4 évnél régebbi cikk

A viharos hétvége a Balatont is elfújta
Fehérvár Médiacentrum fotójaA viharos hétvége a Balatont is elfújta

Az "elfújta" kifejezést pedig szó szerint érthetjük, a viharos szél ugyanis 40 centiméteres különbséget okozott a tó két végének vízállásában.

A hétvégi viharos időjárás elég komoly galibákat okozott országszerte, jéggel, orkánerejű széllel és nagy mennyiségű csapadékkal csapott le az ítéletidő hazánkra. Székesfehérvár sem maradt ki, szombat éjjel komoly viharzóna vonult át a város felett, mely alaposan átszabta például a Fezen zárónapjának programját is.

A vihar egyik legextrémebb hatására a vizugy.hu adatai hívták fel a figyelmet. A hatalmas szél miatt ugyanis negyven centiméternyi különbség alakult ki a Balaton két végének vízállás között. A július 27-én, szombaton mért átlagos vízállás legnagyobb tavunkon 113 centiméter volt, ami a nyár közepén átlagosnak és megszokottnak mondható. A vihar megérkeztével ugyanakkor "felborult" a tó. A 2019. július 27-én, szombaton, 18 órakor mért adatok szerint ugyanakkor Siófokon és Balatonfűzfőn 100, Keszthelyen 140 centiméteres volt a vízállás, vagyis a tó víztükrének ritka, kelet-nyugat irányú megbillenése miatt 40 centiméteres volt az eltérés a keleti és az észak-nyugati vízszint között, minderről a hirbalaton.hu számolt be.

A jelenség ugyan szokatlan, de nem ritka, hogy hasonló estek előfordulnak. Utoljára idén télen, 2019. márciusában volt jelentős vízszintkülönbség a Balatonon, csak akkor épp ellenkező irányba, akkor a Balatonfűzfőn és Keszthelyen mért adatok között volt 49 centiméteres különbség. Az akkori jelenség okozója szintén az erős szél volt.

A héten a Balcsira indulok továbbra is szeszélyes időjárásra számíthatnak, így kérünk mindenkit, fokozottan figyelje a viharjelzéseket a magyar tenger partján.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek