1 évnél régebbi cikk

A műsorlista: sorozatba oltott esettanulmány a sikerről és a világ fejlődéséről
·Filmsorozat·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Netflix
A műsorlista: sorozatba oltott esettanulmány a sikerről és a világ fejlődéséről
·Filmsorozat·Utolsó frissítés: undefined

Elég egy jó ötlet a sikerhez napjainkban? Mennyire nehéz felismerni a jövőt, ha még a jelent sem értjük? Csapatmunka vagy kompromisszumok nélküli vízió? Nagyjából ezekre keres és ad is választ a Spotify történetéről készült netflixes sorozat, A műsorlista. Kritika.

Az élet túl rövid ahhoz, hogy várakozással töltsük.

Akár ez az egyik jelentben cetlire firkantott mondat is lehetne A műsorlista (The Playlist) című hatrészes svéd minisorozat mottója. A Spotify történetét fiktív elemekkel bemutató biopic ezen túlmenően is rengeteg tanulsággal szolgál, ha valaki veszi a fáradságot és végiggondolja a látottakat. A legfontosabb talán az, hogy az idő minden és mindenki felett elmúlik, nyitottság nélkül pedig nem lehet lépést tartani a jelennel. Hiszen már annak az eldöntése is sokszor nehézségekbe ütközik, hogy hol húzódik a jelen és a jövő határa: mi az, ami majd lesz, és mi az, ami már van?

Megszokhattuk már, hogy a máshol sikeres formátumok előbb-utóbb a Netflix saját felületén is megjelennek. Így talán senkit sem ért különösebb meglepetésként, hogy a tizenkét évvel ezelőtti Facebook-film (Social Network - A közösségi háló) vagy a 2015-ös Steve Jobs életrajzi dráma sikere után idén október közepén valami hasonlóval jelentkezett a tartalomgyártó óriás, és hat darab nagyjából ötvenperces epizódban foglalta össze a Svédországból indult zenei streaming-szolgáltató történetét.

Közkeletű tévedés azt hinni, hogy az interneté a jövő. A világháló olyannyira a jelen – vagy lassan már a nem túl távoli múlt része –, hogy fontos és befolyásos szereplőiről sorra születnek a könyvek, filmek és sorozatok. A Spotify sem valami úri hóbort, amit az elmúlt hónapokban kaptak fel: a leginkább csak Mark Zuckerberghez, Jeff Bezoshoz vagy Elon Muskhoz hasonlóan saját iparágát fenekestül felforgató Daniel Ek még 2006-ban kezdte tervezgetni vállalkozását, ami két évvel később, október 7-én jelent meg, vagyis éppen 14 évvel ezelőtt.

A Spotify alapötlete az ingyenes és azonnali, a másodperc töredéke alatt, várakozás nélkül induló („Az élet túl rövid ahhoz, hogy várakozással töltsük.”) zenehallgatás lehetőségének biztosítása volt. Később sem változott sokat az üzleti modell, csak még tovább bővült: megjelentek a néhány eurós prémium csomagok, manapság pedig egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a podcastokra. 

A minisorozat ezt az elsőre nem túl izgalmas történetet foglalja keretbe a legfontosabb szereplők szemszögéből. Merthogy itt nem is feltétlenül az elképesztő fordulatok és egy mindent megfejtő briliáns elme áll a siker hátterében, hanem egy csapat. Ez pedig a másik nagy tanulsága A műsorlistának: nincs olyan lángész, aki egyedül képes lenne megváltani a világot.

Daniel Ek sem egy ilyen figura. Bár tőle érkezik az alapötlet, valójában semmire sem jutna a a kockák közegéből teljesen kilógó befektető és tulajdonostárs, Martin Lorentzon nélkül. Lorentzon kiszúrja a legmenőbb svéd ügyvédi irodában méltatlanul háttérbe szorított Petra Hanssont, és megteszi a formálódó startup jogi vezetőjének.

Ek egyik előző megbízásából hozza magával a zseniális fejlesztőt, Andreas Ehnt, aki további programozókkal turbózza fel a csapatot. Az áttöréshez pedig kell a zeneipar paradigmaváltása is, amit Per Sundin, a Sony csökönyös vezérének történetén keresztül érthetünk meg.

A Spotify-sorozat végeredményben ugyanazt a történetet meséli el ötször, csak az őt kulcsszereplő saját szemszögéből. Így aztán minden részben kapunk egy kis pluszt, hogy az ötödik rész végére összeálljon egy kerek történet.

Az utolsó epizód azonban teljes fikció, a néhány évvel későbbi jövőben játszódik és innentől vékony jégen mozog az egészen addig jól felépített sorozat. Vajon mi lehet a zeneipar és a Spotify jövője? Mennyire torzítja a svéd bérházból indult Ek személyiségét egy teljes iparág uralása? Mi várhat a zenészekre a streamelt zene világában? Nagyjából ezekre a kérdésekre keresi a befejezésben a választ a sorozat.

Az utolsó hat-hét másodperc megfejtését pedig egy az egyben a nézőkre bízzák a készítők. Ahogy én is.

A műsorlista (The Playlist) október 13-tól streamelhető a Netflixen.
IMDb: 7,6
Rotten Tomatoes: 90%

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek