3 évnél régebbi cikk

Easttowni rejtélyek (Mare of Easttown) pilotkritika: Kate Winslet, mint lecsúszott nyomozó? Jöhet!
·Filmsorozat·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
HBO
Easttowni rejtélyek (Mare of Easttown) pilotkritika: Kate Winslet, mint lecsúszott nyomozó? Jöhet!
·Filmsorozat·Utolsó frissítés: undefined

Teljesen véletlenül bukkantam rá az HBO újabb gyöngyszemére, az Easttowni rejtélyekre, amely azon túl, hogy egy rendkívül igényes krimisorozat benyomását kelti, nem mást tett meg főszereplőnek, mint a Titanic orránál DiCaprióval repkedő Kate Winsletet. Mondanom sem kell, kérdés nélkül rávetettem magam a szériára, és olyan szinten berántott, hogy levegőt is alig mertem venni. Nézzük, hogyan teljesített nálunk az Easttowni rejtélyek! (Spoilermetes kritikánk következik.)

Külcsín

Nos, az az igazság, hogy úgy kellett már a minőségi krimi, mint egy falat kenyér. Belegondolva, fogalmam sincs, mikor láttam utoljára olyan filmet vagy sorozatot, amely egy gyilkossági ügy köré húzta fel a cselekményét.

És ez amúgy félelmetes, ugyanis azon túl, hogy hatalmas rajongója vagyok a műfajnak, elég sokan oda meg vissza vannak a nyomozós sztorikért. Talán haldoklik a krimi? Nagyon remélem, hogy nem.

Hogy kicsit megnyugtassam magam, gyorsan átfutottam a sorozatos és mozis listáimat, és rögtön szemet szúrt az év elején debütált, Denzel Washington és Rami Malek fémjelezte az Ördög a részletekben című film, amely bár a klasszikus nyomozós sztorikra hajazott, sajnos csak egy korrekt iparosmunka lett. De attól még krimi.

Aztán ott volt még a kicsit mélyebb Tudhattad volna, a Des vagy a Perry Mason is, nem beszélve A Valhalla gyilkosságokról, amelyek mind-mind kivételes bűnügyi szériák voltak. Na jó, kicsit megnyugodtam.

Főleg azért is, mert a Kate Winslet vezérletével készült, elsőre leírhatatlan nevű Easttowni rejtélyek is hasonlóan különleges darabnak ígérkezik, mint a korábban felsoroltak. Az pedig külön öröm, hogy a produkció showrunnere az a Brad Ingelsby, aki olyan alkotások történetéért felelt, mint az Éjszakai hajsza vagy A harag tüze.

Tehát a krimi él és virul, csak mostanában nem születtek olyan produkciók, amelyre az egész világ egyöntetűen felkapta volna a fejét. Na, majd Kate Winslet és az Easttowni rejtélyek megmutatja...

 

Sztori

Az Easttowni rejtélyek cselekménye szerint Mare Sheehan (Kate Winslet) nyomozó nem túl rózsás mindennapjainak lehetünk szem- és fültanúi, amely során családja is komoly kihívások elé állítja a megviselt törvényszolgát.

Nyilván az sem sokat segít lelkiállapotán, hogy folyamatosan olyan piszlicsáré ügyekhez riasztják, amelyektől legszívesebben eldobná az agyát: például egy kukkoló beazonosítása, vagy a barátnőjét kifosztó testvér fülön csípése. Csak aztán győzze mondogatni, hogy ő bizony egy nagybetűs nyomozó.

Persze időközben újra elővesznek egy jó pár évvel korábbra visszanyúló megoldatlan ügyet: Sheehan egyik volt csapattársának lányát rabolták el, aki ennyi idő után sem adta fel a reményt, így minden eszközt bevet, hogy viszontláthassa szeretett gyermekét.

Az epizód során egy másik fiatal anyukát, Erin McMenamint (Cailee Spaeny) is megismerhetünk, akiről első blikkre fogalmam sem volt, mi köze a sztorihoz, ám miután egy félresikerült randit követően egyedül indult útnak a sötét erdőben... hát, maradjunk annyiban, hogy ő lesz a sorozat egyik legfőbb katalizátora.

 

Karakterek

Bár még csak az Easttowni rejtélyek első epizódja került adásba, így nem sok mindenki mutathatta ki igazán a foga fehérjét, ám azért az tökéletesen levágós volt, hogy Kate Winslet ezzel a sorozattal hatalmasat fog dobbantani.

Na, nem mintha szüksége lenne rá, ugyanis - bár a Titanic okozta eufória jó pár évvel ezelőtt árasztotta el a világot - szinte biztos vagyok benne, a legtöbben még ma is kenik-vágják a nevét. Nem is beszélve arról, hogy 1997 óta volt ideje más projekteken is munkálkodnia, így azért csak letett egyest s mást az asztalra. Vissza az Easttowni rejtélyekhez.

Kate Winslet egyáltalán nem tartozik a kedvenc színésznőim közé, így viszonylag kevés alkotást tudok felsorolni, amelyben láttam, ám azt mindig is megjegyeztem magamnak, ha felbukkan egy produkcióban, az biztosan sokáig emlékezetes marad. Aki tud, az tud.

Valami hasonló hatást váltott ki belőlem az Easttowni rejtélyek első része közben is, ugyanis érzésem szerint Winslet nem sokat teketóriázott, és már az első pillanatoktól kezdve úgy a hátára pakolta a szériát, hogy lényegében senki más nem érdekelt csak ő és csípős beszólásai.

Ha meghallom Kate Winslet nevét, mindig a Titanicban látott kisasszony bukkan fel a lelki szemeim előtt, így gondolhatjátok mekkora sokként ért a kicsit izmosabb, sokkal morcosabb és cseppet sem pedáns variációja a művésznőnek. Brutális látvány volt, de az az igazság, hogy tetszett.

Ebből az átváltozásból és a sorozat hangulatából már sejtettem, ezúttal sem mindennapi show-val rukkolt elő az HBO. 

Ja igen, Winslet mellé az alkotáshoz csábították Guy Pearce-t is, akiről szinten tudjuk, hogy nem ma kezdte a szakmát, és azt is, mekkora zseni a pali. És még nem is láthattuk Evan Peterst, aki szintén egy nyomozót kelt életre. Szóval ha csak a színészeken múlik, az Easttowni rejtélyek várhatóan hasítani fog.

 

Összegzés

De szerencsére nem csak rajtuk múlik, hanem lényegében minden és mindenki a segítségükre van, ugyanis az Easttowni rejtélyek olyannyira egyben van, hogy ilyet utoljára talán a szintén HBO égisze alatt készült Perry Masonnél láttam. Legalábbis klasszikusabb krimivonalon.

Tudom, tudom, egy rész után nem nagyon lehet érdemi véleményt alkotni, de ha alig egy óra alatt meg tudtak győzni a látottak, akkor már sejthető, a folytatás sem fog csalódást okozni.

Talán csak a finálé, de az manapság melyik sorozatban sikerül úgy tető alá hozni, hogy mindenkinek, vagy legalábbis a nagy többségnek elnyerje a tetszését? Minél tökéletesebb egy alkotás, annál megosztóbb az utolsó epizódja. Ugye, hogy ugye.

Szóval az Easttowni rejtélyek igencsak ütősnek ígérkezik, a hangulata azonnal magába szippantott, a kissé szürkés képi világot is tökéletesen eltalálták (de hát mi mást is várhatunk egy nyomozós darabtól?). És bár időnként egy-két lazább szállal próbáltak kizökkenteni a ritmusból, minden egyes képkockánál a frász kerülgetett - még akkor is, amikor éppen egy bárban iszogatnak főszereplőink.

Biztos, hogy ő lesz a gyilkos. Vagy nem, vagy igen. Igen, nem, igen, nem - nincs mese, beindult az agyam, ment a kombinálás ezerrel, így folyamatos volt a feszültség. Ha tudnátok, hogy mennyire hiányzott már egy ilyen sorozat...

Az Easttowni rejtélyek nem egy A törvény nevében (vagy True Detective, kinek mi), de az biztos, hogy az HBO ismételten emlékezetes szériával bővíti a méltán híres bűnügyi palettáját.

10/8 - Az Easttowni rejtélyekkel újabb minőségi krimisorozat gurult ki az HBO álomgyárából

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek