4 évnél régebbi cikk

Ingyenes filmvetítések lesznek a rajzfilmünnepen Székesfehérváron
·Programokingyen·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
unsplash.com/
Ingyenes filmvetítések lesznek a rajzfilmünnepen Székesfehérváron
·Programokingyen·Utolsó frissítés: undefined

Székesfehérvár is csatlakozott idén az Országos Rajzfilmünnephez, így november 15. és 17. között ingyenesen nézhetjük meg többek között a felújított Vukot, de lesz Bogyó és Babóca maraton is.

November 15. és 17. között minden az animációs filmekről szól majd: a hetedik Országos Rajzfilmünnep alkalmából közel 120 intézményben nézhetnek rajz- és animációs filmeket kicsik és nagyok - ingyen! A népszerű eseményhez Székesfehérvárról idén is csatlakozott a Barátság mozi, az Animono Animációsfilm-készítő Műhely pedig ekkor rendezi meg az Animóka kreatív családi napot a Művészetek Házában.

A szervező, KEDD Animációs Stúdió célja a rajzfilmüneppel, hogy az animációs műfaj minél teljesebb keresztmetszetét mutassa be az érdeklődő közönségnek, és a rendezvényhez csatlakozó helyszínek segítségével az ország minél több pontjára eljusson. A hét éve indult kezdeményezés mostanra pedig komoly programsorozattá dagadt, és egyre nagyobb érdeklődés övezi: az első rajzfilmünnepen 27, idén pedig már közel 120 helyszínen – moziban, művelődési házban, könyvtárban – tartanak vetítéseket.

A filmkínálat nem csak a kisgyerekeknek szól, az animáció iránt érdeklődő fiatal és felnőtt nézők izgalmas magyar és nemzetközi animációs filmek közül válogathatnak. A fehérvári közönség számára magyar alkotásokat vetít a Barátság mozi: érkezik a digitálisan felújított Vuk és a Háry János, a legkisebbek számára pedig Bogyómaratont tartanak a Bogyó és Babóca sorozat filmjeiből.

A rajzfilmünnep vetítéseire a belépés ingyenes, de a férőhelyek száma véges, ezért előzetes helyfoglalás szükséges a www.baratsagmozi.hu honlapon.

Az eseményhez csatlakozva november 16-án, szombaton 10 órától rendezik a hagyományos, ugyancsak ingyenesen látogatható Animóka kreatív foglalkozást a Művészetek Házában.

Az intézményben működő Animono Animációsfilm-készítő Műhely és a Start Kreatív Alkotócsoport éves programjának legkiemelkedőbb eseményének fókuszában az animáció áll: érdekes foglalkozásokra – festés, rajzolás, drámajáték, filmforgatás – hívják a családokat, és olyan, házilag is megvalósítható filmes praktikákra tanítják a látogatókat, amellyel otthon is sikeresen készíthetnek animációs filmeket. A foglalkozás során a gyerekek ahhoz is kedvet kaphatnak, hogy a szakkörökbe járjanak, tanulmányaikat pedig esetleg a MOME-n folytassák. Az idei Animóka témája a cirkusz, a gyerekek ebben a témában alkotnak majd és hozzák létre közös filmjüket.

Az Animóka rendezvény előtt 9.15-től a Barátság mozi kulisszái mögé is bekukkanthatnak a kíváncsiak. A mozi munkatársai megmutatják, hogyan működik és mire képes a digitális vetítőgép, emellett az érdeklődők választ kapnak azokra a kérdésekre is, hogy miként jutnak el a filmek manapság a filmszínházakba, miből készül a filmvászon és miért homorú, hány erősítő szükséges a teljes mozit betöltő térhatású hanghoz és miért van a gépházban még mindig egy hagyományos vetítőgép is.

A bejárásra előzetesen jelentkezni kell a baratsagmozi@baratsagmozi.hu e-mail címen. 

——————————————————————————————————————————————————————————————————

Országos Rajfilmünnep a Barátság moziban, 2019. november 15–16., péntek–szombat

November 15., péntek

  • 16.00 Vuk – magyar rajzfilm, 1981


November 16., szombat

  • 9.15–9.45 Gyerünk a moziba be! – a Barátság mozi kulisszatitkai. Jelentkezés a bejárásra: baratsagmozi@baratsagmozi.hu
  • 10.00–11.00 Bogyó és Babóca – 13 új mese
  • 11.30–12.35 Bogyó és Babóca – 13 mese
  • 16.00–18.30 Háry János – magyar rajzfilm, 1980

A belépés ingyenes, helyfoglalás: www.baratsagmozi.hu 

——————————————————————————————————————————————————————————————————

Animóka - Kreatív animációs foglalkozás gyerekeknek és szüleiknek a Művészetek Házában

2019. november 16., szombat

  • 10.00 Drámajáték, a mese kitalálása és eljátszása Detre Zsuzsanna tanítónővel
  • 11.00 A mozgatható szereplők és a háttér elkészítése Farkas Noémi és Debreczeni Katalin segítségével
  • 12.00 Filmforgatás Debreczeni Katalinnal
  • 13.00 Válogatás az Animono animációsfilm-készítő műhely terméséből a Barátság moziban

A belépés ingyenes!
(forrás:ökk)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek