4 évnél régebbi cikk

Mit kezdjünk a gyerekek fejbőr betegségeivel?
Fehérvár Médiacentrum fotója
allthemoms.com
Mit kezdjünk a gyerekek fejbőr betegségeivel?

Lehet, hogy először azt sem tudjuk, hova kapjunk, ha valamilyen rendellenességet veszünk észre a gyermekünk fejbőrén. Álland Tünde hajgyógyász, fodrász segítségét kértük, hogyan ismerjük fel a problémát, és hova forduljunk vele.

A gyermekéért a szülő még jobban aggódik, mint saját magáért. Az ő egészségükre a sajátunkénál is jobban figyelünk, igyekszünk a legjobbat adni nekik mindenből. Szükséges is ez az odafigyelés, hiszen a gyerekeket is érhetik betegségek, a bőrük pedig érzékenyebb, vékonyabb a felnőttekénél. És ez a fejbőrre is igaz. 

"A bőr szervezetünk elsődleges védelmi vonala a kórokozókkal szemben. Ha valamilyen okból az immunrendszerünk egyensúlya felborul, a bőrünk is megsínyli és elváltozások, gyulladások alakulhatnak ki. - hívta fel a figyelmet Álland Tünde.  - Nagyon fontos, hogy a bőr védelmében odafigyeljünk az immunrendszer egészségére is!"

Tündével sorra vettük a leggyakoribb problémákat, melyek a gyerekek fejbőrét érinthetik, és azt is, hogyan ajánlatos kezelni őket. 

A koszmó a gyermekek fejbőrén megjelenő egyfajta seborrhoea. Zsíros, sárgás-barnás felrakódás a hajas fejbőrön. Elhalt hámsejtekből és a bőrmirigyek faggyújából áll. Leginkább a fejtetőn, a kutacs környékén jelentkezik és néha olyan nagymértékű, hogy egybefüggő, vastag, zsíros, rossz szagú felrakódás keletkezik. Alatta piros kiütések jelentkezhetnek, amelyek az arcra, ritkán a törzsre is ráterjedhetnek. Általában 2-3 hónapos kor táján alakul ki a kutacs területén és szinte minden kisbabát érint.

Kezelése: koszmósodáskor speciális, növényi alapú hajfürdő használata javasolt minden hajmosás alkalmával. Célszerű a hajmosás előtt körülbelül félórával beolajozni hajgyógyászati fejbőrnyugtató olajjal a koszmós területet, majd már olajos állapotban a babakefénél erősebb, nem műanyag szőrű fogkefével vagy körömkefével megpróbálni ledörzsölni a felrakódást. Ugyancsak segít a koszmó fellazításában, ha húsz-harminc percig kamillateás pakolást teszünk az érintett területre. A hajmosás után speciális, növényi alapú tápláló fejbőrkrémmel kenjük be a gyermek fejét.

A fejtetvesség nemcsak az iskolákban fordul elő, bár kétségkívül ott a leggyakoribb. Emberről emberre, tárgyak közvetítésével is terjed. A fejtetű a fül mögött könnyen észrevehető, két-három milliméteres. Pár óránként vért szív a fejbőrből. A nyála által kiváltott reakció okozza az erős viszketést és a gyulladásos tüneteket. A fejtetű nem tud repülni vagy ugrani, így érthető módon azok a gyerekek fertőződnek meg leghamarabb, akik szeretnek egymás közelében lenni. Nincs jelentősége, hogy a haj mennyire tiszta, illetve annak sem, hogy hosszú vagy rövid. Az élősködő kedveli a meleget, ezért a fejbőrhöz minél közelebb igyekszik megtelepedni, a hajszálak tövébe kapaszkodva.

Kezelése: A tetű a hajszálra ragasztja a petéket és a serke is ott él, amíg ki nem kell, a fejlett bogár. Kézzel, körömmel nehéz eltávolítani a hajról. Vannak olyan speciális fésűk, melyek segítségével a fejtetveket és petéiket, vagyis a serkéket egyaránt el lehet távolítani a kicsi fejbőréről. Gyógyszertárakban kitűnő ellenszerek kaphatóak. Viszont, mindegyik alapja az alkohol és sok fejbőrkárosító összetevő, ami nem tesz jót a gyermekek érzékeny fejbőrének. Ezért érdemes ezután a kicsik fejbőrének a megfelelő hajgyógyászati kezelést alkalmazni.


Gyerekkori hajhullás
Gyermekkori hajhullás ijesztő tünet, főképp, ha foltos hajhullást fedez fel a szülő a gyermeknél. Leggyakrabban gombás megbetegedés okoz hasonló tüneteket, de gyermekeknél gondolni kell a véletlen vagy szándékos hajtépésre, a haj levágására is. 

Amennyiben a helyi okokat kizártuk, úgy általában az immunrendszer zavaráról lehet szó, a szervezet ellenanyagokat termel a saját hajhagymák ellen, emiatt a hajszál a tövénél letörik. Gyermekkorban ennek hátterében leggyakrabban úgynevezett fertőző gócot kell keresnünk, ilyenkor érdemes felkeresni a gyermekorvost, szakorvost.

Az elsők között fül-orr-gégészeti kivizsgálás szükséges, ahol krónikusan gyulladt mandulákat, orrmelléküreg-gyulladást kell kizárni. A fogászati vizsgálat sem maradhat el: akár egy gyulladt fog, egy rosszul záró fogtömés, tályog is állhat a háttérben. Gyakran valamilyen autoimmun betegséget jelez a hajhullás, ez leginkább kamaszkor környékén jelentkezik. Ezek közül leggyakoribb a pajzsmirigy rendellenessége, ennek kimutatására laboratóriumi vizsgálatra van szükség. Előfordulhat – főképp a rosszabb szociális helyzetben lévő vagy krónikusan beteg gyermekeknél –, hogy a panaszokat alultápláltság, vitamin és ásványi anyag hiánya (főképp cink és vas) okozza. A foltos hajhullás az egész fejbőrre kiterjedhet, sőt más testszőrzetek (szemöldök, szempilla) elvesztéséhez is vezethet, gyakran valamilyen belső szervi betegség tünete.

Amennyiben a panasz egy évnél régebben áll fenn, nagy területet érint, elkerülhetetlen a kezelés.

Emellett kiegészítő kezelésként cink-kúra, szükség esetén vaspótlás javasolt. Tüneti kezeléssel azonban elő lehet segíteni a tar foltokon a hajnövekedést. A kezelést a hajhullás stádiuma, előrehaladottsága határozza meg: helyileg alkalmazott (külsőleges), illetve fényterápia.

 

 Sorozatunkban havonta kaphattok tanácsokat a haj egészségével kapcsolatos kérdésekben Tündétől.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek