1 évnél régebbi cikk

Bezárva (Shut In) kritika: egy teljesen korrekt thriller, amelynek egyáltalán nem a moziban lenne a helye
Fehérvár Médiacentrum fotója
The Daily Wire
Bezárva (Shut In) kritika: egy teljesen korrekt thriller, amelynek egyáltalán nem a moziban lenne a helye

A heti megjelenések közül a Bezárva tűnt a legígéretesebb alkotásnak, így hát tettem vele egy próbát, ám végül nem azt kaptam, amire számítottam. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Bezárva! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Általában amikor rászánom magam, hogy megkukkantsak egy fű alatt érkező alkotást (értsd: nincs széthájpolva), akkor azért tüzetesebben is átnézem az IMDb-n található adatlapját, hátha kiszúrok legalább egy olyan nevet a készítők között, aki miatt izgatottan várhatom a premiert.

Hogy az most egy nevesebb színész, különösebb látásmóddal rendelkező direktor vagy tehetséges forgatókönyvíró, netalántán kreatív showrunner, az teljesen mindegy, a lényeg, találjak egy közös nevezőt a darabbal, onnantól pedig már minden sínen is van. Vagy nem.

Mert azért ilyenkor sajnos nagyobb számban szokott előfordulni az, hogy teljesen vakvágányra tévedek, és átkozom még a pillanatot is, amikor rátaláltam az adott filmre vagy sorozatra.

Igen ám, de közben az is tény, hogy pályafutásom során a legnagyobb gyöngyszemeket pont ezzel a módszerrel csíptem el. Szóval azért bőven megéri kísérletezgetni, mert sosem tudhatjátok, hogy milyen kincsre bukkanhattok.

Így találkoztam többek között A tökéletes trükkel, a Fogságbannal, A téglával, a Viharszigettel vagy a Cloverfielddel, amelyek mind a legnagyobb kedvenceim között végezték.

És ezzel a módszerrel csaptam le a Bezárva című thrillerre is, amelyről a hétvégi programajánló megírásáig halvány lila gőzöm sem volt, hogy egyáltalán létezik.

Mondjuk, ez lehet az én hibám, mert mostanában idő szűkében főleg a blockbustereket és a nagy költségvetésű sorozatokat fogyasztom, de az is előfordulhat, hogy a készítők nem toltak kellő pénzt és így energiát a marketingbe, ami pedig tudjátok, mit jelent... 

Sztori

A kétgyerekes anyuka, Jessica Nash (Rainey Qualley) éppen azon fáradozik, hogy rendbe tegye a háza egyik tárolóhelyiségét, amikor véletlenül magára zárja az ajtót.

Miután nagyobbik lánykája, Lainey nem tud segíteni neki, váratlanul felbukkan az exbarátja, Rob (aki amúgy a gyerekek apja) (Jake Horowitz) és annak első, de sokadik blikkre is furcsa haverja, Sammy (Vincent Gallo), így aztán ők nyújtanak segítő jobbot a bajba jutott nőnek.

Igen ám, de Sammyről azt pletykálják, hogy pedofil, Jessica ezért csúnyán kiakad, hogy volt élettársa a házába hozta, amit a különös férfi sem hagyhat szó nélkül, és ekkor szabadul el a pokol: Sammy megfűzi Robot, hogy zárják vissza az anyukát a gardróbba, ezzel vágva vissza a sérelmekért.

Persze Sammy nem hagyja annyiban a dolgot, így később visszamegy és betör házba, hogy tovább terrorizálja az amúgy is kétségbeesett lakókat...

Karakterek

Az egyetlen értékelhetőbb alakítást a Megan Fox-hasonmás Rainey Qualley tette le az asztalra, na, meg a Luciana VanDette által játszott kicsilány, Lainey, de róla picit később...

Szóval Qualley első nekifutásra egy igazán talpraesett nőnek tűnik, aki amúgy remekül megállja a helyét a gyerekek nevelésében és a ház körüli teendők menedzselésében. Bár már az első percekben is láttam tőle furi arckifejezéseket, azt gondoltam, a későbbiekben csak összeszedi magát... és nem.

Amikor pózolni vagy mosolyogni kellett, az pöpecül ment neki, de amikor mondjuk fájdalmat kellett kifejeznie, mert átszúrták a tenyerét egy szöggel, akkor nagyon is komikust hatást keltett a teljesítménye. A pörgősebb snitteknél is ügyeskedett, csak tényleg ez az arcjáték, borzalmas volt.

Jake Horowitz és Vincent Gallo nekem egy lére mentek, mindketten teljesen jelentéktelenek voltak, és még csak semmi fenyegető sem volt bennük. Az egyik a világát nem tudta és késsel hadonászott, a másik is rendesen le volt szedálva, de ő meg fegyverrel emberkedett. Komolytalan brigád...

A Laineyt játszó színésznő viszont tündérien vette az akadályokat, olyan benyomást keltett, mint egy valódi apróság. Semmi felesleges manír vagy modorosság, úgy játszott, hogy sokan megirigyelhetnék tőle. Csak így tovább!

Összegzés

Amikor először elolvastam a Bezárva leírását, nem gondoltam volna, hogy végül ekkorát fogok csalódni. De amúgy nem is feltétlenül a történettel volt baj, mert az nagyjából megállta a helyét (ennél agyzsibbasztóbb alapszituból is hoztak már ki értékelhető mozit), hanem sokkal inkább a megvalósítással.

Na jó, ennyire azért nem gyászos a helyzet, de egy picit mindenhol kilógott a lóláb, így ez a sok apróság végül annyira zavaró volt, hogy nem tudtam komolyan venni az alkotást. Pedig tényleg szerettem volna jót szórakozni egy nem éppen szokványos koncepcióval megáldott thrilleren, de sajnos gyorsan elvesztettem a fonalat.

Olvasgattam a Bezárva IMDb-s értékeléseit, összességében egy nem túl acélos 6-os pontszámot kapott, ami azért nem azt tükrözi, hogy minőségi darabot kaptunk volna. És akkor jöttek a 8-as meg 9-es értékelések, amelyekben azt írják, hogy azért kapott ilyen magas osztályzatot, mert az alacsony költségvetés ellenére milyen jó filmet hoztak ki belőle. De amúgy ennyi, klassz mozi, mert... és pont! Hát kösz, ennél azért kicsit több kellene!

Amúgy magával az alapkoncepcióval tényleg nem volt bajom, jó, kőegyszerű, de láttam én már olyan filmet is, név szerint az Oxigént, amelyben Mélanie Laurent egy bezárt kabinban nyújtotta élete alakítását. Szóval a sztori rendben volt, onnantól pedig, hogy elszabadult az őrület, végig a karfát kellett volna szorítanom, ehelyett folyamatosan a maradék kukoricadarabokkal mütyürkéztem. Igen, ennyire nem tudott lekötni...

Azért utaltam a címben is arra, hogy a Bezárva mozi helyett valamelyik streaming-szolgáltatónál jobban megállná a helyét, mert ha mondjuk otthon nézem, akkor amikor már tényleg nem tudok mit kezdeni magammal, simán ihatok egy kávét, vagy akár még ki is takaríthatok, utána pedig folytatom az alkotást. Na, mindegy.

A lényeg, hogy aki egy lebilincselő produkcióra számít, az hozzám hasonlóan leszegett fejjel fog távozni a vetítésről, mert a Bezárva tipikusan az a film, amelyről azon kívül, hogy a cselekményének nagy része egy kamra körül játszódik, nem sok mindent lehet elmondani. És ezzel mégis megkapjuk a teljes képet.

Hogy valami konkrétumot is írjak: például a főszereplő, mintha nem is akart volna kiszabadulni a spájzból, végig teljesen indokolatlan döntéseket hozott, a rosszarcok keveset voltak fókuszban, meg nem is volt annyira para a jelenlétük, de a Lainey-t játszó színészcsemete előtt megemelem a kalapom.

Szóval, akik csak úgy el szeretnék ütni az idejüket a moziban, azoknak a Bezárva tökéletes választás lehet, mert közben teljesen ki tudjátok kapcsolni az agyatokat, olyannyira, hogy még a filmre se fogtok figyelni. Úgyhogy készüljetek jó sok nasival, nagyon is kelleni fog!

10/6 - A Bezárva egy korrekt iparosmunka, ám nem tudta kihasználni az alaphelyzet adta lehetőségeket

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek