3 évnél régebbi cikk

A 10 legjobb magyar sorozatzene
·Zenesorozat·Utolsó frissítés: undefined
A 10 legjobb magyar sorozatzene
·Zenesorozat·Utolsó frissítés: undefined

Manapság egyre magasabb színvonalon pörögnek a magyar sorozatok is, amelyben a történeteken és karaktereken túl bizony nagy szerepe van a szériákban felcsendülő zenéknek, így a betétdaloknak is. Hogy kicsit közelebb hozzalak titeket a hazai epizodikus alkotásokban megszólaló nótákhoz, összeszedtem nektek a 10 legjobb magyar sorozatzenét, amely garantáltan első hallásra a fülekbe mászik. Szubjektív.

Mivel a legtöbb szériánál már a főcím dallama és hangulata is előrevetítheti, hogy mi vár a gyanútlan nézőre, ezért véleményem szerint rendkívül fontos, hogy milyen dallal próbálják felkorbácsolni a kedélyeket.

Ha lassú a szám, akkor nagy valószínűséggel egy komorabb, vontatottabb lefolyású sorozatot mutat be, ha pedig pörgősebb, akkor szinte biztosra vehetitek, hogy a széria során bőven lesz dolga a rekeszizmoknak.

Persze olyan is előfordulhat, hogy komótosabb betétdalra egy humorbomba jut, de olyan is akadhat, amikor vidám nótával próbálnak felvezetni mondjuk egy thrillert. Na, az ilyen esetekben szoktam élni a gyanúperrel, hogy valami nagyon félre ment a sorozat készítése közben.

Szerencsére rendesen el vagyunk eresztve kiváló magyar szériákkal (és a hozzájuk társuló remekbe szabott főcímdalokkal), így bőven volt miből válogatnom a toplistámhoz. Füleket hegyezni, és következzen a 10 legjobb magyar sorozatzene. Szerintem.

Myon & Shane 54 és Tóth Gabi - Éjjel-nappal Budapest (Éjjel-nappal Budapest)

Fogalmam sincs, hogy miért kezdem el nézni az Éjjel-nappal Budapestet, csak arra emlékszem, hogy muszáj volt látnom minden epizódot - még akkor is, ha elutaztam valahova. Mondjuk már leszoktam róla, a főcímet persze a mai napig kívülről fújom.

 

Domo X és Monica Santucci - Heartbeat (Mellékhatás)

A Mellékhatás volt az a sorozat, amelytől első pillantásra eldobtam az agyam - persze jó értelemben. És ehhez a betétdal titokzatossága és különlegessége is kellett. 

 

Intom Torna Illegál - Örökké (Egynyári kaland)

Ha már Egynyári kaland, akkor olyan nótát választottak hozzá, amely garantáltan felcsendül minden tombolós buliban: bemutatom az Intim Torna Illegál Örökké című számát. Aztán ne felejtsetek el szállni a fény felé... 

 

Fancy Dress Party - Family (Aranyélet)

Nem egy szokványos magyar főcímdalról van szó, viszont a legjobb magyar sorozat, az Aranyélet, olyan intrót kapott, amely klasszikus példája annak, amikor már az első dallamok előrevetíthetik a széria sikerességét. Piros pont.

 

ByeAlex és a Slepp - Széllel szemben (A Tanár)

A Nagy Ervin fémjelezte A Tanár című széria igencsak nagyot szólt, így gyorsan nagy hírnévre tett szert az országban. Viszont az megvan, hogy a betétdalért ByeAlex és a Slepp felelt? Jó, mert én sem tudtam...

 

Happy Gang - Fiatal szerelem (Éretlenek)

"Álmodozom egy éjen át, gondolatom csak téged lát, fiatal szerelem és éretlen, remélem összehoz minket a véletlen..." - kell ennél több?

 

Knoll Gabi és Pásztor Anna - Játszanék veled (Társas játék)

Meg mondom őszintén, hogy a HBO Magyarország második saját gyártású sorozatából, a Társas játékból egyetlen percet sem láttam, viszont annyira fülbemászó a második évad beugrója, hogy egyszerűen nem hagyhattam ki a listámról.

 

Szatmári Orsolya és Som Krisztián - Barátok közt (Barátok közt)

Sokat vacilláltam a Barátok közt és a Jóban rosszban főcímdala között, végül amellett tettem le a voksom, amelyet először hallottam meg a nappaliban. Igen, a főleg Berényi Miki ármánykodásairól szóló alkotás volt az első magyar, élőszereplős sorozat, amit gyerekfejjel elcsíptem. Nem nevet.

 

RT - Hadd legyen! (Pasik!)

Bár még gyerek voltam, amikor a Pasik!-at sugározták, rendkívül élveztem a Hernádi Judit, Bajor Imre és Gálvölgyi János alkotta trió csipkelődéseit - a főcímdalról nem is beszélve.

 

Szulák Andrea - Xénia láz (Űrgammák)

Nos, az Űrgammák egy magyar ifjúsági sci-fisorozat volt, amely a természettudományokat kívánta közelebb hozni a nézőkhöz. Bár ez annyira nem jött össze, azért a széria egy valamire jó volt: a betétdala, a Xénia láz szövege és dallama örökre beleégett a fejekbe.

Borítókép: origo.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek