3 hónapnál régebbi cikk

Mit tennél meg, hogy helyrehozd életed legrosszabb döntését? – Sötét anyag
Fehérvár Médiacentrum fotója
Apple TV+
Mit tennél meg, hogy helyrehozd életed legrosszabb döntését? – Sötét anyag

A saját boldogságunk érdekében tönkre lehet-e tenni mások életét? Nem. És akkor sem, ha ez a másvalaki egy párhuzamos világban élő énünk? A Sötét anyag komplex, de szórakoztató sorozat lett. Ám ennél semmiképp sem több. Kritika.

Meddig mennél el, hogy utólag helyrehozd életed legrosszabb döntését és következményeit? Sajátos módon, de nagyjából ezt a kérdést feszegette az Apple TV+ május elején indult és június végén befejeződött kilencrészes minisorozata, a Sötét anyag (Dark Matter).

A manapság oly divatos párhuzamos valóságok világát talán még egyetlen film vagy sorozat sem ragadta meg olyan jól, mint az író-kreátor, Blake Crouch szériája, ami azért bátran, de nem túlzottan pofátlanul merít olyan nagy elődöktől, mint például az Eredet vagy bizonyos szempontból a Csillagok között. Tegyük hozzá: Crouch írta az azonos című regényt is, ami alapján a leginkább sci-fi-thrillerként meghatározható sorozat készült.

A történet középpontjában Jason (Joel Edgerton), az egyetemen oktató fizikaprofesszor áll, aki hétköznapibbnál is hétköznapibb életét éli feleségével, Danielával (Jennifer Connelly) és tinédzser fiával napjaink Chicagójában. A monoton szürkeségbe azonban alaposan beletenyerel egy maszkos idegen, aki egy átitalozott éjszaka után elrabolja a profot, Jason pedig egy egészen másik Chicagóban tér magához. Gyorsan kiderül, hogy elrablója egy másik önmaga volt, aki egyszerűen átvette helyét a saját valóságában, míg ő Jason2 világában ragadt, aki felfedezte a világok közötti átjárást lehetővé tevő dobozt. Innentől pedig két szálon fut a sorozat.

Jason minden erejével és a másik énje által hátrahagyott barátnőjével, Amandával (Alice Braga) az oldalán azon van, hogy rájöjjön a termetes, fekete Rubik-kockára emlékeztető doboz titkára, és valahogyan visszaszerezze az életét. Eközben Jason2 fenekestül felforgatja az addig békés család és barátaik életét őrült ötleteivel és szenvedélyes szerelmével.

Lassan megértjük, hogy a fizikus évekkel ezelőtt rossz döntést hozott: terhes barátnője helyett inkább a karriert választotta. A végeredmény pedig az egyik valóságban egy mindent megváltoztató szerkezet, míg a párhuzamos univerzumban egy teljesen átlagos amerikai család lett.

Aki ezek után sodró lendületű akciójelenetekre számít, rossz helyen jár. A saját valóságát kereső főhősünk a végtelen ajtónyitogatás közben eljut ugyan például az óriásdarazsak által rettegésben tartott Chicagóba is, de láthatjuk a jégvilággá fagyott, özönvízzel elárasztott vagy épp sivataggá változott nagyvárost is, mégsem ezek a jelenetek a meghatározók. Sokkal inkább a párbeszédek és az időnként lassú felismerések viszik a prímet. Utóbbi azért bosszantó egy kicsit, mert a néző végig egy lépéssel Jason előtt jár a sorozat szerkezetéből adódóan, így folyamatosan azt várhatjuk, hogy mikor jön már rá a – szerintünk – teljesen nyilvánvalóra.

Közben pedig akad idő olyan morális kérdéseken is eltöprengeni, hogy Jason2 gonosz-e valójában vagy egyszerűen csak ki akar javítani egy hibát. Akár még annak árán is, hogy egy másik énjét ezzel gyakorlatilag hidegvérrel tönkreteszi. Vagy csak egy mezei bűnöző, aki a vaskos tárca helyett egy neki tetsző életet lop? Egyáltalán szabad-e és lehet-e évekkel később helyrehozni a korábban elkövetett hibákat, vagy addigra az élet már egy olyan mederbe terelődött, amit a folyamatosan a múlton rágódók nem érthetnek? Egy ilyen helyzetben a bocsánatkérésen és a beletörődésen kívül tehetünk egyáltalán többet? És persze ha a morális mondanivalót tövig lecsupaszítjuk, akkor a fő kérdés az, hogy a továbblépés helyett mennyire szabad leragadni a múltban. 

A Sötét anyag igazi „mi lett volna, ha...”-sorozat, és azok közül is egy jobban sikerült darab. Persze aki akar, rengeteg logikai bukfencet és következetlenséget találhat benne, de alapvetően mégiscsak egy szórakoztató thrillerről beszélünk, és semmiképp sem egy tudományos dokumentumfilmről. Márpedig előbbinek tökéletesen megfelel ez a nem egész kilencórányi dobozban mászkálás, miközben akarva-akaratlanul úgyis mindenki elgondolkozik a saját életén és döntésein.

A Sötét anyag összes része már streamelhető magyar felirattal az Apple TV+-on. A sorozat előzetesét itt lehet megnézni:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek