4 évnél régebbi cikk

Bokányi Zsolt világhírű slágerek feldolgozásával visz új színt a fehérvári zenei életbe
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bokányi Zsolt
Bokányi Zsolt világhírű slágerek feldolgozásával visz új színt a fehérvári zenei életbe

A fehérvári zenész, Bokányi Zsolt (vagy ahogy sokan ismerik, Boka) mindig valami zenei újdonságon töri a fejét: most két klasszikus dal (a My Way és a Stand By Me) feldolgozásával lepte meg a rajongóit. A számok születéséről és hangszerelésről, illetve a jövőről beszélgettünk vele.

Bokányi Zsolt számos fehérvári együttes frontembereként - és természetesen rádiós műsorvezetőként - égett bele az emberek tudatába. Úgy is fogalmazhatok, hogy ahol Boka színre lép, ott minden láb táncra perdül.

Hogy ez így is maradjon, mindig valami meglepetéssel készül közönségének: legutóbb két legendás szám (My Way, Stand By Me) újragondolását tűzte ki célul, amely rövid távon sikerült is neki. Hogy pontosan miről is van szó, megkérdeztük Bokát, aki szívesen mesélt a dalok elkészüléséről:

Milyen dalokat dolgoztatok fel?

Régi nagy kedvenceimet, a My Way és a Stand By Me című dalokat. Mindegyik dal csodálatos lenyomata egy zenei korszaknak. Nagy élmény, és szinte már megtisztelő volt, hogy ezeket a fantasztikusan megírt dalokat én magam is elénekelhetem, persze saját értelmezésben.

Milyen apróból születtek meg ezek az újragondolások?

Nem volt különös apropója a dolognak. Én a magam részéről folyamatosan dolgozom, dalokat írok, hangszerelgetek, stúdiózom, ötletelek, koncertezem és koncerteket szervezek vagy éppen rádió műsorokat vezetek, szóval minden napom a zene körül forog. Viszont mikor meghallottam a két dal nyers verzióját, abban a formában ahogy végül felvettük, szerelem volt első hallásra, egyszerűen úgy éreztem, el kell hogy énekeljem őket!  

Miért ezekre a számokra esett a választás?

Azt hiszem a dalok találtak meg engem, nem én választottam őket! Bár a Stand by met, hosszú évek óta a repertoáron tartom és énekelem koncerteken, a My way című dalt viszont most énekeltem első alkalommal. Mindegyik nagyon nagy kihívás volt, hiszen fantasztikus előadók énekelték már el őket, többek között Elvis, Frank Sinatra, Bene King, John Lennon és még sorolhatnánk, szóval nagy alázat és felkészülés volt szükséges ahhoz, hogy egyáltalán bele merjek vágni a munkába.

Miben különböznek az eredeti változatoktól?

Teljesen más hangszerelésben szólalnak meg a dalok, mint az eredeti verziók. És ez az, ami különösen megtetszett. Kicsit funkys lüktetést kaptak, de éppen csak annyira, hogy más legyen, de ne vesszen el a hangulata vagy a varázsa az eredeti témának. A My Wayt pedig magyar nyelven énekeltem el a felvételen.

Kikkel dolgoztál együtt a dalok elkészítése során?

Remek szerb stúdiózenészek készítették el az alapokat, innen is köszönöm nekik. Illetve a Stand By Me című dal kapcsán Mits Mártont kértem meg, hogy játsszon fel egy szaxofon szólót, aki első kérésemre jött és segített. Hihetetlen precizitással és gyorsasággal tudtunk együtt dolgozni, Marci félelmetesen profi és felkészült muzsikus, mindig élmény számomra, mikor együtt zenélhetek vele. 

Mit tartogat számodra a jövő? 

Nagyon aktuális a kérdés, hiszen ezen dalok után - vagy mondhatom azt is hogy ezek mellett - folyamatosan dolgozom egy teljesen akusztikus albumon, ahol mindössze akusztikus gitárokat és éneket hallhat a közönség. Ez egy nagyon szép, de nehéz és igényes munkát követel meg. Kerékgyártó Gyulával készítem a dalokat, akivel korábban a Sárga Taxi zenekarban is együtt zenéltem. Régi dalaim közül válogatunk és öltöztetjük új köntösbe őket, illetve egy-két új szerzeményt is írunk a készülő lemezre. Ha Isten is úgy akarja, nyár elejére el is készülhet az album.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek