2 évnél régebbi cikk

Clickbait kritika: csak egy kattintás, és azon kapod magad, hogy egyszerűen nem tudod abbahagyni
·Filmsorozat·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Mafab/Netflix
Clickbait kritika: csak egy kattintás, és azon kapod magad, hogy egyszerűen nem tudod abbahagyni
·Filmsorozat·Utolsó frissítés: undefined

Ismerősöm unszolására kattantam rá a netflixes Clickbaitre, amely egyfajta krimibe oltott társadalomkritika. Olyan elemi erővel szippantott magába, hogy muszáj volt ledarálnom az egész sorozatot. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Clickbait! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Nem szeretem, amikor az előzetesek alapján nem nagyon derül ki, hogy mégis mi a fittyfenét várhatok egy filmtől vagy sorozattól. Tudom, tudom, régebben is valahogy így működött a reklámos gépezet, ha éppen jókor voltunk jó helyen, akkor a tévében megörvendeztettek minket egy-egy bemutatóval, de a legtöbbször csak a nyakunkba kaptunk egy alkotást: itt van, aztán kezdj vele valamit! Tetszik, tetszik, ha nem, akkor...

Igen ám, de a mai túlcsorduló kínálatban azért már nem feltétlenül van az embernek ideje arra, hogy folyamatosan tesztelgesse a produkciókat, hátha valamelyik bejövős lesz. Persze így is lehet találni gyöngyszemeket, de azért valljuk be, egyre kevesebb a minőség a piacon.

Éppen ezért rendesen utána szoktam olvasni, ha végül rászánom magam egy kevésbé ismert cím megkukkantására. Mi a műfaja, ki rendezte, kik játszanak benne, miket írnak róla, satöbbi. Így aztán szerencsére kevésbé szoktam bakot lőni.

Amúgy tök jó, hogy ezt leírtam, mert amikor felhívták a figyelmem a Clickbaitre, akkor pont nem voltam ennyire alapos (csak az értékelésekre kacsintottam rá), de lehet, hogy pont ezért működött a történet, mert nem voltak elvárásaim, csak leültem és sasoltam, aztán azon kaptam magam, hogy már mindenem zsibbad. Ügyes.

A lényeg, bármennyire nehéz, néha csak hagyni kell, hogy sodródjatok az árral, mert ekkor olyan kincsekre bukkanhattok, amilyenekre álmotokban sem gondoltatok volna. Ilyen a Clickbait is.

Sztori

Az első részben a Brewer família össznépi hacacáréján vesszük fel a fonalat, ahol is szépen lassan megismerjük a főbb karaktereket. Legalábbis Nicket (Adrian Grenier) és Piát (Zoe Kazan) mindenképpen, ugyanis egy idő után az ő civakodásuktól lesz hangos a ház, vagyis az udvar, ja, meg az utca.

Szóval, miután Nick szó szerint kidobja Piát a családozásról, a lány teljesen szétcsapja magát. Másnap pedig mintha mi sem történt volna, beszambázik a kórházba, majd nekilát, hogy levegye egyik ismerőse vérét, aki közben idióta videókkal próbál bevágódni nála.

Ekkor pillantanak meg egy olyan felvételt, amelyben egy látszólag összevert férfi különböző táblákat tart maga előtt, és beismeri, hogy lányokat zaklat, sőt, meg is ölt egyet. Ja, és ha a videó eléri az öt millió megtekintést, akkor a srác meghal.

Persze ez még így magában is elég durva, ám amikor Pia emberünkben felismeri Nicket, sokkos állapotba kerül. Na, és ekkor indul be igazán a clickbaites biznisz...

Karakterek

A Clickbait nézése közben egy kerek egész történetnek lesztek a szem- és fültanúi, ám olyan csavarral, hogy minden epizód más és más szereplőt helyez a középpontba. Persze ettől függetlenül szépen csordogál a cselekmény, sőt, ezzel párhuzamosan egyre mélyebbre és mélyebbre süllyednek a felbukkanó figurák is. Kicsit furi, de amint megszokjátok, imádni fogjátok. Legalábbis nekem bejött!

A szereplők között akadtak idegesítőek, kevésbé szimpatikusak, de szerencsére menőbb arcok is, így első körben azokkal kezdeném a sort, akik szerintem azért rendesen odatették magukat.

Akik véleményem szerint a legnagyobbat a játszották, az Zoe Kazan és Phoenix Raei voltak - Zoe Nick húgát, Phoenix pedig a segítségükre siető nyomozót keltette életre. Hát közöttük aztán rendesen működött a kémia, a páros dinamikája vitte el a hátán az egész sztorit. Úgy is fogalmazhatom: kábé nekik köszönhető, hogy a Clickbait értékelhető sorozat lett, mert ha ők nem lettek volna, szinte biztos vagyok benne, kuka az egész alkotás. Tényleg.

Aztán a fiatal Jaylin Fletcher (Kai Brewer bőrében) is ügyeskedett, igazi tökös fenegyereket játszott, aki ha kell, simán bevédi a bátyját a nagyobbakkal szemben, és ha a család becsületéről van szó, akkor baseballütővel tesz rendet a rosszarcok között.

Velük szemben ki nem állhattam az elrabolt Nicket és a feleségét, Sophie-t játszó Adrian Greniert és Betty Gabrielt. Már az első pillanatoktól kezdve látszott, hogy bőven van vaj a fülük mögött, de mindezt olyan ellenszenvesen akarták a világ (és a nézők) tudtára adni, hogy legszívesebben leöntöttem volna őket egy vödör vízzel. Jájj!

Összegzés

Megmondom a tutit, a Clickbaitről első körben fogalmam sem volt, hogy mégis mi a bánatról fog szólni. Aztán meglestem a nyitányt, és még utána sem nagyon értettem, vajon hova fog kifutni a sztori. 

De ekkor mindez már egy cseppet sem számított, ugyanis pár perc után is olyannyira elcsíptem a show-t, hogy muszáj volt egyben ledarálnom az egész évadot. Na, már ebből tudtam, ezúttal bizony egy jó sorozatra kattintottam.

És láss csodát, működött a cím is, ugyanis a történet középpontjában álló videóhoz hasonlóan, ahogy rábukkantam a szériára, egyszerűen nem tudtam letenni. Szóval, ha ez volt az alkotók szándéka, akkor maximálisan bejött. Mondjuk amiben már van egy kis krimi, azzal engem minden szó nélkül le lehet venni a lábamról. De pszt!

A Clickbait egy szinte tökéletesen összerakott cselekménnyel, ám kevésbe kiemelkedő színészekkel megáldott sorozat, amely végül teljesen jogos társadalomkritikát fogalmaz meg - remélhetőleg sokaknak felnyitja majd a szemét.

Éppen ezért, ha akad pár szabad órátok, akkor mindenképpen kukkantsatok rá, ugyanis szerintem ezúttal is egy rendkívül magával ragadó és tanulságos történetet sikerült összehoznia a Netflixnek. Még több ilyet!

10/8 - A Clickbaitre minden kétséget kizáróan megéri rákattintani!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek