5 évnél régebbi cikk

Mikortól számít kórosnak a szülés utáni hajhullás?
·Egészséghaj·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
malayalamdailynews.com
Mikortól számít kórosnak a szülés utáni hajhullás?
·Egészséghaj·Utolsó frissítés: undefined

Sokan évekkel a gyermekeik születése után is természetesnek veszik, hogy megritkult a hajuk. Valójában azonban ebbe egyáltalán nem muszáj belenyugodni. Mennyi ideig normális a szülés utáni hajhullás és mit tehetünk ellene? Ebben a hónapban erről beszélgettünk állandó szakértőnkkel, Álland Tünde hajgyógyász, fodrássszal.

Legutóbb már sorra vettük, milyen sok különböző oka lehet a hajhullásnak. Ezúttal egy jellegzetes problémát, a szülés utáni hajhullást vesszük górcső alá Álland Tünde hajgyógyász, fodrász segítségével.

Mi is történik pontosan a hajunkkal a terhesség és a szülés után?

Sok kismama vendégem ijedten tapasztalja, hogy a gyermekük születését követő hónapokban el kezd hullani a haja. Mindig megnyugtatom őket, hogy ez többnyire átmeneti állapot, és a baba első születésnapjáig rendszerint meg is szűnik a probléma. De ez nem azt jelenti, hogy feltétlenül karba tett kézzel kell ezt megvárnunk.

Mi az, amit tehetünk, hogy javuljon a helyzet? És egyáltalán, mi okozza mindezt?

Egyetlen szóban: hormonok. Először is a terhesség alatti magas ösztrogénszint miatt sok szőrtüsző hosszabb ideig marad növekedési-anagén fázisban, ami azt eredményezi, hogy a hajszálak élettartama hosszabbá válik, emiatt pedig az átlagosan kihulló hajszálak mennyisége jelentősen csökken. Ezért érzékelhető sokkal dúsabbnak a haj a várandósság idején. Viszont a szülést követő időszakban nagyon komoly hormonális változások állnak be az anya szervezetében. Vannak hormonok, melyek termelődése leáll vagy jelentősen csökken, mások ilyenkor kezdenek intenzív termelődésbe. A méhlepény roppant mennyiségű hormont termelt a kismama számára. A szülés során a placenta kikerül a kismama szervezetéből, ezzel az általa termelt hormonok is. Csökken a kismama véráramában a prolaktin, ösztrogén, progeszteron szintje. Az inzulinra is hatást gyakorló enzimből is kevesebb termelődik, ez változásokat okoz a vércukorszintben. A szoptatás időszakában azok a hajszálak, amelyek a növekedési-anagén fázisban voltak hirtelen életciklusuk utolsó, azaz átmeneti – katagén fázisába kerülnek. Ezért azok a hajszálak is akkor hullanak ki, melyek élettartamát meghosszabbította az ösztrogén jelenléte terhesség alatt. Ezért hullik akár ijesztő mértékben is az anyuka haja eleinte, mert a szokásosnál több hajszál kerülhet a katagén fázisba.

Általában mennyi ideig tart ez az intenzív időszak?

A hajhullás kisebb-nagyobb mértékben négy-öt hónapig is eltarthat, azonban ha a szülést követő kilencedik hónapig nem szűnik, szakorvoshoz: endokrinológushoz, nőgyógyászhoz kell fordulni, képalkotó vizsgálatokat kell kérni.

Terhesség és szoptatás alatt a legtöbben mindenféle vitaminokat szednek. Ezek segíthetnek abban, hogy helyreálljon a haj?

A terhesség alatt a szervezet nagyon gyakran teljesen kimeríti vastartalékait, akár még vérszegénység is kialakulhat, aminek a szülés közben és utána fellépő vérzés sem tesz igazán jót. Jól tesszük, ha a vashiány pótlására természetes forrásokat keressünk, mint a cékla, máj vagy a lenmag. Mellette együnk-igyunk C-vitaminban dús dolgokat, mert ez segíti a vas felszívódását! A hajszálak rugalmasságáért és erősségéért a biotin (H-vitamin), a fejbőr hidratáltságáért pedig az Omega 3 zsírsavak felelnek, ezek bevitelére érdemes odafigyelni. Legjobb, ha mindezeket úgy fogyasztjuk, ahogy természetes formájukban előfordulnak: tápanyagban dús gyümölcsökben, zöldségekben, magokban. Fogyasszunk fehérjében gazdag ételeket, mivel az is építőanyag hajunk számára.

A szülést követő hetek, hónapok nem éppen a pihenésről szólnak a kismama számára. Ez is befolyásolhatja a haj állapotát?

Persze, az életmódbeli változások, az alváshiány jelentős mértékben károsítja a szervezet regenerációs képességét. A kismama a gyermeke érdekében is fordítson magára időt….elsősorban a pihenésre! Hajkoronánk és az egész szervezet meghálálja azt a kevéske időt, amit nyugalomban, stresszmentesen töltünk.

 Sorozatunkban havonta kaphattok tanácsokat a haj egészségével kapcsolatos kérdésekben Tündétől.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek