4 évnél régebbi cikk

Így veszi ki Fehérvár a részét a Red Bull Pilvakerből
·Zenezene·Utolsó frissítés: undefined
Így veszi ki Fehérvár a részét a Red Bull Pilvakerből
·Zenezene·Utolsó frissítés: undefined

Siklósi Örs koprodukciójával újabb székesfehérvári zenész vállalt szerepet a méltán híres Red Bull Pilvaker - A szavak forradalma című kezdeményezésben, amelyben irodalmi műveket adnak elő huszonegyedik századi köntösbe csomagolva. Örs belépőjén felbuzdulva összeszedtem nektek azokat a pilvakeres dalokat, amelyekben fehérvári művészek is megcsillantják tehetségüket.

Nemrég debütált a Red Bull Pilvaker újabb dala, az Itt van az ősz, amelyhez többek között az erősen fehérvári kötődésű Siklósi Örs (vele készült interjúnkat itt olvashatjátok) is hozzáteszi jellegzetes vokálját. Az előadók Petőfi Sándor Itt van az ősz, itt van újra című versét dolgozták és - mint az összes korábbi pilvakeres produkció - ez a nóta is brutálisan erősre sikeredett.

Siklósi Örs mellett a Cloud 9+ istenadta tehetsége, Szivák Zsolt és a rapkirályok, Bom és Deego is megszólalnak, így adva igazán egyedi hangzást az amúgy is kifogástalan irodalmi alkotásnak.

Jó, jó, de mit kell tudni a Red Bull Pilvakerről?

A Red Bull Pilvaker hivatalos honlapján ez olvasható az indulásról: "A Red Bull Pilvaker ötlete 2012-ben született azzal a szándékkal, hogy a maga eszközeivel tisztelegjen a hősök előtt és közelebb hozza a mai szóforradalmárokat a ’48-as költőkhöz. Így született meg egy igazi újdonság, ami formabontó kulturális kezdeményezésként kavarta fel az állóvizet, hiszen a hazai rap és slam poetry szcéna legjobbjai egy verseny keretei között mérték össze tudásukat.

A slam poetry kategóriából Színész Bob került ki győztesen, a legjobb rapperként pedig Fura Csé végezett az első helyen. De azt is megtudhattuk például, hogy Saiid, az Akkezdet Phiai formáció oszlopos tagja ha tehetné, akkor Jókai Mór lenne a márciusi ifjak közül, aki a legenda szerint a 12 pont megírása után nem rohant egyből Petőfiékkel forradalmat csinálni, inkább felugrott Szendrey Júliához."

Azóta pedig csak úgy ontják magukból a pöpecül összerakott, magyar írók és költők alkotásaival átszőtt számokat a srácok, amelyeket minden évben március 15-én (természetesen idén is) grandiózus műsoron adnak elő rajongóiknak. Mindez pedig azt a célt szolgálja, hogy a Red Bull Pilvaker produkciói közelebb hozzák a fiatalokhoz a magyar irodalom legszebb költeményeit. Szerintem maga a tökély.

Most, hogy mindent tisztáztunk, és kicsit továbbgondolva a történetet, összegyűjtöttem nektek azokat a dalokat, amelyekben fehérvári művészek is közreműködtek.

Kezdjük a sort Siklósi Örs dalaival:

Itt van az ősz

 

Egy estém otthon

 

Karácson Tamás, alias Fluor szinte az elejétől a kezdeményezés tagja

Magány

 

Akarsz-e játszani

 

Falu végén kurta kocsma

 

Befordultam a konyhára

 

Tiszta Szívvel

 

Szavak

 

Szeptember végén

 

A Reményhez

 

Borítókép: YouTube/A szavak forradalma
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek