld lábbelit is.

Ami pedig szintén egy fontos részlet az az, hogy ügyeljünk a zokni hosszúságára is, ami jelen esetben minimum fél lábszárközépig vagy lábszárközépig ér. Nincs is annál kiábrándítóbb, amikor az elegáns öltöny alól kivillan a férfiláb.

Összefoglalva röviden: minőségi anyagok, visszafogott és elegáns színek, letisztult vonalvezetés, vagyis klasszikus elegancia - ha ezeket valaki szem előtt tartja, garantáltan a megfelelő viseletet választja majd. Végezetül már csak egyetlen tanácsom maradt: a párban érkezők a megjelenésüket is hangolják össze, mind a stílus, mind az anyagválasztás, mind pedig a színek vonatkozásában!

2. Informális események viselete

Ebben az esetben sokkal nagyobb szabadságunk van, vagy mondhatnám azt is, hogy jobban ránk van bízva, hogy mit veszünk fel. Itt is fontos, hogy az esemény jellegét tartsuk szem előtt a választáskor, valamint itt mindenképpen lényeges, hogy domborítsuk ki az egyéniségünket.

Hölgyek esetében

Jöhetnek a koktélruhák és a kisestélyik egyaránt. A színek, valamint a minták vonatkozásában is nyugodtan engedjük szabadjára a fantáziánkat, de itt is lényeges, hogy igényesek legyünk, és összhangban álljunk a stílusunkkal, az eseménnyel, valamint a kísérőnkkel, párunkkal is.

Urak esetében

Választhatnak mintás nyakkendőt vagy inget is, de persze ne egyszerre. Sőt, a nyakkendő bizonyos esetekben akár el is hagyható. A színek és a minták tekintetében itt is sokkal megengedőbbek lehetünk, de a cél legyen az ízléses és igényes, ámde kényelmes megjelenés.

Amennyiben úgy érzed, hogy lenne még kérdésed a báli öltözettel kapcsolatban, vagy jól jönne egy kis támogatás a hozzád illő darabok beszerzésében, akkor ne habozz a segítségemet kérni, az Alba Plaza jóvoltából ingyenesen. További infókért és időpontfoglalásért kattints ide!

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek