3 évnél régebbi cikk

WandaVízió (WandaVision) pilotkritika: ilyen bizarr, ám annál szórakoztatóbb Marvel-alkotást eddig nem nagyon láthattatok
·Filmsorozat·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Mafab/Marvel
WandaVízió (WandaVision) pilotkritika: ilyen bizarr, ám annál szórakoztatóbb Marvel-alkotást eddig nem nagyon láthattatok
·Filmsorozat·Utolsó frissítés: undefined

Végre valahára befutott a Marvel első Disney+-on debütáló élőszereplős sorozata, a WandaVízió, amely története szorosabban is kapcsolódik az eddig felépített filmes univerzumhoz. Mi több, a Skarlát Boszorkány és Vízió vezérletével készült széria nyitotta meg hivatalosan a Marvel-moziverzum negyedik fázisát is. Nos, mit mondjak? A WandaVízióhoz hasonlót még biztosan nem tapasztaltatok, de tudjátok mit? Nekem bejön. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a WandaVízió! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Bár a Marvelnél sorozatok terén is igencsak ráléptek a gázra, nem ez az első próbálkozásuk arra, hogy epizódikusan is megismertessék egy-egy népszerű szuperhős, vagy -brigád történeteit.

Még a Marvel filmes univerzum első fázisának záróakkordjaként funkcionáló Bosszúállók után robbant az első bomba, amikor is tető alá hozták A S.H.I.E.L.D. ügynökeit, amelyben a 2012-es össznépi csörte alatt megismert és meggyászolt Phil Coulsont feltámasztották, majd vezetésével egy kémcsapatot verbuváltak, akik a háttérben tevékenykedve segítik a szélesvásznas nagyágyúkat.

Ezt követte az Agent Carter, amely Amerika Kapitány múltbéli szerelmének, Peggy Carternek a kalandjait és a S.H.I.E.L.D megalakulásának történetét követhetjük nyomon.

Persze nem ez a két produkció az első, amely beugrik, ha agyeldobós Marvel-szériákról van szó, hanem bizony a Netflix gyártásában készült Daredevil, amely 2015-ös debütálása olyan erősre sikeredett, hogy jó pár szupererővel megáldott lokálpatrióta is követte a példáját.

Jött a Jessica Jones, a Luke Cage, a Vasököl, és a rajongók szeretetének és nyomásának köszönhetően A Megtorló, amely figuráknak még egy közös haddelhaddot, a The Defenderst (kritikánkat ide kattintva olvashatjátok) is összehozták a készítők, hogy egyesített erővel számoljanak le a New York-i alvilág vezetőivel.

Miután mindenki megkapta minimum a második évadát, kőkeményen elkaszálták a sorozatokat, amely meghökkentette a fanokat, ugyanis rendkívül magas színvonalat képviseltek, így ha ezek a produkciók nem érdemeltek folytatást, akkor szerintem semmi sem.

Persze a Marvelnél tudták, hogy mit csinálnak, sőt, azt is meg merném kockáztatni, hogy ekkor már bőven tervben volt a házon belüli szériagyártás, ám a fanokat még egy kicsit hagyták főni a levükben.

2018-ban aztán érkezett is a hír, amelyet a Marvel-hívők álmukban sem reméltek volna: a Bosszúálló-mozikból megismert több karakter is sorozat formájában bontogathatja tovább a szárnyait.

Ekkor jelentették be A Sólyom és a Tél Katonáját, a Lokit, és azt a WandaVízió című alkotást is, amely hosszas huzavona után január 15-én végre megmutatta, hogy milyen fából is faragták. Merthogy a trailerek és a hivatalos szinopszis alapján azon kívül, hogy Wanda és Vízió klasszikus sitcomban brillíroznak, nem sok infót kaptunk róla. Na jó, talán annyit, hogy lesznek furcsaságok az évad során. Na, bumm!

 

Sztori

A WandaVízió történetéről azért is nehéz bármit írnom, mert jelenleg úgy áll a szituáció, hogy még két epizód után sem nagyon tudom, mit is látok valójában. Fogalmam sincs, hogy miről szól a cselekmény, de ami eddig a szemem elé tárult, az nagyon is tetszetős volt.

Azért megpróbálom: a korábbi Bosszúállók-mozikból ismert Wanda Maximoff, alias Skarlát Boszorkány (Elizabeth Olsen) és Vízió (Paul Bettany) a Végjáték eseményei után egy eldugott kisvárosban, Westview-ban tengetik mindennapjaikat, ahol is próbálják titkolni valódi személyiségüket, és elrejteni szuperképességeiket.

Ez a fajta visszavonult, nyugis élet csak ideig-óráig működik, ugyanis ahogy Wanda és Vízió egyre elborultabb jelenetekben találják magukat, úgy válik számukra és a nézők számára is világosabbá, hogy valami turpisság folyik a háttérben. Vagy az egész csak a Skarlát Boszi fejében játszódik? Nem tudom, de rendesen felcsigázott.

 

Karakterek

A szereplők tekintetében igazán könnyű dolgom volt, ugyanis a WandaVízió (nem túl meglepő módon) Wandára és Vízióra (Paul Bettany) koncentrál, illetve az ő kapcsolatukra, amely a legutóbbi Marvel-filmek történéseinek köszönhetően kemény érzelmi hullámvasúton ment keresztül - főleg mert ugye hivatalosan Vízió életét vesztette. Ehhez képest a WandaVízióban él és virul, ami úgy érzem, magyarázatra szorul.

Az első részben azért még felbukkan egyik szomszédjuk, Agnes (Kathryn Hahn), akivel érzésem szerint valami nagyon nem kóser, illetve Vízió főnöke, Arthur Hart (Fred Melamed) és annak felesége, Mrs. Hart (Debra Jo Rupp) is, akik szintén érdekes jelenetek produkálnak.

A második felvonásnál már érezhetően jobban kellett fókuszálni, ugyanis az epizód sokkalta több figurát mozgatott, lévén Wanda és Vízió különleges előadással lepte meg a környék lakóit, ám ezúttal még több furcsasággal lehetett találkozni: például a Marvel Kapitányból gyerekként megismert Monica Rambeau-val, aki Geraldine-ként (Teyonah Parris) mutatkozik be. Bár ez az infó egyelőre a hivatalos leírásokban olvasható. Szóval pszt!

Illetve volt szerencsém színes tárgyakhoz, rádióból kiszűrődő üzenethez, és még egy fura szkafanderes figurához is, amelyeknek érezhetően nincs helyük a fekete-fehér sitcomos környezetben. Vagy esetleg Wandáék lógnak ki a sorból?

A színészi teljesítményeket két rész után nehéz leosztályozni, annyi biztos, hogy Skarlát Boszorkány és Vízió is zavarba ejtően sokat vigyorognak, ami az őket eljátszó tehetségekkel szemben eddig nem nagyon volt jellemző. Nem beszélve arról, hogy mennyire ijesztő tud lenni, amikor látszólag nem játsszák meg magukat, és egy-egy rövid pillanatra visszatérnek a valóságba. Lesznek itt még meglepetések!

 

Összegzés

Nos, élnék a gyanúperrel, hogy a WandaVízió debütáló darabjai után sokan elkaszálják a sorozatot, mert nem azt színes és szagos látványorgiát kapták, amit a korábbi Marvel-alkotásokban megszoktak. Mert eddig mit láthatott a nagyérdemű? Egy bohókás, ‘80-as évekbeli sitcomot, amely fekete-fehérben pompázik és olyan poénokkal támad, amelyek az “annyira rossz hogy már jó” kategóriát súrolják. És amúgy belegondolva, igazuk lehet.

Nyilván a Marvel sem árult zsákbamacskát, és már jóval a beharangozók előtt szóltak, hogy a WandaVízió merőben más lesz, mint az eddigi műsoraik, de a rajongók valahol reménykedtek benne, hogy ez csak blöff, és valami más áll a dolgok hátterében. 

Na, már most az a helyzet, hogy két epizód után nem lettünk sokkal beljebb, viszont végig érezhető egyfajta megmagyarázhatatlan fenyegetés, amely a bizarr eseményeknek hála még parább tud lenni. Ennek tükrében a nyitány után rendesen beindult az agyam, és különbözőbbnél különbözőbb teóriákat kezdett gyártani. Ha ez volt a cél, akkor maximálisan bejött. Pacsi!

Azt meg nyílvan senkinek sem kell ecsetelnem, hogy egy sorozatról két rész után nem vonunk verdiktet, már azért sem, mert a java bőven hátra van, és szinte biztos vagyok benne, hogy olyan sztori kerekedik ki belőle, amely láttán az agyunkat is el fogjuk dobni. Nézzétek csak, jó kis széria lesz a WandaVízió!

10/8 - Kicsit fura, kicsit szokatlan, kicsit kilóg a sorból, de a WandaVízió mégis piszkosul működik

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek