4 évnél régebbi cikk

Így készültek a díjnyertes fehérvári töklámpások!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Így készültek a díjnyertes fehérvári töklámpások!

A II. Fehérvári Töklámpás Fesztivál töklámpás szépségversenyének győztese, Kiss Virág már rutinos tökfaragónak számít. A huszonöt éves lány hétéves kora óta minden évben ápolta ezt a halloween-i hagyományt a családjával. Megkérdeztük a sikeres tökfaragás kulisszatitkairól.

Négy képet is faragtál, összesen hány töklámpást készítettél a fesztiválra?

Kettőt, ebből az egyikre három kép került. Tavaly is olyan helyre sikerült letenni a lámpást a Városház téren, hogy három oldalról is látható volt, ezért jutott eszembe ez a megoldás. Az ábrák közül a legfontosabbnak a Védd a méhet! - feliratút tartom. Korábban méhészkedtem, és úgy gondoltam, a magyar méhészet, és általában a méhek helyzete megérdemel egy kis figyelemfelhívást. Alapból úgy faragom a tököket, hogy legyen valami mondanivalója annak, amit ábrázolnak. Észre is vettem, hogy a nézelődők közül sokan, akik gyerekekkel, unokákkal érkeztek, beszélgetni kezdtek róla, magyarázni a kicsiknek, mennyire fontos a méhekre vigyázni. Jó volt látni, hogy elgondolkodtak rajta.

A másik kedvenc képem egy csau-csau kutyát ábrázol, ő az anyukám kutyája, Maci. Na, ezt az oroszlántól a medvéig nézték mindennek, de végül is mindenki azt lát benne, amit szeretne. A másik két minta most a vadvilág köré csoportosul, egy dámszarvas és egy farkas. Általában az interneten böngészek ötletek után.

Mennyi idő alatt készültél el velük?

A méhecskés jó egy órába telt, a másik két és fél órába. Az évek során már szereztem rutint benne, kifejlesztettem a saját technikámat. Mindenkit biztatok rá, hogy próbálja ki, mert ez nagyon nagy élmény! Igazi közös családi program! Én minden évben nagyon vártam, kérdezgettem anyukámat, mikor faragunk lámpást. Hétéves koromban kezdtük, most már huszonötöt is betöltöttem.

Hogyan választottad ki a megfelelő tököket?

Az alakjára szoktam figyelni, igyekszem kerekebb formájút keresni. Ha nagyobbat választok, számítok rá, hogy vastagabb lesz a belseje. Fontos, hogy kemény legyen, de ha beletoljuk a körmünket, érezzük hogy van még nedvességtartalma, különben törne. Egy-másfél centi vastagságra érdemes hagyni a héját. Ha mégis törik, hurkapálcával, gyufaszállal orvosolható még a hiba. Arra is figyelni kell, hogy egy nagyobb töklámpásba már három mécsest is érdemes beletenni, és a hőt is bírnia kell.

Másban is szoktad kamatoztatni a kreativitásodat?

Szoktam festeni, rajzolni. Most a házunkat csinosítgatjuk, képeket készítek a falakra a párom kifejezett kérésére. A hálóba kék virágokat festek, a nappaliban pedig őszi tájkép lesz majd.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek