4 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Maroshegyi Böndörödő, országos swingtalálkozó, Mini Lecsó Fesztivál és Downton Abbey
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: Maroshegyi Böndörödő, országos swingtalálkozó, Mini Lecsó Fesztivál és Downton Abbey

Bár a múlt héten keményen beijesztett az ősz, szerencsére a tartósabb hideg csak később mutatja meg a foga fehérjét. Élvezve a nyári időjárásra emlékeztető utolsó napsugarakat a hétvégén ismét számos szabadtéri székesfehérvári program közül válogathattok: böndörödhettek a Maroshegyen, bemelegíthettek a Mini Lecsó Fesztiválon, bulizhattok egy nagyot az országos swingtalálkozón, vagy ha kicsit nyugisabb programra vágytok, akkor a moziban a méltán híres sorozat, a Downton Abbey egész estés változatán lazíthattok.

Gasztro: Termelői kóstoltató és vásár
Mikor?: Szeptember 13., péntek 10:00
Hol?: Városház tér

Csak nemrég ért véget a középkori vásári forgatag a Belvárosban, ám most újabb árusok mutatják be portékáikat a nagyérdeműnek. Hogy miről is van szó? Pénteken tíz órától termelői kóstoltatón, kirakodóvásáron teszik közszemlére a Nemzeti Agrárbiztonsági Kamara tagjai az általuk készített termékeket, amelyeket meg is lehet kóstolni, ha pedig valami elnyeri a tetszéseteket, akkor természetesen szakajtónyit is vásárolhattok belőlük. Ismerjétek meg a Fejér megye piacain, illetve vásárain megtalálható termékek előállítóit, majd kóstoljátok meg a családi vállalkozások által megtermelt gyümölcsökből, zöldségekből hagyományos eljárással készült tápanyagban gazdag élelmiszereket, italokat!

Fesztivál: XII. Maroshegyi Böndörödő
Mikor?:Szeptember 14., szombat 8:00
Hol?: Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár

Ismét elérkezett az idő, hogy a hétvégén Maroshegyre tegyük át a székhelyünket, és együtt böndörödjünk (imádom ezt a szót) egyet a finomabbnál-finomabb falatok, na, meg a megszámlálhatatlan programok kavalkádjában. Az idei már a tizenkettedik szüreti mulatság lesz, és a különböző gasztroversenyen (főző, borlopó, pogácsasütő) túl számos műsort leshetnek meg a kilátogatók: többek között megmutatják magukat a csikósok, fellépnek a néptáncosok, lövöldöznek az íjászok, és még őszi dekoráció-készítő versennyel is készülnek a szervezők. Fehérvár legjobb nevű fesztiváljának záróakkordjaként pedig Polyák Lilla, majd az LGT ismerős számaira tombolhattok. Böndörödésre fel!

Gasztro: Mini Lecsó Fesztivál
Mikor?: Szeptember 14., szombat 10:00
Hol?: Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ

Már tűkön ülve várjátok Székesfehérvár egyik legnépszerűbb gasztronómiai rendezvényét, a Fehérvári Lecsófőző Vigasságot? Akkor most van egy rossz és egy jó hírem: a rossz az, hogy még egy hetet várni kell az önfeledt össznépi főzőcskézésre, a jó viszont az, hogy amíg teljesen elszabadulnának a bográcsozós indulatok, addig a hétvégén Mini Lecsó Fesztiválon melegíthettek be a neves eseményre, hogy aztán tökélyre fejlesztett lecsótokkal behúzzátok a legnagyobb séfnek járó elismerést. A mini lecsófesztiválon az alapanyagokat a rendezők biztosítják, majd a három legjobb lecsófőző díjazásban részesül. Úgy tartják, hogy jó ebédhez szól a nóta, így egy órától az Artons zenekar dalaira falatozhattok tovább.

Koncert: Boka Boogie Band
Mikor?: Szeptember 14., szombat 21:00
Hol?: Ikon Club

A nagyszínpados koncertek szezonja lassan, de biztosan véget ér, a legtöbb formáció pedig ilyenkor már a klubbokban való fellépésre koncentrál. A Boka Boogie Band közel két éve nem adott koncertet Székesfehérváron, ezért úgy döntöttek, hogy az Ikon Club színpadán mutatják meg újra magukat, ahol a rock and roll, boogie és rhythm and blues zene szerelmesei is megtalálhatják a számukra bejövős nótákat. A Boka Boogie Band fantasztikus hangulatú műsorral készül, és ami még izgalmasabbá teszi majd a fellépést, hogy az idei évtől Grasics Anita énekesnő is a zenekar tagja, így olyan klasszikusok is bekerültek a repertoárba, amiket eddig nem tudtak játszani, hiszen női előadókra íródtak.

Tánc: PSC Flaszter Swing
Mikor?: Szeptember 15., vasárnap 15:30
Hol?: Hotel Magyar Király előtt

A hétvégén igencsak különleges esemény zavarja fel a fehérvári táncos állóvizet, ugyanis az országban egyedülállóan swingtalálkozót szervez a fehérvári Paraba Swing Club. A fél négyes gyülekező után négy órakor közös örömtánc veszi kezdetét a Hotel Magyar Király előtti téren, amely során a budapesti csoportok (Pepita Swing, Keep Swinging Egyesület) és vidéki csapatok (szombathelyi, kaposvári swingesek) részvételével hatalmas bulit dörgölnek Székesfehérvár orra alá. Persze, ha van kedvetek, akkor ti is csatlakozhattok, ugyanis a rendezvény célja a swing közös megünneplése.

Mozi: Downton Abbey
Mikor?: Szeptember 12-től
Hol?: Cinema City Alba

Biztos sokan hallottatok már arról a sorozatról, amely az 1900-as évek eleji brit arisztokrácia világába kalauzol el, ahol is cselszövésekkel, illetve jó adag romantikával megfűszerezve tálalja a felső tízezer cseppet sem irigylésre méltó életét. Na, ez a széria lenne a Downton Abbey (nem downtown), amely 2010 és 2015 között összesen ötvenkét epizód erejéig szegezte a nézőket a televízió elé.

A kritikusok imádták (mondjuk a brit birodalom nagy pillanatainak - pl. Titanic elsüllyedése - leképezése igencsak tetszetős ötlet), ám annyira azért nem hagyott mély nyomot a show, hogy egész estés filmet csináljanak belőle. Vagy igen? A rajongók biztosan odáig lesznek meg vissza, de valahogy ez is olyan felesleges bőrlehúzásnak tűnik, mint a népszerű mozik újragondolása. Na, majd a vasárnapi kritikánkban tiszta vizet öntünk a pohárba. Addig is irány a mozi, és a Downton Abbey!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek