4 évnél régebbi cikk

Hogyan faragj töklámpást könnyen és gyorsan?
Hogyan faragj töklámpást könnyen és gyorsan?

Töklámpás nélkül lehet élni, de minek? Ahhoz, hogy narancssárga barátunk a lehető legjobb formában legyen az október végi szezon idején, érdemes a profik néhány tanácsát megfogadni. Tizenhárom alapszabály, meg egy videó kezdő és haladó tökfaragóknak.

Bár a végeredmény mindig mindenért kárpótol, kevés mocskosabb meló van októberben, mint a töklámpás faragása. Aki már faragott tököt, pontosan tudja, hogy alapvetően nem is olyan ijesztő a feladat, mint gyakorlat nélkül tűnik, és akár 30-40 perc ráfordításával megúszható a művelet. Persze ha valakinek komolyabb elképzelései vannak a töklámpását illetően, akkor ennél több időt szánjon az ügyre: egy négyfős család nem összecsapott töklámpásainak igényes elkészítése ideális szombat vagy vasárnap egész délutánon átívelő program lehet.

Aki valahol a kettő között lavírozna inkább - vagyis legyen valamennyire különleges a tök, de ennek megvalósítására mégsem tudja rászánni a fél életét -, annak készített egy videót a Sculpture_Geek:

Ahhoz, hogy a lehető legjobban süljön el a tökfaragás, és még néhány napig ki is tartson a végeredmény, érdemes néhány alapszabályt betartani. Ezeket a Wikihow alapján foglaltuk össze 13 pontban:

1. Röviddel halloween előtt szerezzük be a tököt. A kész töklámpás általában egy, másfél hetet bír ki, utána teljesen összeesik.

2. A legtöbb szupermarketben vagy zöldségesnél már lehet faragásra alkalmas dísztököt vásárolni, nem kell ezért vidéki gazdákig kirándulni.

3. Alaposan vizsgáljuk meg a tököt, lehetőség szerint csak sértetlen, egészséges példányt szerezzünk be.

4. Megfelelő méretű tököt vásároljunk, nem kell túlzásokba esni. Minél nagyobb a tök, annál komolyabb munka lesz kifaragni.

5. Még a töklámpás faragása előtt határozzuk el, hogyan nézzen ki végül a kész mű. Régen rossz, ha menet közben alakítgatjuk a tököt.

6. Döntsük el, hogyan faragjuk a tököt.  A hagyományos módszer szerint felül vágunk egy lyukat, amin keresztül kiszedjük a belsejét, majd ezután faragjuk a lámpás pofáját. Ehhez képest mások ennek épp az ellenkezőjére esküsznek: előbb faragjuk ki a tököt, végül pakoljuk ki a húsát.

7. Karcoljuk vagy rajzoljuk fel a mintát a tök külsejére.

8. Alakítsuk ki a helyet, ahol az előreláthatóan nem túl gusztosos, cserébe meglehetősen macerás faragást abszolváljuk.

9. Válasszunk ki egy megfelelő kést. Legyen éles a pengéje, erős és ne túl hosszú, vagyis a lehetőségekhez képest könnyen tudjuk forgatni. Igény esetén használjunk szikét, vagy akár fúrót is. Bármilyen szerszám(ok) mellett is döntünk, csak óvatosan, mert könnyen megcsúszhat a taknyos, nedves tök felszínén. Ezért is érdemes folyamatosan törölgetni jövendőbeli lámpásunk külsejét.

10. Hagyományos módszer esetén vágjunk a tök tetejére egy lyukat, ezen keresztül pakoljuk ki a húsát és a magokat. Használjunk a művelethez kanalat, amivel a fal belső részéről le tudjuk kapirágálni a hártyás részeket.

11. Faragjuk ki a tökre rajzolt fejet.

12. Ha kész, helyezzünk klasszikus teamécsest vagy LED-mécsest a tökbe.

13. Lehetőleg olyan helyre tegyük a töklámpást, ahol ha felborul sem okoz nagy kárt, pláne nem kap tőle lángra az egész lakás.

És a legfontosabb: a kész töklámpást mindenki hozza el október 27-én a II. Fehérvári Töklámpás Fesztiválra:

Borítókép: YouTube/Sculpture_Geek
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek