3 évnél régebbi cikk

A 10 legjobb magyar filmzene
A 10 legjobb magyar filmzene

Mivel manapság igencsak ráfüggtem a magyar filmekre és sorozatokra, nézésük közben jó pár olyan klasszikus hazai dal is felcsendült már a nappaliban, amelyet még napokig dúdolgattam. És ha már ennyire elcsíptem ezeket a muzsikákat, összeszedtem nektek a 10 legjobb magyar filmzenét, amely a legnagyobb nyomot hagyta bennem - vagy csak szimplán fülbemászó. Szubjektív.

Véleményem szerint egy film (vagy akár sorozat) egyik - ha nem a - legfontosabb alkotóeleme a főcím- vagy betétdala. Ha azzal valami nem stimmel, akkor nagy százalékban az alkotás is a süllyesztőben végzi.

Még egyszer jelzem, tényleg nem minden esetben van ez így, viszont már az első felcsendülő dallamok előrevetíthetik, milyen minőséget fog képviselni az adott produkció. Tehát érdemes erre is odafigyelni!

Az elmúlt években számos olyan magyar mozi készült, amelynek a filmzenéje és tartalma is klappolt, de olyan is akadt, amely bár első hallásra levett a lábamról, később mégsem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Egy biztos: temérdek olyan filmekhez írt magyar dalt hoztak tető alá, amely szinte azonnal befészkelte magát a fejekbe, és csak nagyon nehezen sikerült onnan kiűzni fülbemászó ütemeit, vagy szövegét.

Hogy kicsit közelebb hozzalak titeket a hazai mozis számokhoz, összeállítottam egy listát, amely a 10 legjobb magyar filmzenét veszi górcső alá - szigorúan a saját tapasztalataim alapján.

Fenyő Mikós - Made in Hungária (Made in Hungária)

A magyar rock and roll koronázatlan királya, Fenyő Miki klasszikusa, amelynek már a címét is nagy valószínűséggel énekelve olvasod el.

 

Széles Iza - Senki más (9 és 1/2 randi)

Kövezzetek meg érte, de a 9 és 1/2 randi az egyik - ha nem a - legnagyobb kedvencem a magyar filmes palettán. Így levágós, hogy a betétdalát is rongyosra hallgattam már.

 

Bon Bon - Valami Amerika (Valami Amerika)

Na, a másik magyar film, amelynek meghallva, vagy meglátva a címét a legtöbbeknek a Bon Bon felejthetetlen slágere ugrik be. 

 

Balássy Betti és Varga Feri - Egy bolond százat csinál (Egy bolond százat csinál)

Bár azonos névvel megáldott mozi felejthetőre sikeredett, Balássy Betti és Varga Feri nótája a rádiós pörgetéseknek köszönhetően egy életre a fejekbe égett. Mondjuk igencsak fülbemászó a cucc.

 

Nagy Adri - Szinglik éjszakája (Szinglik éjszakája)

Sokáig nem is tudtam, hogy ismerem ezt a dalt, illetve Nagy Adrit (eleinte még csak stílusosan Adri) és az éneklést sem nagyon tudtam összerakni a fejemben. Pedig, pedig... 

 

Auth Csilla és Szolnoki Péter - Meseautó (Meseautó)

Milyen tuti filmzenéket ismersz? - Tíz emberből hat simán rávágta, hogy a Meseautó főcímdala.

 

Back II Black és Kovács Áron - Papírkutyák (Papírkutyák)

Nos, a Papírkutyák egy tökéletes példa arra, amikor a film és a hozzá írt nóta is szinte csont nélkül hozza a kötelezőt.

 

Wellhello - #Sohavégetnemérős (#Sohavégetnemérős)

A Wellhello filmes piacra való betörése igencsak kétes eredményt produkált, ám a  mozi apropóján írt muzsika annál inkább elengedhetetlen kelléke a koncerteknek.

 

Roy és Ádám - Az otthon itt van (Magyar vándor)

Ha már magyar filmzenék, akkor nem maradhat ki Roy és Ádám slágere sem, amely garantáltan az egyik leglazább dal a felhozatalban. 

 

Back II Black és Oroszlán Szonja - Micsoda nő ez a férfi (Egy szoknya, egy nadrág)

Micsoda nő ez a férfi, neked csak játék a szerelem... - Már te is dúdolod? Ugye, hogy ugye? Pedig aztán a film ezúttal is a könnyen felejthető kategória sorolható.

 

+1. Don Quijote ébredése (9 és 1/2 randi)

Tudom, tudom, megint 9 és 1/2 randi. De nem mehetek el szó nélkül a kedvenc, magyar filmben hallott nótám, a Quimby Don Quijote ébredése mellett, ugyanis első hallásra akkora nyomot hagyott bennem, hogy szerintem máig nem tudtam megemészteni a hallottakat. Súlyos, na!

Borítókép: YouTube/BonBonVEVO
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek