3 évnél régebbi cikk

The LEGO Star Wars Holiday Special (ünnepi különkiadás) kritika: ha csak egy filmet néztek meg karácsonykor, akkor a Disney őrülete legyen az
·Filmkritika·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
starwars.com
The LEGO Star Wars Holiday Special (ünnepi különkiadás) kritika: ha csak egy filmet néztek meg karácsonykor, akkor a Disney őrülete legyen az
·Filmkritika·Utolsó frissítés: undefined

Bár sokáig úgy nézett ki, hogy jó darabig Star Wars-film nélkül maradunk, karácsony közeledtével a Disney mégis meghúzta a váratlant, és tető alá hozta a The LEGO Star Wars Holiday Specialt, amely egyrészt fricska az 1978-as agymenésnek, a The Star Wars Holiday Specialnek, másrészt egy őrült, ám piszok szórakoztató ünnepi mozi. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a The LEGO Star Wars Holiday Special! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Ha a Diseny az elmúlt években Star Wars-filmet küldött a mozikba, abban sajnos nem minden esetben volt köszönet. Khm, Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet és Solo: Egy Star Wars-történet (kritikánk ide kattintva olvasható)!

Ennek fényében - A mandalori (vagy The Mandalorian) ide vagy oda - igencsak megcsappant a bizalom az egeres társaság iránt, így egyáltalán nem csoda, ha a rajongók kétkedve fogadnak bárminemű Star Wars-alkotást.

Mondjuk a messzi-messzi galaxis kiagyalójának (George Lucas) cége, a Lucasfilm a Star Wars fénykorában sem mindig kímélte a fanokat, ugyanis 1978-ban olyan gyomrost sikerült bevinni, amit sokan máig nem felejtenek és a rémálmaimban köszön vissza.

Igen, ez a gyomorforgató történet a Star Wars Holiday Special, amely egyfajta karácsonyi különkiadásként funkcionált Han Solóval, Luke Skywalkerrel és Chewbaccával megfűszerezve. Persze az ünnepi összejövetel a járkáló bunda családjával lett teljes, akik mivel wookiee nyelven kommunikáltak, a rövidfilm nagy részében az ő hörgésüket kellett hallgatni. Jájj!

Na, most az a helyzet, hogy a Disney - az Atomic Cartoons közreműködésével - is próbát tesz (saját streamingoldalukon, a Disney+-on) egy karácsonyi össznépi ökörködéssel, és cseppet sem komolyan véve a dolgokat kiadták a The LEGO Star Wars Holiday Specialt, amellyel reményeik szerint sikerül kiköszörülni a negyvenkét évvel ezelőtt szenvedett csorbát.

 

Sztori

The LEGO Star Wars Holiday Special közvetlenül a Star Wars: Skywalker kora (kritikánkat ide kattintva olvashatjátok) után veszi fel a fonalat, amikor is Rey - immáron - Skywalker Jedit akar faragni hűséges barátjából, az erőérzékeny Finnből, ám akárhogy is próbálkozik, a férfi képtelen elsajátítani az ősi tanítások alapjait.

Mivel Rey amúgy is kétségek között gyötrődik, és még Finnt sem tudja rendesen kiképezni, hóna alá kapja a Star Wars újdonsült kabaláját, BB-8-et, hogy megtaláljanak egy régi Jedi Templomot, amely közelebb hozhatja az utolsó erőhasználót a megoldáshoz.

Igen ám, de a szent helyen talált kulcs rendesen összekuszálja a szálakat, így amíg Rey az időben, a korábbi Star Wars-filmek között ugrál, addig a többiek Chewbacca szülőbolygója, a Kashyyyk felé veszik az irányt, hogy megünnepeljek a wookiee-k karácsonyát, az Élet Napját.

 

Karakterek

Mivel a The LEGO Star Wars Holiday Special egy animációs film, nem beszélve arról, hogy a korábbi Star Wars-mozik szinte összes szereplője felvonul benne, igencsak nehéz dolgom lenne, ha ki akarnék kapni a tömegből pár arcot és a színészi teljesítményt szeretném elemezni.

Apropó, ha már színészek, akkor a szinkronmunkát mindenképpen ki kell emelnem, ugyanis bár nagyon kevés, a filmekben is felbukkanó karaktert sikerült megnyerni a projekthez (konkrétan Anthony Danielst, mint C-3PO, Billy Dee Williamset, mint Lando Calrissian, és Kelly Marie Trent, mint Rose Tico), a beugrók kifogástalanul keltették életre a rájuk bízott LEGO-figurákat.

Konkrétan fel sem tűnt, hogy nem az eredeti színészek szólaltatják meg a kockaembereket, csak a stáblistán való keresgélés után koppant, hogy jól meg lettem tréfálva. Piros pont.

És akkor dióhéjban nézzük, kik is bukkannak fel a The LEGO Star Wars Holiday Specialben: többek között láthatjátok Darth Vadert és Sheev Palpatine-t, alias az Uralkodót, a megfelezett Darth Mault, Anakin Skywalker és Obi-Wan Kenobi párosát, néhány indokolatlan jawát és buckalakót, Jabba betanított zongoristáját, és még mindenki kedvenc molycsemegéjének családja is beugrik a buliba - ha már Holiday Special.

Igen, pont olyan elmeháborodott lesz, mint amilyennek a veretes névsor után gondoljátok!

 

Összegzés

Amikor bejelentették, hogy karácsony közeledtével érkezik a messzi-messzi galaxis saját ünnepi bulija, a The LEGO Star Wars Holiday Special, akkor hirtelen nem tudtam, sírjak vagy nevessek, ugyanis egyből bevillantak a ‘78-as förmedvény kezdőképsorai, és rendesen rosszullét lett úrrá rajtam.

Gondolván: miért akarnak még egyet belerúgni ebbe az amúgy is gyengélkedő Star Wars-franchise-ba? 

Aztán megláttam az első előzetest, és anno amilyen gyorsan leállítottam (majd azon nyomban töröltem is a gépemről) az eredeti The Star Wars Holiday Specialt, most olyan sebességgel döntöttem el, hogy ezt az agymenést bizony imádni fogom. Mert hát LEGO és Star Wars is, mi baj lehet?

Nos, ennek fényében elvárások nélkül kattintottam a lejátszás gombra, majd a negyvennégy perces játékidő alatt olyan csillogó szemmel ültem a képernyő előtt, mint gyerekkorom kedvenc rajzfilmjei közben. Jó, nyilván ez enyhe túlzás (vagy nem?), de tényleg minden mozzanatát imádtam a The LEGO Star Wars Holiday Specialnek.

Nem kell világmegváltós történetre, kidolgozott karakterekre, vagy borotvaéles párbeszédekre gondolni, ugyanis az ünnepi animációs rövidfilmnek pusztán a szórakozás és a szórakoztatás a célja.

Ennek köszönhetően úgy összekeverték a korábbi Star Wars-mozik (és -sorozat) szálait és annyi LEGO-figurát tömködtek bele a cselekménybe, hogy sokszor azt sem tudtam, hogy hol vagyok. Igen, Baby Yoda is felbukkant a show-ban, de pszt!

Nem tudom, hogy mi volt a Disney szándéka ezzel a karácsonyi őrülettel, de egy biztos: nagyon is betalált, és hatalmas köröket ver az 1978-ban bemutatott szégyenre, amelyet máig a Star Wars-univerzum legsötétebb foltjaként emlegetnek.

A The LEGO Star Wars Holiday Special rajongóknak egyenesen kihagyhatatlan, de a többiek is bátran tegyenek vele egy próbát, ugyanis azt gondolom, hogy már mindenkinek szüksége lehet egy ilyesfajta könnyed szórakozásra. Az Erő legyen veletek és kellemes ünnepeket!

10/7 - Könnyed karácsonyi kikapcsolódás a Star Wars-univerzum színe-javával

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek