2 évnél régebbi cikk

Star Wars: The Bad Batch kritika: a Disney továbbra is tudja, hogy mitől döglik a légy
Fehérvár Médiacentrum fotója
Mafab/Disney
Star Wars: The Bad Batch kritika: a Disney továbbra is tudja, hogy mitől döglik a légy

Május 4-én befutott a Star Wars: The Bad Batch című animációs sorozat első epizódja, amely A klónok háborúja tavaly debütált hetedik évadában szó szerint berobbant szupercsapat történetét viszi tovább. Miközben annak is szemtanúi lehetünk, hogy emelkedett fel a Darth Vader által fémjelzett Birodalom. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Star Wars: The Bad Batch! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Jó pár évvel ezelőtt még el sem tudtuk volna képzelni, hogy a világ egyik leghíresebb filmes brandje, a Star Wars animációs alkotások futószalagon való gyártására adja a fejét.

Pedig aztán ennél logikusabb döntést nem is hozhattak volna előbb a Lucasfilm, majd a Disney fejesei, ugyanis mivel mással lehetett volna ilyen szinten kibővíteni az univerzumot úgy, hogy minél szélesebb körben rácuppanjanak a népek és még költséghatékony is legyen? Hát akkor jöjjenek a mesék.

Első körben még a Cartoon Networkre, 2003-ban futott be a Klónok háborúja, amelytől eleinte ódzkodtam, ugyanis valahogy nem tudtam összerakni a csatorna több alkotásában is felbukkanó, Genndy Tartakovsky nevével összeforrt stílust a Star Wars univerzumával, ám ahogy egyre több epizódot elcsíptem, úgy vált egyre nyilvánvalóbbá: ez lehet a jövő.

A Cartoon Networkös rajzfilmsorozatot 2008-ban aztán egy másik változat követte, amely szintén a Star Wars: A klónok háborúja nevet viselte, ám elődjéhez képest sokkalta átgondoltabb volt, nem beszélve arról, hogy úgy ahogy van, belepaszírozták az eddig a filmek által felépített hivatalos kánonba. Ezzel huszárcsapásra megoldották azt a problémát, hogy mivel töltsék ki a második és harmadik rész közötti tátongó űrt.

Persze az újragondolt A klónok háborúja körül sem volt minden fenékig tejfel, így az utolsó évadot nem is sikerült úgy összerakni, hogy lezárja az animációs sorozat fontosabb szálait és összefésüljék A Sith-ek bosszúja nyitó képkockáival.

Emiatt a Disney úgy döntött, hogy megörvendezteti a rajongókat, és tavaly befutott a várva várt hetedik, egyben utolsó évad, amely méltó módon búcsúzott el a mára legendássá avanzsált szériától.

Igen ám, de az utolsó epizódokban megismert különleges osztag, a The Bad Batch egy spin-offért kiabált, ugyanis alighogy bemutatták őket, parkolópályára is kerültek.

Nyilván ekkor már tudta a Disney, hogy mi a terv velük, így nemsokára be is jelentettek: 2021. május 4-én a Disney+-on indítják hódító útjukra a különc, ám annál jópofább katonák önálló sorozatát, amely a Birodalom kezdeti éveibe is bepillantást enged.

 

Sztori

A Star Wars: The Bad Batch története szerint A klónok háborúja végén, még a 66-os parancs előtt a Kaller bolygón járunk, ahol is rögtön egy pörgős csatajelenettel borzolják fel a kedélyeket: a szeparatista droidok teljesen körbekerítették a Depa Billaba Jedi mester által vezetett klóncsapatot, így egyetlen esélyük az maradt, ha valaki (vagy ebben az esetben valakik) kihúzzák őket a pácból.

Az erősítés becserkészésével a Star Wars: Lázadókból megismert Caleb Dune fiatalabb kiadását bízták meg, aki miután visszatért mestere oldalára, rossz hírt kellett közöljön: a háború vége miatt egyre több brigádot vonnak ki a csatákból, így csak öt darab harcos érkezik a megmentésükre.

Igen ám, de az az öt katona nem más, mint a híresen hírhedt The Bad Batch nevezetű osztag, akik genetikai módosításaiknak köszönhetően egy teljes hadsereggel is felérnek, így könnyűszerrel söprik félre az útból a jajveszékelő fémdobozokat.

Ekkor viszont beüt a krach: megszólal a 66-os parancs, a klónok a Jedik ellen fordultak, ennek következtében végeznek Billaba mesterrel, ám Calebnek sikerül megmenekülnie.

Mivel a The Bad Batch-re nem volt olyan hatással az Uralkodó utasítása, mint a többi klónra, fogalmuk sincs, mi történik, ám hogy kiderítsék az igazságot, gyorsan a padawan nyomába erednek. 

Persze gyorsan megtalálják, ám mivel a The Bad Batch vezetője, Hunter nem tartja helyesnek a fiatal levadászását, útjára engedi, ami persze böki a kötelességtudó Crosshair csőrét. Na, és itt kezdődnek a problémák...

 

Karakterek

Nos, mit is mondjak? A Star Wars: The Bad Batch figuráitól pontosan azt kaptam, amire számítottam: perzselő ütközeteket, sziporkázó szócsatákat és olyan Star Wars-hangulatot, amely csak és kizárólag ezekben az animációs produkciókban élhet át az ember. Rendesen meg is könnyeztem az első perceket. Hiányzott ez a feeling, na!

Szóval a The Bad Batch tagjai ezúttal is rendesen odatették magukat: a vezetőjük, Hunter még mindig egy John Rambo-hasonmás, a legapróbb nyomokból is képes kiolvasni, hol bujkálhat az ellenség, nem beszélve arról, hogy a csuklójánál tárolt bökőjével tömegeket képes lekaszabolni. Persze érzelmesebb oldalát is megmutatta, döntései pedig egy sokkalta mélyebb karakterfejlődést vetítenek előre.

Sokáig agyaltam, hogy ki az általam legkevésbé kedvelt karakter a brigádban, ám az első epizód gyorsan meg is adta a választ: az eleinte szimpatikusnak vélt Crosshair bizony teljesen kifordul magából, és cinikus beszólogatásai sértegetésekbe csapnak át, amelyek könnyen felboríthatják a csapat morálját.

Tech folyamatosan ügyeskedik, talán Hunter után ő az, aki a legracionálisabban látja a 66-os történéseket és az utóhatásukat, Wrecker felel a leghumorosabb pillanatokért, és Echo is odateszi magát, amikor kell - bár akkora villantást még nem láttam tőle, ami megmutatná, miért is olyan nélkülözhetetlen az osztagnak.

És találkozhatunk egy bizonyos Omegával is, akiről elég ha annyit mondom, rendesen megkavarja a Jango Fett-féle klónokról alkotott elképzeléseinket. 

 

Összegzés 

Bár a hatalmas filmes és sorozatos dömpingben teljesen megfeledkeztem róla, amint konstatáltam, hogy beütött a hivatalos Star Wars-nap (május 4.), az első dolgom a The Bad Batch több mint egy órás bemutató epizódjának a ledarálása volt. És hát mondanom sem kell, hogy olyan világba csöppentem vissza, amely már eszméletlenül hiányzott.

Sőt, annak ellenére, hogy a Star Wars: The Bad Batch lényegében egy rajzfilm, így számos jópofa, gyerekeket célzó finomság is található benne, sokkalta sötétebb tónusú, mint A klónok háborúja, a Lázadók, vagy akár az Ellenállás volt.

Itt már érezhetően nem babra megy a játék: a legmegbízhatóbb szövetségesek is könnyen ellenségekké válhatnak, és olyan szereplők mutatják ki foguk fehérjét, akik eddig a háttérben tevékenykedtek. De hát mit is várunk egy olyan szériától, amely lényegében a Birodalom felemelkedését helyezi a középpontba?

A The Bad Batch delikvensei továbbra is piszok szórakoztatóak, amellett persze komolyabb témákat is boncolgatnak, így várhatóan a továbbiakban is igencsak erős részeknek leszünk szem- és fültanúi.

A Star Wars: The Bad Batch egy igazán különleges kalandnak ígérkezik, amely sokak által nagy becsben tartott A klónok háborúja örökséget viszi tovább új karakterekkel és elemekkel megspékelve. 

Mondanom sem kell, hogy Star Wars-fanoknak egyszerűen kihagyhatatlan. Főleg azért, mert olyan figurák is felbukkannak, akiket eddig csak névről ismertek, vagy az idősebb változatuk lopta be magát a szívükbe. Kőkemény fanservice van itt kérem szépen.

10/8 - A Disney a Marvel után a Star Warsnál is kezd ráérezni, hogy mi kell a rajongóknak

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek