4 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Királyi Napok, katonazenekari fesztivál, Rúzsa Magdi és Zoltán Erika
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Fehérvári programok a hétvégére: Királyi Napok, katonazenekari fesztivál, Rúzsa Magdi és Zoltán Erika

Utolsó hétvégéjéhez érkezett a Királyi Napok, amely ezúttal is érdekes programokkal várja az érdeklődőket: míg pénteken elkezdődik a VII. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál, addig szombaton már Rúzsa Magditól, majd a Koronázási Szertartásjátéktól lesz hangos a város. Persze ezeken kívül is akadnak még érdekes fehérvári (vagy túli) események: többek között fellép Zoltán Erika az Agárdi Popstrandon, bekezd az I. Bakonyi Retro Fesztivál, és megcsodálhatjátok a moziban Quentin Tarantino újabb remekművét, a Volt egyszer egy... Hollywoodot.

Koncert: Zoltán Erika, Kasza Tibi és Animal Cannibals
Mikor?: Augusztus 17., szombat 17:30
Hol?: Agárdi Popstrand

Pont a napokban jött ki Zoltán Erika, vagyis inkább - a retróhullámvasúton sikítozó DR BRS után szabadon - Lotfi Begi újabb kreálmánya, amely a híres énekesnő egyik legfelkapottabb nótáját, a Casanovát gondolta újra, amelynek hatására én is kedvet kaptam nosztalgikus őrülethez. Erre ki lép fel szombaton az Agárdi Popstrandon? Naná, hogy a szőke szerelemistennő! Persze rajta kívül Kasza Tibi és az Animal Cannibals is tiszteletét teszi, ám sanszos, hogy az emberek többsége Zoltán Erika ikonikus dalai miatt vág bele az éjszakába. Hogy aztán ki nevet a végén? A buli után kiderül.

Fesztivál: Királyi Napok
Mikor?: Augusztus 9-20., péntek-kedd
Hol?: Székesfehérvár

A hétvégével (ráadásul hosszúval) elérkeztünk a Királyi Napok záróakkordjához, amely - mint minden évben - idén is a leglátványosabb programokkal kápráztatja el a nagyérdeműt. Augusztus 16-án, pénteken a VII. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál dallamait hallhatjátok, augusztus 17-én, szombaton pedig már Rúzsa Magdi kellemes nótái töltik (kedvcsinálónkat itt találjátok) meg a Zichy-színpad nézőterét. Persze a Királyi Napok fő műsorszáma sem maradhat ki a szórásból, így este kilenckor kezdetét veszi az idei év első Koronázási Szertartásjátéka, amely IV. Béla életet eleveníti meg. Persze augusztus 18-án, vasárnap is őrült bulival készültek a szervezők, ezúttal a Blahalouisiana dalaira bulizhatnak az érdeklődők, hogy aztán 21.00-tól ismét a Nemzeti Emlékhely legyen a középpontban. A teljes programért katt ide.

Fesztivál: X. Mórikum - Kultúr-Fröccs-Fesztivál
Mikor?: Augusztus 15., 17-18., 20., csütörtök, szombat-vasárnap, kedd
Hol?: Mór, Lamberg-kastély és udvara

Ha azt hittétek, hogy Mór egyetlen fesztiválja a Móri Bornapok, akkor nem is tévedhettetek nagyobbat, ugyanis míg ősszel a szőlőkből kipréselt isteni nedű körül forog az ünnepség, addig a nyári - immár tizedik - Mórikum középpontjában... hát, szintén a bor áll. De hát mi mást is kínálhatna Magyarország egyik legtermékenyebb borvidéke? A programokat igencsak érdekes felosztásban tálalják, ugyanis bár a fesztivál augusztus 15-én, csütörtökön nyitja meg kapuit, majd augusztus 20-án, kedden a Neoton musical zárja az őrületet, közte sem pénteken, sem pedig hétfőn nem készülnek műsorral a szervezők. Ki érti ezt? Mondjuk amíg a Mórikumon Kovácsovics Fruzsina, Falusi Mariann és Király Viktor is fellép, addig lehet, hogy bőven elég ez a négy nap is a bulira, ugyanis valamikor pihenni is kell, nemde?

Autó: I. Francia Autós Találkozó
Mikor?: Augusztus 16-18., péntek-vasárnap 14:00
Hol?: Börgöndpuszta

És hogy az autók szerelmesei is megtalálják a számukra legkedvezőbb programot, augusztus 16-18-ig megszervezik az I. Francia Autós Találkozót, amely igazán pofás élménynek ígérkezik. A helyszín a megújult börgöndpusztai halastavaknál lesz, ahol azon túl, hogy különböző járgányokat csodálhattok, még a botot is belógathatjátok (szigorúan csak a vízbe), így a találkozó teljes körű kikapcsolódást nyújthat a négykerekűek és a horgászás rajongóinak egyaránt. A programok között találhattok például kötélhúzást, kerékcsere versenyt, vakon szlalomozást és autós szépségversenyt is. A további programokról itt találhattok infókat.

Így nézett ki a tavalyi Francia Légió Találkozó. Valami hasonlóra számítsatok a börgöndi eseményen is:

Fehérváron túl: I. Bakonyi Retro Fesztivál
Mikor?: Augusztus 16., péntek 18:00
Hol?: Kislőd, Sobri Jóska Kalandpark

Ha még nem lett volna elég a retróból, akkor augusztus 16-ára, péntekre olyan fesztivált találtam nektek, ahol aztán tényleg minden a nosztalgiáról szól. Az I. Bakonyi Retro Fesztivál este hat órakor nyitja meg a kapuit, hogy aztán egész sor közönségkedvencet vonultasson fel: bulizhattok a Groovehouse-ra, whiskeyzhettek Charlie-val, majd miután felcsavartátok a szőnyeget Fenyő Miklóssal, DJ Dominique veszi át a gyeplőt. Az estet hatalmas afterparty zárja, amely ahogy a program hivatalos Facebook-oldalán olvasható: kifulladásig tart.

Mozi: Volt egyszer egy... Hollywood
Mikor?: Augusztus 15-től
Hol?: Cinema City

Ha Quentin Tarantino mozit készít, azt akarva-akaratlanul is nyomon követik a filmrajongók. Ugyanez elmondható Leonardo DiCaprióról is. Ám ha Tarantino DiCaprióval forral valamit (kis Brad Pittel megfűszerezve), ráadásul Hollywoodról, na, arra garantáltan odafigyel az egész világ. Mert hát láttatok már rossz filmet az említett két úriembertől? Segítek: nem. Így hát tűkön ülve vártam, hogy végre megpillanthassam a Volt egy egy... Hollywoodot, a végeredmény pedig több mint ámulatba ejtő. Azt éreztem, hogy bárcsak soha ne lenne vége a mozinak. Erről bővebben a vasárnapi kritikánkban olvashattok.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek