4 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Országos Rajzfilmünnep, Mikulásfalva-megnyitó, Cooky és Az aszfalt királyai
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: Országos Rajzfilmünnep, Mikulásfalva-megnyitó, Cooky és Az aszfalt királyai

Most, hogy az időjárás tartósan is ősziesre vette a figurát, nem lehet úgy szabadtéri programot szervezni, hogy ne rondítanának bele futózáporok vagy tájfun erejével bíró széllökések. Sajnos a hétvégén sem lesz ez másképp, így tanácsos olyan tevékenységek után nézni, amely fedett helyiségekben is kivitelezhetőek. Szerencsére Fehérváron (és túl is) számos olyan esemény lesz, amelyen át lehet vészelni a borongós napokat: mozizhattok az Országos Rajzfilmünnepen, megmozgathatjátok a lábaitokat egy elvarázsolt Harry Potter ihlette bulin, vagy pedig meglátogathatjátok a Mikulást Nagykarácsonyban.

Mozi: Országos Rajzfilmünnep
Mikor?: November 15-17., péntek-vasárnap
Hol?: Barátság mozi

November 15. és 17. között minden az animációs filmekről szól majd: a hetedik Országos Rajzfilmünnep alkalmából közel százhúsz intézményben nézhetnek rajz- és animációs filmeket kicsik és nagyok - ráadásul mindezt ingyen! A népszerű eseményhez Székesfehérvárról idén is csatlakozott a Barátság mozi, az Animono Animációsfilm-készítő Műhely pedig ekkor rendezi meg az Animóka kreatív családi napot a Művészetek Házában. A Barátság mozi filmkínálata nem csak a kisgyerekeknek szól, az animáció iránt érdeklődő fiatal és felnőtt nézők izgalmas magyar és nemzetközi animációs filmek közül válogathatnak: érkezik a digitálisan felújított Vuk és a Háry János, a legkisebbek számára pedig Bogyómaratont tartanak a Bogyó és Babóca sorozat filmjeiből. További részleteket az Országos Rajzfilmünnep fehérvári programjairól itt találtok.

Sport: Magyarország-Uruguay Puskás Ferenc Stadion-nyitómeccs
Mikor?: November 15., péntek 19:00
Hol?: Puskás Ferenc Stadion, M4 Sport

Tudom, hogy ti is tűkön ülve várjátok a magyar labdarúgó válogatott Wales legjobbjai elleni küzdelmét, ugyanis azon a találkozón dől el, hogy kijutunk-e a hazai meccshelyszínekkel megspékelt 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokságra. Jó persze matematikailag, meg mindenféle kiskapukkal egy vereség után is lesz még esélyünk, de ha nyerünk, akkor nincs kecmec, ismételten Európa legjobbjai ellen indulhatunk harcba. Persze előtte még lehetőleg sérülésmentesen kéne lehozni egy Uruguay válogatott elleni barátságos mérkőzést, amely az új Puskás Ferenc Stadiont kapuit nyitja meg a nagyközönség előtt. Remélem Luis Suárez kevésbé lesz harapós kedvében, na, meg csak megmutatja magát valamelyik fiatal középhátvéd, mert Willi Orbán és Kádár Tamás sérülésével igencsak vékonyan vagyunk hátul. Hajrá magyarok!

Koncert: Stereo Swing
Mikor?: November 15., péntek 21:00
Hol?: Paraba

A hétvégén egy igazán fergeteges és őrült bulin vehetnek részt a swing szerelmesei, ugyanis Fehérváron fog fellépni az a Stereo Swing, amely az évek során Magyarország első számú electro-swing formációjává nőtte ki magát. A Fonogram-díjra jelölt brigád koncertjeit egyedi hangzásvilág és különleges színpadi show jellemzi, így aki ki akar szakadni a szürke hétköznapokból, az is megtalálhatja számításait a Stereo Swing parádéján. Ha igazi Nagy Gatsby-beütéses pörgésre vágytok, akkor irány a Paraba, és adjátok át magatokat a swing bohókás dallamainak.

Buli: Harry's Party Székesfehérvár
Mikor?: November 16., szombat 22:00
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

Megvan a Harry Potter és a Tűz Serlegének karácsonyi bálja? Hát persze. És az, amikor a Roxfort Nagytermében elszabadul az őrület miután a The Weird Sisters begyújtja a Do the Hippogriffet? Ha nincs, akkor alább megleshetitek, ha pedig igen, akkor nem kell tovább várnotok, hogy ti is átéljetek egy hasonlóan varázslatos banzájt, ugyanis a hétvégén Harry's-Partyt tartanak Székesfehérváron, amely során dementorokkal, Aragoggal, a 9 és 3/4-ik vágánnyal, és töménytelen mennyiségű vajsörrel is közelebbi kapcsolatot alakíthattok ki. Azt est házigazdája a Cashtagből ismert Felus lesz, aki a legpofásabb jelmezbe bújó mágustanoncokat különleges nyereményekkel halmozza el. Ha Harry Potter-fan vagy, és bírod a Griffendél vagy a Mardekár által szponzorált shotokat, akkor szombaton irány a Petőfi Kultúrtanszék!

Buli: Cooky
Mikor?: November 16., szombat 22:00
Hol?: N-Joy Bistro and Club

Amióta az eszemet tudom, azóta hallom a rádióban nap, mint nap Szelba Christian George-ot, alias Cookyt, és megmondom őszintén, azon túl, hogy kifogástalanul vezeti a zenés műsorokat, egy idő után igencsak idegesítővé válik az orgánuma. Persze ízlések és pofonok. Ám akinek érdekes szófordulataitól, na, meg kifogástalan remixeitől lesz szórakoztató a showman, azoknak van egy jó hírem: a hétvégén Fehérvárra látogat a francia-magyar lemezlovas, és olyan alapokkal szórja meg a nagyérdeműt, hogy az is garantáltan táncra perdül, aki alapból a falra mászik süvítő hangjától.

Család: Mikulásfalva-megnyitó
Mikor?: November 17., vasárnap 9:00
Hol?: Nagykarácsony

Ahogy megláttam, hogy vasárnap nyitja meg idén a kapuit a Nagykarácsonyban található Mikulásfalva, rögtön a hatalmukba kerítettek a gyerekkori emlékeim, és majd hosszasan merengtem azon, milyen is volt, amikor én látogattam meg a nagy szakállút. Tisztán megvan, ahogy pillangókkal a hasamban botorkáltam a játékok és a sorban álló családok között, és csak arra tudtam gondolni, mit is fogok mondani annak a piros sipkás fószernek, aki annyi boldogságot okozott nekem az évek során. Aztán igazából pár magatartással kapcsolatos füllentésen túl többre nem futotta, ám így is hatalmas élmény volt a nagy találkozás. Bár egyre jobban fel vannak világosítva a fiatalok, szerencsére a Mikulás-várás nem kopott ki az ünnepi szokások közül, így számos lurkónak és szülőnek okozhat örömöt egy Nagykarácsonyban való mesés kirándulás - hát ha még a hó is leesik, maga lesz a megtestesült álom.

Mozi: Az aszfalt királyai
Mikor?: November 14-től
Hol?: Cinema City Alba

Emlékeztek a Hajsza a győzelemért című alkotásra? Tudjátok, amelyben Chris Hemsworth és Daniel Brühl olyan pöpecül keltette életre a Forma-1 két legendáját James Huntot és Niki Laudát, hogy miközben árgus szemekkel figyeltem a mozivásznat, rendesen hallani lehetett az állam koppanását a földön. Pedig eszem ágában nem volt beülni rá, ám így, hogy meglestem, olyan élménnyel lettem gazdagabb, amelyet nehéz szavakba önteni. Persze voltak hibái, de összességében maga volt a tökély. A rivalizálás, a színészi játékok, na, meg az autók mind-mind kifogástalanok voltak, és azóta sem láttam hasonlóan színvonalas versenyzős alkotást. Talán majd most, ugyanis Az aszfalt királyai (angolul hangzatosabb: Ford v Ferrari) hasonló élménnyel kecsegtetnek: a Ford derék mérnökei (főszerepben Matt Damon és Christian Bale) mindent megtesznek azért, hogy lenyomják a Ferrarit 1966-os franciaországi Le Mans 24 órás versenyén. A többi kritikánkból kiderül.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek