4 évnél régebbi cikk

Spórolj az árammal és tartsd biztonságban a lakásod - Tippek az E.ON-tól a nyaralás idejére
Fehérvár Médiacentrum fotója
total.direkt-energie.com
Spórolj az árammal és tartsd biztonságban a lakásod - Tippek az E.ON-tól a nyaralás idejére

Nyaralás alatt spórolni? Ez is lehetséges! Az E.ON arra figyelmeztet, mit kell tennünk, hogy elutazásunk alatt elektromos készülékeink ne fogyasszanak feleslegesen áramot.

Számtalanszor hallottuk már azt a figyelmeztetést: ne posztoljunk a nyaralás alatt a Facebook-on, mert a szemfüles betörők közben szépen kipakolhatják a lakásunkat! Ugyanezen okból a legtöbben megkérnek valakit, hogy ürítse ki néhányszor a postaládájukat, amíg távol vannak. Akinek sok a szobanövénye, általában arról is gondoskodik, hogy legyen, aki meglocsolja őket a nyaralás idején. 

Arra viszont lehet, hogy már kevesebben gondolnak: az üres lakásban áram alatt hagyott készülékeik a távollétük alatt is fogyasztanak, és költségeket termelnek. Amit lehet, húzzunk ki a konnektorból, ez ráadásul tűzvédelmi szempontból is szerencsés. De lássuk részletesen, miket is tanácsol weboldalán az E.ON a fogyasztóknak: 

Áramtalanítsd a készülékeidet!

Ne csak kapcsold ki, hanem áramtalanítsd is a lakásban használt villamos készülékeidet! Pusztán a kikapcsoló gombot megnyomni ugyanis gyakran nem elegendő. A televízió, a DVD-lejátszó, a műholdvevő vagy a számítógép gyakran készenléti módban simán tovább működik, míg a kábel csatlakoztatva van. Ugyanez érvényes a külön hálózati tápegységgel rendelkező hordozható számítógépre, rádiós ébresztőre, állólámpára vagy akkumulátor töltőre is. Mielőtt elutazol, érdemes körbejárni a lakásban, és a kábeleket kihúzni, vagy az elosztót kikapcsolni. A wifi router is örömmel veszi a pihenőt, kivéve, ha a lakás okos otthon részegységeit a szabadság alatt távolról is vezérelni szeretnéd.

Engedd el nyaralni a hűtőszekrényedet is!

A legtöbb háztartásban a hűtő- és fagyasztószekrény a legnagyobb áramzabáló. Ha hosszabb időre tervezed a nyaralást, érdemes előtte – ha a jól megtömött fagyasztóládát nem is – de a „sima” hűtőszekrényt teljesen kikapcsolni, leolvasztani, és kitakarítani. Annál is inkább, mert ezzel nemcsak a távolléted alatt, hanem az újbóli üzembe helyezést követően is energiát takaríthatsz meg, ugyanis mind a hűtőszekrény jóval kevesebbet fogyaszt, ha a leolvasztással a jégmaradványokat is eltávolítod. A készülékek ajtaja a nyaralás alatt feltétlenül maradjon nyitva, hogy ne penészesedjen be a belseje.

De ha a hűtőszekrényt a nyaralás idejére mégsem kapcsolod ki, legalább arról gondoskodj, hogy hűvös környezetben, sugárzó hőtől, napsütéstől mentes helyen legyen. A készülék ekkor – ahogy az emberi szervezet is – hatékonyabban működik. Húzd be tehát a függönyöket, vagy ereszd le a rolókat, de csak annyira, hogy a növények a helyiségben még elegendő fényt kapjanak.

Bojler off

Ha bojlert használsz vízmelegítésre, akkor annak lekapcsolása bizony kötelező gyakorlatnak számít egy háromhetes nyaralás előtt. Ha senki nincs otthon, aki zuhanyozna, kezet mosna vagy fogat mosna, minek tartanád folyamatosan 40 vagy akár 60 fok melegen azt a százvalahány liter vizet? Ha a húgod átjön öntözni, hidd el, a virágok kiválóan meglesznek a forrón tartott víz nélkül is.

 

Forrás: eon.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek