1 évnél régebbi cikk

Black Adam kritika: vajon Dwayne Johnson megmenti a DC becsületét?
·Filmkritika·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Mfab/Warner Bros.
Black Adam kritika: vajon Dwayne Johnson megmenti a DC becsületét?
·Filmkritika·Utolsó frissítés: undefined

Hosszan várakozás után végre a Black Adam is tiszteletét tette a mozikban, amellyel kimondva-kimondatlanul is az volt a terv, hogy új életet leheljen a DC filmes univerzumába. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Black Adam! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Mielőtt elkezdtem írni a kritikát, már előre fogtam a fejem, hogy megint milyen elvetemült feladatra vállalkoztam. Fogalmazhatnék úgy is, hogy manapság a DC-vel szinte csak a baj van, és bármilyen fába is vágják a fejszéjüket, valahogy csak nem akar nekik is összejönni az, ami mondjuk a Marvelnél a Vasember első felvonásával sikerült.

Hogy egy olyan alapkővel felérő produkciót tegyenek le az asztalra, amely szilárdan áll, és bátran lehet rá építkezni, ugyanis elbírja a hirtelen jött hírnév, a pénzéhes befektetők, producerek, illetve a lelkes rajongók súlyát.

De nem, a DC és a képregényhősök megfilmesítéséért felelős Warner Bros. hibát hibára halmoz, és nagyon nem érzik azt, hogy egyrészt mire van szükségük a fanoknak, illetve milyen arányban adagoljanak bizonyos elemeket az alkotásaikban.

Valahogy mindig túlzottan elbillent valamelyik irányba a mérleg nyelve (túl sok harc, inkoherens történet, bugyuta karakterek), amely a legtöbb esetben azt eredményezte, hogy a nézők legszívesebben hazáig futottak volna a mozitermekből. 

Na, már most ezek szerint vagy teljesen inkompetensek a fejesek, vagy ha valami sikeres, akkor megcsapja őket a pénz szaga, és onnantól se nem látnak, se nem hallanak. Én nem tudom, de igencsak beszédes az a tény, hogy immáron talán negyedszerre próbálják újraindítani filmes univerzumuk építkezését elmondásuk szerint a kezdetektől. De komolyan, ez mi ez?

Első körben volt egy nagyon tuti kis A sötét lovag-trilógiájuk, amellyel simán kezdhettek volna valami értelmeset, de nem, az úgy kerek és pont. Oké. Aztán jött Az acélember, amely szintén rendesen betalált, ezért egyből rátolták a Batman Superman ellen - Az igazság hajnalát (új Denevéremberrel), majd az Igazság Ligája következett sorban, amelyekben aztán csak úgy záporoztak a szuperhősök minden cél, motiváció és elképzelés nélkül.

Meg is lett a böjtje, ugyanis mostanra a legtöbbjüket el is kaszálták. De nem teljesen, mert a Ben Affleck-féle Batman és a Henry Cavill által alakított Superman még itt, ott, amott felbukkannak... ember legyen a talpán, aki ezt követni tudja.

Szerintem amúgy az lehet itt a probléma, hogy a Warner túl gyorsan akarja behozni a Marvellel szembeni lemaradását, és ha azt látja, egy alkotásra rácuppannak a népek, akkor azt a vonalat erőlteti tovább addig, amíg végül szét nem barmolja az egészet tokkal-vonóval.

Ilyenkor jöhet a jól csengő restart, újrakezdés, reboot, amit akartok, és nem is akárhogy: az ígérgetések közepette minden esetben sűrűn hangoztatják, hogy ezúttal tényleg megmutatják mindenkinek, a DC hősei is vannak olyan jók, mint a Marvelé. Hát persze. Felborulnak az erőviszonyok. Haha.

És pont egy ilyen újabb tiszta lappal való indulást nyitottak meg az agyonpromózott Black Adammel, amely Dwayne Johnsonnal a fedélzeten kívánja kiköszörülni a csorbát a DC Comics megtépázott hírnevén. Hát... sok sikert hozzá, mert hogy amit az előzetesek alapján láttam a filmből, édeskevés lesz, az is tuti!

Sztori

Időszámításunk előtt 2600-ban egy rabszolgát, Teth-Adamet (Black Adam, alias Dwayne Johnson) felruháznak Shazam erejével, amellyel azonnal fellázad Kahndaq (magyarul nem vagyok hajlandó leírni) zsarnok királya, Anh-Kot ellen. A nagy csetepaté végén Adam legyűri az elnyomókat, így ő lesz az állam új védelmezője.

Persze napjainkban sincs minden rendben Kahndaqban, ugyanis egy Intergang nevű nemzetközi bűnözői csoport szállja meg, ezzel elnyomásba taszítva lakosait. Adrianna Tomaz (Sarah Shahi) régész és csapata éppen a több ezer éve halott király koronája után kutatnak, amikor megtámadják őket a gengszterek, ám a nő kétségbeesésében kiszabadítja rabságából Black Adamet, aki játszi könnyedséggel tesz rendet a bűnözők között.

Később Amanda Waller az Amerikai Igazságügyi Társaság vezényletével le akarja tartóztatni Adamet, ám miután kiderül, hogy az Intergang Adrianna fiát pécézte ki magának (aki időközben ellopta Anh-Kot fejdíszét), úgy döntenek a szuperarcok, hogy az újonnan megismert szuperentitást is bedobják a buliba, nehogy itt még a végén teljesen elszabaduljon a pokol...

Karakterek

Dwayne Johnson Black Adam szerepében szerintem telitalálat, és bár eléggé nagyvonalúan kezelték a figura fejlődését, azért a Sziklánál jobb arcot keresve sem találhattak volna, hogy magára öltse a híresen hírhedt antihős gúnyáját.

A kiállása, a fizimiskája és az indokolatlanul rángatózó szemöldöke is megvan hozzá, így ha csak is kizárólag a látványt, illetve a beállásokat, pózokat nézem, akkor bizony ügyesen castingoltak a Warnernél.

Mondjuk már egy jó ideje arról szólt a fáma, hogy a The Rock játssza el Fekete Ádámot, és a hosszasan huzavona ellenére a színész és a stúdió is kitartott az eredeti elképzelés mellett, így mindenki nagy szerencséjére Johnson maradt a befutó. Az más kérdés, hogy egy tökéletes színészválasztás messze nem elég ahhoz, hogy egy produkció sikeres legyen.

Rajta kívül nem sok mindenkire emlékszem a filmből, akire meg igen, az bár papírmasé figura volt, a bőrébe bújó művész miatt maradt meg, vagy pedig olyan ruhát szabtak rá, amely után elégetten csettintettem.

Az előbbire példa Pierce Brosnan Doctor Fate-je (ezt sem fogom magyarul leírni), aki tényleg csak úgy lézengett a vásznon, utóbbira pedig Sólyomember (Aldis Hodge) és Atomcsapás (Noah Centineo), akik tényleg egész pofásan tettek-vettek az eluralkodó zűrzavarban.

A többiek és a főgonosz pedig olyan jelentéktelenek és súlytalanok voltak, hogy rendesen fizikai fájdalmaim lennének, ha bővebben kellene írnom róluk...

Összegzés

Visszakanyarodva a címhez, Dwayne Johnson a Black Adammel megmenti a DC filmes világát? Határozottan nem! Sőt, még mélyebbre süllyedt a szememben (de gyanítom, hogy rajtam kívül számos filmrajongónál is) az egész brigád.

És ennél is több ellenérzést váltott ki belőlem az a tény, hogy ennyi blama után sincs ott egyetlen olyan emberke sem, aki végre ráncba tudná szedni az egykor szebb napokat megélt képregénykiadó hőseiből verbuvált univerzumot. Pedig ezúttal is nagyban ígérgették, hogy majd most megmutatják! Mit? Ezt?

Hosszú évek óta itt vergődnek, és csak próbálják majmolni a Marvelt, holott a karaktereik népszerűségének hála mérföldkövekkel nagyobb előnyük volt a mostanra dicsfényben fürdőző riválissal szemben, ám a Warnernél olyannyira látványosan nem tudják, mit csinálnak, hogy legszívesebben nekimennék a falnak.

Pedig aztán én is Supermanen és társain nőttem fel, de megmondom őszintén, azok után, amilyen filmeket készítettek a közreműködésükkel, mostanra már teljesen hidegen hagy a sorsuk. Mindegy mivel készülnek, előre tudom, hogy kapufa lesz.

Egyedül a Batmannel készült mozik voltak azok, amelyek le tudtam venni a lábamról, Christopher Nolan trilógiája és az újragondolt Matt Reeves-féle Denevérember is rendesen ott volt a szeren, de a többi... hagyjuk is.

Szóval Black Adam megérkezett, de minek? Most komolyan, miért kellett egy újabb indokolatlan karaktert bedobni a buliba, hogy aztán elkapálják? Meg majd lesz itt Az acélember 2, illetve Black Adam és Superman is össze fognak csapni... teljesen őszintén, kit érdekel? Engem biztosan nem, de sanszos, hogy a legtöbb DC-rajongó is így van vele, és már azt sem hiszik el a Warner góréinak, amit kérdeznek. 

Véleményem szerint a DC figuráival készült filmek, főleg a Warner Bros. irányítása alatt már nem tudnak olyan trükkel előrukkolni, amellyel egy kicsit is a Marvel nyomába érhetnének.

Egy sötétebb tónusú Batman-univerzumban még látok fantáziát, hiszen az új Joker és Denevérember is egész magasra tette a lécet, de ilyen villámokat szóró Superman-klónokkal nem sokra fognak menni. Hogy a bánatban hitték azt, hogy egy sokadik elpusztíthatatlan entitás majd itt megreformálja, felborítja az erőviszonyokat? Kicsit nevetséges, nem? Erre szokták azt mondani, hogy elmentek ti ám a sarki közért elé hangyát szedni boxkesztyűvel! Káosz a köbön! 

Összefoglalva, a Black Adam úgy is hatalmas csalódás, hogy nem voltak elvárásaim, ám akik szeretik a szuperhősöket (mert bőven akadtak benne) és csillivilli (látványosnak tényleg látványos) zúzdákat (a pofonokat is rendesen osztogatták), nekik telitalálat lehet a film. A többiek pedig jó sok harapnivalóval készüljenek... és nézzék újra a idei Batmant, az a helyes irány!

10/6 - Ha tényleg csak ennyi telik a DC-Warner párostól, akkor már tervezhetik is a következő rebootot a filmes piacon

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek