4 évnél régebbi cikk

Megnyílt Kiss László szabadtéri fotókiállítása a Kossuth-udvarban
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Megnyílt Kiss László szabadtéri fotókiállítása a Kossuth-udvarban

Órákon át elmélyülve, értő szemmel meglátva a részletekben rejlő szépséget – így készülnek Kiss László különleges fotográfiái. Ha kell, a fűben hasalva, az egész családja közreműködő kezeinek segítségével. Egyedi hangulatú fekete-fehér alkotásaiból nyílt utcai fotókiállítás a Kossuth-udvarban.

Nem nagyon szokott külföldre utazni, ellenben úgy látja meg a közvetlen környezetünkben rejlő apró szépségeket, ahogy senki más. Kiss László fotográfus, (kollégánk, a Fehérvár hetilap fotósa) megismételhetetlen egyénisége Székesfehérvárnak, ezt a most nyílt kiállításán látható alkotások is alátámasztják.

Kisfilmre készült, fekete fehér felvételek nagyításait állította ki a Kossuth-udvarban, Utcza-kép címmel, melyek november 1-ig lesznek láthatóak ezen a helyszínen, abban a reményben, hogy az udvar a későbbiek során több hasonló kezdeményezésnek adhat majd teret.

A helyszínválasztás és a tárlat elnevezése sem véletlen: „Magyarországon nagyon hamar elterjedtek a fotóműtermek, már a tizenkilencedik és a huszadik század fordulóján is neves műtermek voltak itt a Kossuth utcában. Egy kicsit előttük is szeretnék a régies elnevezéssel és helyválasztással tisztelegni, hogy ami akkor bent volt a falak között, kihoztam az utcára” – mondta Kiss László.

Nagy Veronika, a Hetedhét Múzeum szakmai vezetője a megnyitón köszöntőjében elmesélte, Kiss Lászlóval három hónapon át dolgoztak együtt nap mint nap a Moskovszky-gyűjtemény darabjainak fotózásán. „Máig a fülemben csengenek a mondatai, ahogy minden egyes apró tárgyra a felfedezés örömével csodálkozott rá. Ahogy most ránézek ezekre a kiállított képekre, azt látom, hogy ezek a növények az ő fényképezőgépe előtt műtárgyakká nemesültek. Hátborzongató, amire képes a természet, de az is hátborzongató, ahogyan Kiss Laci ezt észreveszi és megmutatja nekünk. Visszaadja az időt az embereknek, hogy rácsodálkozzanak minderre.”

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek