5 évnél régebbi cikk

Ezt hallgatta a világ 30 éve - 1988 szeptember
Fehérvár Médiacentrum fotójaEzt hallgatta a világ 30 éve - 1988 szeptember

Új sorozatunkban havonta visszatekintünk a 30 évvel ezelőtti slágerlistákra, vajon milyen dalokat dúdolt, milyen nótákra táncolt a világ lakossága. Időutazásunkat 1988 szeptemberével kezdjük.

Startoljunk a ködös Albionból, ahol a derék angolok UK Top 40 Singles Chartja segít eligazodni. 1988 szeptemberét még a kiváló dance sláger, a Yazz And The Plastic Population "The Only Way Is Up" kezdte az élen, ám hamarosan jött Phil Collins és a "Groovy Kind Of Love", mely két hétre átvette az elsőséget.  Phil Collins egyébként az előző héten kapásból a kilencedik helyen debütált, majd 15 hétig ki sem lehetett robbantani a UK Top 40 Singles Chart-ról. A hónap közepén aztán a The Hollies letaszította a derék Philt a trónról, és szintén két hétre kibérelte a csúcsot magának a "He Ain't Heavy, He's My Brother" című nótával.

1989 szeptemberében még olyan világslágerek is befértek az angolok legendás slágerlistájára, mint az Inner City-től a "Big Fun", a Pet Shop Boys örökzöldje, a "Domino Dancing", a Yello gigaslágere, a "The Race", vagy épp egyik nagy kedvencem, a Womack And Womack által előadott "Teardrops".

A csatorna túloldalán, Franciaországban eközben egészen más slágerek uralták a Singles Top 100 listáját. A hónapot egy hazai nóta, a Début De Soirée "Nuit De Folie" című dala kezdte az élen, mely az év egyik legnagyobb slágerének bizonyult  franciáknál. A dal még júniusban debütált a listán, de csak egy hónap múlva "érett be", július 16-án az élre állt és egészen szeptember közepéig ott is maradt. Összesen kilenc héten át vezette a francia slágerlistát, és 30 hetet töltött el a Singles Top 100 listáján. Érdekesség, hogy más országokban nem teljesített ilyen diadalmenetet, Hollandiában csak a 24., Belgiumban a 10. helyig jutott.

A hónap közepén aztán jött a korszak nagy szívtiprója, Glenn Medeiros, aki Elsa társaságában az "Un Roman D'amitié" című dallal átvette a vezetést. Hawaii-szigetének büszkesége ezzel a remekművel összesen 25 hetet töltött a francia slágerlistán, melyet hat héten át vezetett is, szeptember 17-től egészen október második feléig.

A fenti két dal mellett olyan kiváló muzsikák is feltűntek 1988 szeptemberében a Top10-ben, mint Ofra Haza és az "Im Nin' Alu", a S-Express és a "Theme From S-Express", valamint Kim Wilde és a "You Came".

Egy ugrással máris Németországban termünk, ahol az Offizielle Deutsche Charts adatbázisa szerint inkább a táncos nóták uralták a Top 100 Singles élmezőnyét. A hónapot a korszak egyik legvitatottabb megítélésű formációja, a Milli Vanilli és örökzöld klasszikusuk, a "Girl You Know It's True" kezdte az élen, a nóta 1988 júliusától egészen 1989 januárjáig ott volt a listán, összesen hat hetet töltött az élen.

A szeptembert végig uralta a guadeloupe-i származású Fabrice Morvan és a német-amerikai származású Robert Pilatus duója, itt még ugyan lubickoltak a sikerben, később azonban kétségek merültek fel énekhangjuk kapcsán. Nem alaptalanul, mert aztán kiderült: nem is az ő hangjukon szóltak a nótáik, a duó csak tátogott. A botrány nyomán utólag elvették tőlük Grammy-díjukat, és ez volt az első olyan alkalom, mikor visszavonták a díjat.

Miközben Frank Farian producer fiú-duója uralta az első helyet, más kiváló darabok is eljutottak a legjobb tízbe. Ilyen volt a Fat Boys és Chubby Checker második helyig jutó, stílus párosító dala, a "The Twist",  a szexi Kylie Minogue klasszikusa, a "The Loco-Motion", vagy épp a Salt'N Pepa és a "Push It".

Túránkat a tengerentúlon fejezzük be, az Egyesült Államok tekintélyes listáját, a Billboard Hot 100 akkori legjobbjai között böngészve. 1988 szeptemberét George Michael és a "Monkey" kezdte az élen, a 2016 végén elhunyt énekes dala augusztus végétől két hétig vezetett. Szeptember 10-én aztán új listavezetőt avattak Amerikában, jött Axl Rose és bandája, a legendás Guns N' Roses, mely "Sweet Child O' Mine" című dalával átvette a hatalmat.

A dicsőség nekik is két hétig tartott, hódított ugyanis egy máig emlékezetes melódia bizonyos Bobby McFerrin jóvoltából, a "Don't Worry, Be Happy" című himnuszra a mai napig emlékszik mindenki. Bobby dala pontosan fél évet, vagyis 26 hetet töltött el a Billboard Hot 100 listáján, érdekesség, hogy a fentebb említett dalokhoz hasonlóan két hétig volt az élen.

A Billboard hivatalos R&B és hip-hop listáján mindeközben olyan dalok hasítottak, mint Michael Jackson és az "Another Part Of Me", a Salt 'N Pepa és a "Shake Your Thang", valamint Jeffrey Osborne és a "She's On The Left".

Sajnos a 30 évvel ezelőtti magyar slágerlistát nem sikerült még beszereznem, de ígérem az időutazásunk következő részében, az 1988 októberének slágereit bemutató visszaemlékezésben már a hazai nóták is helyet kapnak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek