1 évnél régebbi cikk

Nyugati nyaralás kritika: egy laza magyar vígjáték, amelytől könnyesre nevetitek magatokat
Fehérvár Médiacentrum fotója
Mafab/Forum Hungary
Nyugati nyaralás kritika: egy laza magyar vígjáték, amelytől könnyesre nevetitek magatokat

Még a moziban látott kóstolók során szúrtam ki a Nyugati nyaralást, amelynek már néhány képkockájától is hatalmas nevetésben törtem. Mondom, mi lesz itt, ha elcsípem a teljes filmet? Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Nyugati nyaralás! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én mindig mosolyogva konstatálom, ha újabb hazai vígjátékot vagy könnyebb hangvételű alkotást mutatnak be a mozikban. Sokan ostorozzák őket, hogy milyen bugyuták és milyen silány minőséget képviselnek, ám ezekben a mozikban van egyfajta magyaros báj, amelyet semmilyen más produkció nem képes visszaadni.

Éppen ezért mindig tűkön ülve várom ezeket a darabokat, ugyanis a sajátos hangulat és az ismerős helyszínek miatti szívdobbanások mellett a legtöbbjük olyan humorral operál, amelytől a vetítés után garantáltan fájdalmas rekeszizmokkal fogok elténferegni az autómig.

Ilyen és ehhez hasonló alkotás volt a közelmúltban például az Együtt kezdtük, amely egy Amerikai pités beütéssel megáldott osztálytalálkozós film, és mondanom sem kell, minden percét imádtam. Még a végén egy könnycseppet is elmorzsoltam a látottaktól - nem tehetek róla, ha magyar alkotásokról van szó, az átlagnál szentimentálisabb vagyok. De ilyen volt a szintén nemrég a mozikba küldött Szia, Életem! is, amelytől szintén nehezen tudtam türtőztetni magam a teremben.

Amúgy számtalan vicceskedős magyar produkciót fel tudnék még sorolni, amelyre érdemes rákukkantani: a frissen debütáltak között ott van még a BÚÉK, a Brazilok, a Drakulics elvtárs, vagy a Lajkó: Cigány az űrben. Szóval van ám mit nézni magyar fronton is... 

És akkor befutott a szerintem kicsit rosszul pozícionált Nyugati nyaralás is, amelyet valahova nyár elejére kellett volna belőni, ám ez semmit nem von le az érdemeiből, ugyanis egy baromi szórakoztató kis mozit sikerült összerakniuk a készítőknek.

Sztori

A történet szerint a ‘80-as években járunk Magyarországon, ahol is a mozi főszereplője, Maurer Gyuri (Mészáros Máté) arra készül, hogy családjával a francia riviérán töltsék jól megérdemelt vakációjukat. Gyuri néhány nagykutyával való seftelésnek köszönhetően be is szerezte útleveleiket, ám valamilyen hibából adódóan csak három érkezett meg a négytagú családhoz. Jöhet az újratervezés...

A zseniális Gyuri azt ötölte ki, hogy mivel amúgy is nála maradt egy disszidens, nyugatnémet férfi BMW-je, benne a megfelelő okmányokkal, nem külföldre mennek lazulni, hanem egyenesen a Balatonra, ahol turistának adják ki magukat, így pedig igazi teríts-merítsben lehet részük, ráadásul hazai környezetben.

Persze amikor annyira meggyőzőre sikerül a kis akciójuk, hogy az elvtársak is rájuk szállnak, gondolván, kémek lepték el a magyar tenger partját, akkor Gyurinak minden bátorságát és leleményességét össze kell szednie, hogy ne fuccsoljon be a nyaralás, illetve azért rács mögé se juttassa szeretett famíliáját...

Karakterek

Az amúgy Székesfehérváron született Mészáros Máténak már a megjelenése is vicces, főleg ha eszembe jutnak a korábbi a szerepei, illetve az újabb Sport szelet reklámokban nyújtott fenomenális és emlékezetes teljesítménye.

Így a Nyugati nyaralásban is könnyen el tudta adni magát, teljesen jól hozta a tökkelütött, ám fellengzős turistát, akinek minden vágya az volt, hogy egy isteneset nyaraljon a családjával, és mondhatni ezért tényleg mindenen és mindenkin keresztülgázolt.

Ám amikor beütött a krach, neki is elkerekedett a tekintete, de nem tehetek róla, drámaibb pillanataiban is folyamatosan azon voltam, hogy ne kapjak tőle röhögőgörcsöt. Nincs mese, ezt a filmet neki találták ki!

Persze azért Máté nem tudta volna egyedül elvinni a hátán a filmet, így tökéletes társat, vagy inkább feleséget találtak neki Kriszta (Pokorny Lia) személyében, akivel folyamatosan ment az adok-kapok, olyan benyomást keltettek, mint egy rossz, zsörtölődő házaspár, ahol azért csak dúl a lamúr, ugyanis a végsőkig kitartottak egymás mellett.

Lányuk, Maurer Katica Szőke Abigél megformálásában azért nem rutintalanul érkezett a ‘80-as évekbeli közegbe, ugyanis A besúgó című sorozatban már megmutatta, hogyan boldogultak akkoriban a fiatalok, most pedig mindarra rátett még egy jókora lapáttal, így ő is üde színfoltja volt a show-nak.

Ja, és ha már A besúgó, mindenki Száva Zsoltja, alias Patkós Márton is tiszteletét tette a Nyugati nyaralásban, mint Soltész Rezső - csak nehogy aztán kitalálják, hogy egy univerzumban játszódik a két produkció, így Száva titokban egy beépített ügynök, aki zenésznek adja ki magát. Jájj!

Összegzés

Igazából a Nyugati nyaralás nem nagyon árult zsákbamacskát, pont azt kaptam, amire az első trailerek után számítottam: egy laza popcornmozit, amely ráadásul kis hazánkban készült, mi több, egyenesen a Balaton partján, ráadásul olyan színészgárdával és humorral megfűszerezve, amely után mind a tíz ujjatokat meg fogjátok nyalni. 

Természetesen a film nem váltja meg a világot, pár hét múlva simán el fogjátok felejteni a létezését is, bár ha belegondolok, látok esélyt arra, hogy talán nyaranta újra és újra le fogjátok porolni, de ezzel együtt sem az a többször nézős darab.

Szóval beültök, jól kiröhögitek magatokat, majd mint, akik jól végezték a dolgukat, kicsoszogtok a teremből, és már azon töritek a fejeteket, hogy milyen szörnyűségek várnak rátok a következő napokban...

Amúgy a Nyugati nyaralás tökéletesen átadja a ‘80-as évekbeli feelinget, a zenék valami szenzációsak, csak úgy röpködtek az agyeldobós retró slágerek, a környezet szintén lenyűgöző, hasonlót tapasztaltam A besúgóban is, ám a Mészáros Máté fémjelezte produkcióban valahogy sokkal jobban tudtam élvezni a látottakat. Persze itt is megpendítettek néhány érzékenyebb szálat, de most őszintén, amíg teljesen átérzitek a balatoni lázat, senkit nem fog érdekelni.

A Nyugati nyaralás egy tökéletes kikapcsolódás azoknak, akik egy kissé újfajta magyar vígjátékot szeretnének látni, ugyanis bőven megvan minden benne, ami a nagybetűs szórakoztatáshoz kell - talán még egy icipicit több is.

10/7 - A Nyugati nyaralás egy olyan jópofa nosztalgiavonat, amelyre egyszer mindenkinek fel kell ülnie!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek