5 évnél régebbi cikk

Vége az ingyen rendelésnek Kínából
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/Koszticsák Szilárd
Vége az ingyen rendelésnek Kínából

Két év múlva eltörlik az EU-n kívülről érkező, 22 eurónál kisebb értékű csomagok vám- és adómentességét is. Vagyis 2021-től nem lesz ingyenes a postázás Kínából sem.

Jelentősen javíthatja a versenyfeltételeket, hogy 2021-től megszűnik az EU-n kívülről érkező, a 22 eurónál kisebb értékű postai küldemények adómentessége - mondta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Repülőtéri Igazgatóságának igazgatóhelyettese a növekedés.hu-nak.

A gazdasági hírportál kérdésére Sepsi Edit megjegyezte, hogy az intézkedés évente 7 milliárd euró többletbevételt jelenthet az uniós tagállamoknak. A kedvezményt kihasználva ugyanis - mint mondta - jelenleg a 22 eurós értékhatárnál lényegesen drágább áruk is érkeznek ilyen küldeményekben. A kínai termékek tehát a vám és az általános forgalmi adó kikerülése miatt olcsók, miközben jelentős károkat okoznak az EU-nak - tette hozzá. 

Az igazgatóhelyettes közölte, hogy a tagállamok már megkezdték a felkészülést a nagy tömegű vámkezelésre és egyeztetnek a lehetséges megoldásokról. Kifejtette, hogy a többletfeladatok informatikai fejlesztésekkel megoldhatók, a NAV tervei szerint például az ügyfelek maguk töltenék föl a külföldi küldeményeik adatait, az ebből megállapított vámköltséget pedig bankkártyával is megfizethetnék. Az új rendszer azzal is segíti a szabályokat betartó ügyfeleket, hogy hozzájárul a gyors kézbesítéshez - emelte ki Sepsi Edit.

Miért ingyenes Kínából a postai kiszállítás?
Ennek több oka is van, röviden a Cinnamon 4X blog szedte össze:
- A termékek jóval olcsóbbak, mint gondolnád.
- A kínai állami posta szervezi a kézbesítést. A kormány a jól menő gazdaság fenntartása érdekében veszteségek elszenvedésére is hajlandó.
- Olcsó a munkaerő, az elosztóközpont automatizált.
- Tömegesen postázzák a termékeket, vagyis összevárják a célországba küldendő minimális mennyiséget. Ettől nyúlhat akár hathetesre is a kiszállítás.

(Forrás: MTI)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek