5 évnél régebbi cikk

A haj az egészségünk tükre: számtalan problémára fényt deríthet a hajhagymák vizsgálata
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
A haj az egészségünk tükre: számtalan problémára fényt deríthet a hajhagymák vizsgálata

Számos korszerű diagnosztikai módszer létezik ma már szervezetünk általános állapotának felmérésére. Ezek közé tartozik a hajgyógyászat is, mely egy három-négyszázszoros nagyítással működő mikrokamera segítségével térképezi fel a hajhagymák, hajszálak, a fejbőr állapotát. Az eredmény pedig akár komoly anyagcsere vagy hormonproblémákra is sikerrel felhívhatja a figyelmet.

Viszkető, érzékeny fejbőr, kellemetlen tapintású haj, hajhullás, korpásodás – ezek közül a panaszok közül valamelyikkel szinte biztos, hogy mindannyian találkozunk életünk során. Arra azonban nem feltétlenül gondolunk, hogy a felszíni tüneteknek mélyebb okai is lehetnek, belgyógyászati, hormonális elváltozások, anyagcserezavar, ásványi anyagok vagy vitaminok hiánya.

A haj, a fejbőr kellemetlen elváltozásai tehát nem csak esztétikai problémát jelentenek. A tartós szépség valóban belülről fakad: a megfelelő életmód hosszú távon tükröződni fog a hajunk állapotán is. Amit persze kívülről is gondosan ápolnunk kell.

Ennek az összhangnak a megteremtésében segíthet egy képzett hajgyógyász, aki szakszerű vizsgálatokkal térképezi fel hajunk, fejbőrünk állapotát. Álland Tünde, székesfehérvári trichológus közel egy évtizede foglalkozik fodrász tevékenysége mellett a hajgyógyászattal. Egészségügyi tanulmányokat követően tanulta ki a hajgyógyászatot, melynek része a diagnosztika – azaz egy mikrokamerás fejbőr vizsgálat – és különféle kezelések is.

A trichológia a bőrgyógyászatból vált ki, de nem kizárólag a bőrfelszíni problémák megállapításáról szól - hangsúlyozta Tünde. - Számtalan jel utalhat a szervi elváltozásokra, betegségekre is. Maga a vizsgálat egy mikrokamerával történik, egy képernyőn három-négyszázszoros nagyításban látjuk a fejbőr állapotát, a tüszők helyzetét, állagát, nagyságát. Megfigyelhetjük, milyen lerakódások képződnek. A hámosodás állapota, a tüszőtágulatok megmutatják, hogy baktérium vagy gomba telepedett-e meg a fejbőrön. Egy fluoreszkáló lencse segítségével még pontosabban megfigyelhetjük az elszíneződéseket, eltéréseket a fejbőrön.”

Mindez teljesen fájdalommentes, körülbelül egy óra alatt elvégezhető vizsgálat. Bár sokaknak elsőre akár ijesztő is lehet ilyen mértékű nagyításban szembesülni fejbőrük állapotával, elgondolkodtató, mennyi mindenre adhatnak választ a hajhagymáink:

Sok szervi elváltozásra figyelmeztethet a hajhagymák állapota. Ezek feltérképezéséhez egy kis csipesszel, körkörös, finom mozdulatokkal eltávolítunk két-három hajszálat a fej bizonyos területeiről. A hajhagymák különféle deformitása utalhat tápanyag, ásványi anyag hiányra, egyes formájuk valamiféle hirtelen sokkhatásra, mint például a gyors fogyás vagy hízás. A hajszál vastagságából is sok mindenre tudunk következtetni.”

De mire is készüljünk, ha alávetjük magunkat egy ilyen vizsgálatnak? „Ne frissen mosott hajjal érkezzenek a kliensek, a legszerencsésebb két nappal mosás után vizsgálni - tudtuk meg Tündétől. - Ugyanis a mai, lakossági forgalomban lévő samponok olyan biokémiai folyamatok révén tisztítanak, melyek megbontják a fejbőr ph értékét, lebontják a természetes védő réteget is. Annak alapján, hogy mi termelődik ebből vissza negyvennyolc órán belül, milyen helyeken, milyen mennyiségben, az számunkra nagyon sok információt tud adni. A haj zsírosodása például egy tipikus stressztünet – a stresszhormonok hatására kezdenek a faggyúmirigyek fokozott termelésbe - , amin megfelelő testmozgással, életmódváltással sokat lehet enyhíteni.”

Tünde elmondta, a hajgyógyászatban éppen az összetettségét szereti, ahogyan segíthet az embereknek az egész életüket, komplett közérzetüket jobbá tenni. „Ha már körvonalazódik, mi a probléma, tudjuk, milyen szakorvoshoz érdemes tovább irányítani az illetőt. Ahhoz, hogy hosszú hónapok munkájával javulást érjünk el, az ásványi és vitamin hiányokat pótolni kell, az étkezésre tudatosan odafigyelni."

Mindemellett természetesen szükséges, hogy a haj és a fejbőr esztétikai problémáit, elváltozásait helyileg is kezeljük. Ehhez a hajgyógyásznál hozzájuthatunk különféle otthon használható készítményekhez is, ilyenkor természetesen egy-két hónapon belül kontrollvizsgálat szükséges, hogy mennyire váltak be. A szalonban igénybe vehető kezelések között a különféle előkezelő olajok, speciális samponok alkalmazása mellett gőzbúra használatával, ultrahangos illetve pórus összehúzó kezelésekkel igyekszik személyre szabottan javítani a kliensek állapotát.

Összességében személyre szabottan kezeljük az illető állapotát. Nagyon fontos, hogy ezeket a változásokat, az új életmódot ne drasztikusan vezessük be, hanem fokozatosan” - hívta fel a figyelmet a lényegre Tünde.

Ahogy azt a cikkben többször is említettük, rendkívül szerteágazó azoknak a tünetegyütteseknek illetve egészségügyi problémáknak a köre, amellyel a hajgyógyászok a munkájuk során találkoznak. Terveink szerint az elkövetkező hónapokban több témában is igénybe vesszük majd Álland Tünde szakértői segítségét ezek boncolgatásához.

Megtudhatjuk majd többek között, hogyan óvhatjuk meg nyáron a napfény káros hatásaitól (és az időjárás bármely más viszontagságaitól) a hajunkat és fejbőrünket, mi okozza a szülés utáni hajhullást, és tényleg bele kell-e nyugodnunk az örökletes kopaszodásba, valamint hogy hogyan ápolhatjuk a gyerekeink haját. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek