5 évnél régebbi cikk

Szent Bálint, de melyik?
·Kultérdekesség·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
youtube.com
Szent Bálint, de melyik?
·Kultérdekesség·Utolsó frissítés: undefined

Február 14-én, Bálint-napon nemcsak a szerelmet és a szerelmeseket, hanem a pártfogójukat, Szent Bálintot vagy más néven Valentint is ünnepeljük. Arról viszont már kevesen tudnak, hogy a római korban Bálint (latinus Valentinus) nevű mártírból három is volt.

Az egyikük, Római Szent Bálint városszerte tisztelt pap volt, amikor egy nap maga a császár, Claudius hívatta. Az uralkodónak az volt a célja, hogy meggyőzze a szentet arról, hogy a kereszténység nem több puszta babonánál, ezért ideje lenne visszatérnie a régi római hitre. Bálintot persze nem lepte meg a császár érvelése. Elmondta, sőt megígérte neki, ha megkeresztelkedik, akkor a birodalma tovább gyarapszik, sőt még az ellenségeit is legyőzi.

A császár egy pár pillanatig még el is gondolkodott az egy istenben való hitben, aztán egy tanácsadója hatására mégis elvetette a dolgot. Bálintot pedig az Aster nevű parancsnokára bízta. A pap nem tört meg: tovább prédikált, és még a tiszt vak lányát is meggyógyította. A csoda hatására Aster és egész háza népe megtért. Claudius a történtek hatására nemcsak Bálintot fejezte le, hanem a tisztet és annak egész családját is kivégeztette.

A második Szent Bálint Interamna, vagyis a mai Terni városának volt a püspöke. A szentet sokan ismerték, mert imáival csodával határos módon gyógyította a mozgásukban sérült betegeket. Egyszer egy Craton nevű római filozófus „születésétől fogva összezsugorodott” fián segített, aminek hatására nemcsak a filozófus, hanem Interamna kormányzójának fia is felvette a keresztény hitet.

A kormányzó azonban nem igazán díjazta az ötletet, és bosszúból megkínoztatta, majd lefejeztette a püspököt. Bálint hívei azonban nem hagyták annyiban a dolgot. A halottat titokban eltemették, de tettükért ők is halállal lakoltak. Terni Szent Bálintról azt tartották, hogy titokban összeadta a katonákat is szerelmükkel, ami akkoriban igencsak nagy vétségnek számított. Rajtuk kívül élt a korabeli Africa provinciában is egy Szent Bálint, akiről azonban a nevén kívül sajnos semmi sem maradt fent.

Hogy melyik szent volt az, aki a börtönőr vak lányát meggyógyította, és február 14-én, a halála napján egy papírcetlin úgy búcsúzott el tőle, hogy a „Te Bálintod”, mind a mai napig nem tisztázott.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek