5 évnél régebbi cikk

Most te dönthetsz arról, hogy mi legyen a neve a tizenkét évvel ezelőtt felfedezett bolygónak
Most te dönthetsz arról, hogy mi legyen a neve a tizenkét évvel ezelőtt felfedezett bolygónak

A csillagászok most a ti segítségetek kérik, ugyanis szavazással kiválaszthatjátok, mi legyen a neve annak a kisbolygónak, amelyet még 2007-ben fedeztek fel a Naprendszerben. Hajrá, hajrá!

A törpebolygó, amely a Nap felett, illetve a Neptunusz mögött kering, egyelőre a könnyen megjegyezhető nem túl kreatív (225088) 2007 OR10 néven fut, de a szakemberek, akik felfedezték, szeretnék egy pofásabb névvel megajándékozni. Itt jönnek a képbe az internetezők (azaz ti), ugyanis a több szem többet lát elvet követve így könnyebben kiderülhet, melyik a leghangzatosabb elnevezés.

A csillagászok három lehetséges opciót adtak meg a szavazáson: Gonggong, Holle és Vili is lehet a bolygó vadonatúj neve.

Gonggong egy kínai vízisten, akinek vörös haja és kígyószerű farka van. A férfi isten arról híres, hogy káoszt és áradást okoz, illetve a Föld megbillentése is szerepel repertoárjában. Holle egy európai téli istennő, aki a termékenységet, az újjászületést és a nőket képviseli, míg Vili egy északi istenség, aki legyőzte Ymirt, a fagyóriást, majd a testét felhasználva létrehozta az univerzumot.

A tudósok - mivel a bolygó is vöröses - olyan istenségeket választottak, akik kötődnek a piros színhez, és azért vártak tizenkét évet a névadással, mert előbb jól szemügyre akarták venni a planétát.

A 2007 OR10-ről eddig az derült ki, hogy ez a Naprendszer legnagyobb névtelen égitestje, amely a Kuiper-övben kering, és kb. 1247 km az átmérője (fele akkora, mint a szintén törpebolygó Plutó).

A megadott nevek egyikére ide kattintva egészen május 10-ig szavazhattok. A legtöbb voksot kapott nevet a törpebolygó felfedezői, alias Meg, Mike és David eljuttatják majd a Nemzetközi Csillagászati Unióhoz, akik várhatóan leokézzák a bulit, utána pedig az általatok választott néven él tovább az égitest. Szóval csak okosan!

(Forrás: BBC)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek