4 évnél régebbi cikk

Vincze Lilla, De La Soul, New Kids - Ezt hallgatta a világ 30 éve
Fehérvár Médiacentrum fotójaVincze Lilla, De La Soul, New Kids - Ezt hallgatta a világ 30 éve

Ahogy idén, úgy 1989-ben is a június hozta el a forró nyarat, a nagyvilág pedig habzsolta a nyári slágereket. Vincze Lilla, De La Soul, New Kids - nézzük, mit hallgatott a bolygó 30 esztendeje!

Zenei idő- és körutazásunkat szokás szerint kezdjük Nagy-Britanniában, ahol igen mozgalmasra sikeredett 1989 júniusa a UK Top 40 Chart listáján. Már a hónap első napjai is érdekesen teltek, hiszen egy új belépő rögtön elfoglalta a trónt, az illető nem volt más, mint a szívtipró ausztrál énekes, Jason Donovan, a dal pedig a "Sealed With A Kiss". Az akkor 21 esztendős énekes nagyot tarolt abban az időben a ködös Albionban, pályafutása során négy listavezető dala volt a briteknél, ezek közül három rövid időn belül, hét hónapot felölelő időszakban, 1988 decembere és 1989 június között jutott a csúcsra. A sort a Kylie Minogue társaságában előadott "Especially For You" kezdte, majd jött, immár szólóban a "Too Many Broken Hearts", végül pedig a fentebb említett "Sealed With A Kiss". Utóbbi nóta egyébként két hétig tudta megtartani első helyét 1989 júniusában.

Jason dicsőséges 14 napja után aztán új listavezető vette át a trónt, meg is tartva azt kereken 4 hétig. Ha azt dúdolnám, hogy "Baaack too lifee, back too realityyy", tudnátok mely dalról van szó? A vájtfülűek biztosan, rávágnák, ez bizony a Soul II Soul! Bizony, az 1988-ban alakított népszerű R&B banda 1989 júniusának közepén a csúcsra ugrott, himnuszuk, a Caron Wheeler varázslatos hangjával megkoronázott "Back to Life (However Do You Want Me)összesen 15 hétig tartotta magát a UK Top 40 Chart-on, ebből négy hetet magaslati levegőn, vagyis az első helyen töltött. A Soul II Soul egyébként elképesztően népszerű és sikeres formációnak számított, a csapat 2 Grammy-díjat nyert és összesen 5 Brit Awards-ra jelölték, kétszer a “Legjobb Brit Együttes” kategóriában. 

Az első helyezettek mögött is volt azonban élet Britanniában, olyan remekművek jutottak el a dobogóig 30 éve, mint a Jason Donovan mögött rögtön a második helyen nyitó, ám a csúcsot el nem érő Cliff Richard és a "The Best Of Me", a U2 és az "All I Want Is You", vagy épp Prince imádni valóan őrült denevértánca, a Batman 1989-es filmzenéje, a "Batdance".

Korábban már foglalkoztunk a témával, miszerint a Boney M megamixe miatt jó időre elveszítettük Franciaországot, legalábbis az új listavezetőket tekintve. 1989 júniusában aztán véget ért a Boney M nagy slágereiből kevert "Megamix" uralkodásának, a gallok új első helyezettet köszönthettek, ez pedig nem volt más, mint az Avalanche és a "Johnny, Johnny Come Home". Ha most valaki nem lett libabőrös a feltoluló emlékektől, akkor nem csodálkozom, mivel nálunk kevésbé ismert előadóról és nótáról van szó. Az Avalanche egy 1984-ban alapított (és egészen 2008-ig aktívan muzsikáló) norvég dance-pop duó, tagjai Kjetil Røsnes és Kirsti Johansen voltak. A páros főleg a skandináv országokban ért el nagyobb sikereket, de mint látjuk, a derék franciák is vevők voltak a norvég stílusra. Annyira nagyon vevők voltak, hogy csak Franciaországban 700.000 darab kelt el legnagyobb slágerük, a "Johnny, Johnny Come Home" kislemez kiadásából. Ezek után ne is csodálkozzunk, hogy a derék gallokat ismét elveszítjük egy darabig a friss első helyezettek tekintetében, az Avalanche slágere ugyanis nem kevesebb, mint nyolc hétig, egészen 1989 júliusának végéig el sem mozdult a Singles Top 100 tetejéről! 

Ha lenne olyan mondás, miszerint "Norvégia mögött is van élet!", akkor most alkalmaznám, mert azért az Avalance slágere mellett-mögött azért másik feltűntek 1989 júniusában a francia kislemez listán. Ilyen volt a Village People legjobbjaiból kevert "Megamix" (nem tudom, mi ez a nagy francia megamix-imádat...), vagy épp Donna Summer és a "This Time I Konow I'ts For Real".

Ugorjunk eggyel keletebbre, máris megérkezünk Németországba, ahol már lecsengett a David Hasselhoff őrület, az Offizielle Deutsche Chart új kedvenceket repített a magasba. Mondjuk nem sokat, speciel egyet, ez pedig nem volt más, mint a csúcsra május végén feljutó és ott öt hetet eltöltő Roxette és a "The Look". Úgy tűnik, 1989 nyarának eleje a skandináv duók időszaka volt, a svéd páros berobbanó slágere masszívan uralta az adott esztendő júniusát Németországban.

Marie Fredriksson és Per Gessle sikerrel óvta a listavezető irigyelt státuszát, pedig mögöttük remek dalok tűntek fel a 30 évvel ezelőtti német kislemez listán. Ilyen volt például Neneh Cherry és a "Manchild" vagy épp Madonna és az "Express Yourself", mely végül nem tudta megismételni az év első felében világszerte hatalmasat hasító "Like A Prayer" sikereit.

Ha Franciaország és Németország kapcsán arról írtam, hogy beragadtak dalok az első helyre, nos, akkor az Egyesült Államokban épp az ellenkezője zajlott. 1989 júniusában ugyanis négy különböző nóta is felért a csúcsra, de mindegyik csak egy-egy hétig szippanthatta magába a magaslati levegőt. A Billboard Hot 100 első helyén Michael Damian és a "Rock On" kezdet a hónapot, majd jött az inkább színésznőként ismert Bette Midler és a "Wind Beneath My Wings", amely a Barátnők című film betétdalaként lett sikeres.

Június harmadik listavezetője a New Kids On The Block volt: a fiúk az "I'll Be Loving You (Forever)" című dallal (ez volt a csapat első listavezető nótája a tengerentúlon) jutottak csúcsra, míg a hónapot Richard Marxx és a "Satisfied" zárta az élen.

A Billboard R&B és hiphop listáján is nagy volt a mozgás az élen, a The O'Jays két hétig állt az élen a "Have You Hade Your Love Today" című dallal, de felért a csúcsra a De La Soul is a "Me Myself And I" című nótával. A háromtagú, Kelvin Mercer, David Jude Jolicoeur és Vincent Mason alkotta De La Soul 1987-ben alakult Long Islanden, a csapat bemutatkozó albuma, a 3 Feet High and Rising pedig elsöprő sikert aratott, ennek a korongnak volt az egyik húzódala a "Me Myself And I".

És akkor evezzünk hazai vizekre, nézzük, az Ifjúsági Magazin 1989 júniusában mely hazai slágerekről cikkezett. Épp 30 esztendeje jött ki a Napóleon Bld. népszerű énekesnőjének első szólólemeze, Vincze Lilla egyszerűen "Lilla" néven megjelent korongja. A hatás még erősen napóleonos, sok helyen a mai napig az együttes dalaiként jelölik meg az album számait, így például az "Öngyilkos Szerelem" című nótát is - pedig ez már valójában Vincze Lilla szólókarrierjének első állomása volt. Kezdésnek pedig nem is volt rossz, a folytatást pedig tudjuk: siker kísérte a kiváló énekesnő későbbi pályáját is.

Utazásunk erre a hónapra véget ért, 30 nap pihenő után megcélozzuk 1989 júliusának zenei felhozatalát.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek