1 évnél régebbi cikk

Andor kritika: egy Star Wars-sorozat, amely után az összes rajongó elégedetten csettint majd
Fehérvár Médiacentrum fotója
Mafab/Disney
Andor kritika: egy Star Wars-sorozat, amely után az összes rajongó elégedetten csettint majd

Nekifutásból három epizóddal mutatkozott be az Andor, amelyet a Zsivány Egyesre hajazó hangulata miatt a rajongók már most a valaha készült legjobb Star Wars-sorozatként könyvelik el. Nézzük, hogyan teljesített nálunk az Andor! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

A Disney a Skywalker-saga zárótrilógiájának csúfos kudarca (vagy inkább vegyes fogadtatása) után a nappalikban kívánta lenyugtatni a Star Wars-rajongók felkorbácsolt kedélyeit, így gyorsan hódító útra indított egy saját streamingcsatornát. A nem túl kreatívan Disney+ névre keresztelt csatornát úgy álmodták meg, hogy kínálatának nagy részét a Marvel-alkotásokon túl a Csillagok Háborúja világában játszódó produkciók fogják kitenni.

Ennek fényében gyorsan bedobták a mélyvízbe A mandalórit (kritikának ide kattintva olvashatjátok), amelynek egyfajta kísérleti patkányként kellett elevickélnie az addigra már habzó szájjal őrjöngő fanok fogsorcsattogtatásai között, ám szerencsére már a produkció első képkockái után érezhető volt, hogy a Disney ezúttal megfelelően nyúlt a legendás franchise-hoz.

A mandalóri első évadának pozitív fogadtatása után alig egy évre rá jött is a folytatás, amely jó nagy lapáttal rá tudott tenni a bevezető etapban látottakra, és ismételten olyan pozitivitás lengte körbe a Star Wars-univerzumot, amelyre rég volt példa - szerintem az új, elmondások alapján a klasszikus trilógia idején. Igazából mindegy, egyik időszak sem mostanában volt...

Szóval, hogy továbbra is féken tartsák a túlzottan is érzékeny rajongókat, a fejesek gyorsan tető alá hozták a Boba Fett könyvét, amely bár nem volt rossz, de leginkább akkor működött, amikor Mando is a képernyőn volt, így nem túl nagy meglepetésre újra előtévedtek a károgók az odúikból.

És ha ez még nem lenne elég, - véleményem szerint a túlzott hype-nak köszönhetően - az Obi-Wan Kenobi (kritikánk itt) sem feltétlenül úgy sült el, ahogy azt sokan várták, így a legtöbben Ewan McGregor szériáját is csalódásként könyvelték el. 

Pedig bőven volt benne kraft, csak valószínűleg az történhetett, mint a Trónok harca fináléjával: annyi teória látott napvilágot a cselekménnyel kapcsolatban, hogy végül szinte senki nem azt kapta, amit a fejében összerakott, így persze hogy ismételten vicsorogva ment az adok-kapok... 

Idén aztán befutott a soron következő darab, az Andor, amelyről szerintem sokan megfeledkeztek (legalábbis én tuti), így annyira nem is volt tele az internet a különböző agyszüleményekkel, meg az előzetesek látva amúgy sem nagyon lehetett sejteni, a Disney mégis mivel kívánja visszaédesgetni magához a fanokat.

Hát, a recept kőegyszerűnek tűnik: tetszett a Zsivány Egyes? Akkor kaptok egy olyan sorozatot, amely az Egy új remény előzményeként szolgáló film stílusában készült! Ti akartátok!

Sztori

A történet több idősíkon át mutatja be Cassian Andor (Diego Luna) mindennapjait, illetve azt, hogy végül hogyan csatlakozott ahhoz a titkos szervezethez, a Lázadókhoz, amelynek a Zsivány Egyes idejen már megbecsült tagja volt.

Amúgy, hogy kicsit jobban képben legyetek, a fősodor öt évvel játszódik a yavini csata előtt, amikor is Cassian a Morlana One sikátoraiban és késdobálóiban kutakodik egy titokzatos személy után, akiről rövid időn belül kiderül, hogy nem más, mint a szőrén-szálán eltűnt tulajdon húga, Kerri (Belle Swarc).

Andor a nagy keresgélés közepette aztán félig-meddig véletlenül meggyilkol két rendfenntartót, amelynek következtében a nyomába erednek a hivatalos szervek. Ezért a Ferrixre utazik, hogy gyorsan nyélbe üsse élete bizniszét, amellyel aztán jó messzire kerülhet a galaxis közepétől.

Persze ha beindul egy nyomozás, és még egy fülest is kapnak, a hatóságok nem tétlenkednek sokáig, így azon nyomban a Ferrixre sietnek, hogy likvidálják a közben Luthen Rael (Stellan Skarsgård) és a Lázadók által megkörnyékezett Casst. Persze Andor exe, Bix Caleen (Adria Arjona) is belefolyik a buliba, így az ifjú titánnak gyorsan össze kell kapnia magát, különben ő és a társai is a föld alatt végzik...

Karakterek

Diego Luna Cassian Andorja pont ugyanazt a figurát hozta, mint akit a Zsivány Egyesben megismerhettünk. Persze még nem az a keménykötésű fenegyerek, aki szinte egymaga szállt szembe a Birodalommal, de alaptulajdonságai a sorozatban is tökéletesen átjöttek: egy minden lében kanál, akinek a szeme sem áll jól, de a szíve a helyén van, és mindent megtesz azért, hogy lázadozzon a rendszer ellen.

Érdekes volt még számom Adria Arjona karaktere, aki azon túl, hogy üde színfoltja volt a színészgárdának, ügyesen hozta a talpraesett, szintén rosszban sántikáló exbarátnőt, aki mindent kockára tenne Cassianért - nyilván a közös múltjuknak köszönhetően, ugyanis még bőven ég benne az a bizonyos tűz.

Remélem Stellan Skarsgårdot is többet fogjuk látni majd, mert amit eddig nyújtott az megsüvegelendő volt, minden mozzanatában érződött a profizmus és az a műgond, ahogy a szerepéhez nyúlt.

Talán még Syril Karn rendfenntartó főmuftihelyettesét emelném ki, de csak azért, mert rendkívül irritáló volt az általa játszott karakter.

Összegzés

Az Andort igazából annyira nem vártam, mint a korábbi Star Wars-sorozatokat, sőt, talán semennyire sem, hiszen nem láttam, hogy mi újat tudnának még mesélni a Lázadók első szárnypróbálgatásairól, de az első nemzetközi kritikák után már én is elkezdtem lelkesedni.

Aztán jöttek az első képsorok, amelyek kissé naturalistább, földhözragadtabb díszletei olyan benyomást keltettek, mintha nem is egy Csillagok Háborúja-történetet néznék, hanem valamilyen posztapokaliptikus történetet. De ahogy pörögtek a percek, egyre jobban magába szippantott, és ahogy egyre több utalást kaptam a Birodalomra és társaira, úgy kezdett jobban és jobban érdekelni a széria.

Persze üdvözítő, hogy bár még a Skywalker-sagában járunk, el tudtak tőle vonatkoztatni a készítők, és tényleg olyan érzése van az embernek, mintha egy mezei sci-fit nézne.

Magából a cselekményből pár epizód után még nem sokat mutattak, csak valahogy próbáltak minket elhelyezni ebben a koszos-poros világban, ám abszolút bizakodó vagyok a jövőre nézve.

Az Andor végre az a produkció lehet, amelyre a klasszikus trilógia óta várnak a régivágású rajongók? Majd kiderül, én mindenesetre minden Star Wars-fannak erősen ajánlom, hiszen egy olyan szériának lehetnek a szemtanúi, úgy mutatják be a galaxist, ahogy még biztosan nem látták. Kilenc rész van még hátra, az Andorból még bármi lehet... 

10/8 - Az Andor úgy kalauzol el a Star Wars világába, mint ahogy eddig egyetlen produkció sem tette

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek