4 évnél régebbi cikk

Elszántság, kitartás, győzelem! - beszélgetés Orsovai Renivel
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Elszántság, kitartás, győzelem! - beszélgetés Orsovai Renivel

Egy lány a szomszédból: semmi allűr, csak szívvel végzett munka és szerényen viselt siker. Orsovai Renáta, Székesfehérvár ismert énekesnője Rácz Gergővel együtt A dal idei győztese. Tapasztalatairól, terveiről beszélgettünk és arról, mit jelentenek számára a közönség által megszavazott díjjal járó lehetőségek.

Városunkban gyakorta vállalsz fellépéseket, ám az esetek többségében a saját zenekarod, a Nene zenei anyagából. A dal esetében mennyire volt kihívás duettformátumban, ráadásul egy országosan is ismert zenésszel, Rácz Gergővel a színpadra állni?

Gergővel régebbi munkakapcsolat köt össze, többek között a Szerencseszombat című műsorban is bizonyíthattunk a Rossz vér vagy a Hát sok boldogságot! című felvételeinkkel.

Új elemként tapasztalhatta a közönség, hogy mennyire otthonosan érzed magad az akusztikus hangszerelés kivitelezésében.

Nem volt egyszerű az éneklés mellet zongorázni, mindezt annak tudatában, hogy milliók figyelik a produkciónkat. És igen, az akusztikus forma minden előadónak nagy kihívás, hiszen ilyenkor jön ki igazán, hogy ki mennyire "valódi". A stúdiómunka során sokat lehet javítani, de az akusztikus megjelenés maga a nyers valóság!

Korábban is szerepeltél már A dal című produkcióban, igaz, akkor mérsékelt sikerrel, a Mese a királyról című dalotokkal.

Valóban, 2018-ban az egy kimondottan lírai hangvételű szerzemény volt. Ám akkor is az volt előttem, hogy nem számít, ha nem kerülünk a legjobbak közé: tapasztalatot gyűjthetünk az országos megjelenéssel, mi több, gyarapíthatjuk ismereteinket, tudásunkat. Az érzelem nagyon fontos a mindennapokban, és igen, az volt a célom, hogy tudja a közönség, nincsenek egyedül: mi is voltunk, vagyunk úgy, ahogy ők, hiszen az élet nem csak az örömteli pillanatokról szól!

Aki eddig nem ismert, az is láthatja, hallhatja, hogy nyilatkozataidban ott van az alázat, a tisztelet. Mennyire nehéz így megélni a közönség feléd irányuló kritikáit?

Mindannyiunk életében ott vannak a kritikák, amelyeket a legkülönbözőbb helyekről kapunk, szerencsés esetben önmagukat felvállaló emberektől. Ez egy folyamat, ezt is tanulni kell, a kritikákból pedig okulni!

Mi a Nene és Orsovai Reni zenei sikerének a titka?

A legnagyobb előny az, hogy minket nem kitaláltak, létrehoztak, hanem mi építettük fel önmagunkat, így azt tesszük, amiben jól érezzük magunkat. Ez természetesen abban is megmutatkozik, hogy egy-egy dal létrehozásán közösen dolgozunk, meghallgatjuk egymást, ahogy az esetleges véleménykülönbségeket is!

Óvatosan fogalmazva is egyértelműen jó véleményt kaptatok A dal döntőjében a közönségtől, hiszen a Mostantól című számotokat ítélte a közönség a legjobbnak. Ez a diadal viszont idén először nem jelenti azt, hogy részt vesztek az Eurovíziós dalfesztiválon.

Az is nagy lehetőség, hogy támogatást kaptunk a folytatásra, építkezésre, amire egyébként nem lenne forrásunk. Tulajdonképpen ez egy közönség általi szponzoráció, hiszen ők szavazták meg. Sokan gratuláltak, rengeteg üzenetet kaptam, nem beszélve a sajtónyilvánosságról, és ez sokat számít! Az a célunk, hogy minél több emberhez eljussunk és hosszú távon építkezzünk. Rácz Gergővel folytatjuk a közös munkát, de ugyanúgy megyek koncertezni Denizzel is és a saját zenekarommal, a Nenével. Gergő zenekarának már régóta tagja vagyok mint vokalista, csak most egy kicsit jobban előtérbe kerültem.

Mikor láthatunk benneteket ismét Székesfehérváron?

Március huszadikán lépnénk fel a Petőfi Kultúrtanszéken, de a koronavírus miatt egyelőre nem tudjuk, mi lesz a koncertekkel, a fesztiválokkal. Ahogy lehetséges, koncertezünk minél többet, addig zenéket írunk, klipeket forgatunk. Ugyanúgy tanítok éneket a Gorsiumban, ahogy eddig, és bár most sok az interjú, a fotózás, ennek ellenére az maradok, aki eddig voltam!

Szerző: Kiss György

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek