5 évnél régebbi cikk

Ingyen lakhattok három hónapig egy varázslatos olasz faluban
Fehérvár Médiacentrum fotójaIngyen lakhattok három hónapig egy varázslatos olasz faluban

2019-es Európa kulturális fővárosa címet két város kapta: az egyik a bolgár Plovdiv, a másik pedig a dél-olaszországi Matera. Na, most az a helyzet, hogy ennek köszönhetően az utóbbi melletti apró kis falucska, Grottole ingyenes szállást biztosít egész nyárra. Persze csak, ha kiválasztanak.

Olaszországot sokan az ókori látványosságairól, vadregényes tájairól és hangulatos kis halászfaluiról azonosítják be. Igen ám, de az olasz csizmában számos olyan vidéket is felfedezhetünk, amely kevésbé ismert a nagyközönség számára, és a helyiek segítségével, vagy pedig a véletlennek köszönhetően bukkanhatunk rájuk. Ide sorolhatjuk például a Basilicata régiót is, amely egészen addig szinte észrevétlen volt a világ számára, amíg egyik legszebb gyöngyszeme, Matera el nem nyerte 2019-es Európa kulturális fővárosa címet.

Itt meg kell említenem, hogy 2019-ben az Európa kulturális fővárosa címet - 2007 óta egyre divatosabb módon - két város kapta meg egyszerre. Matera mellett a Bulgáriában található, szintén eszméletlenül gyönyörű Plovdivra esett az Európai Unió választása.

És ha már az olasz város is elnyerte ezt a rendkívül megtisztelő címet, akkor Airbnb-nek és egy helyi nonprofit szervezetnek, a Wonder Grottole-nak köszönhetően négy szerencsés önkéntes meghódíthatja a dél-olasz vidéket, és három hónapig ingyenesen szállhat meg a Matera mellett fekvő mesés Grottole településen.

"Az az álmunk, hogy újra benépesítsük ezt a történelmi vidéket" - mondta Silvio Donadio, a Wonder Grottole egyik alapítója. Majd hozzátette, hogy jelenleg csupán háromszáz ember él a faluban, és több mint hatszáz megüresedett otthont hagytak hátra a különböző gazdasági lehetőségek miatt elköltöző népek.

Az önkéntesek, akiket majd kiválasztanak a programra, a Wonder Grottole-nak fognak dolgozni, és a látogatók körbevezetése mellett többek között olyan feladatokat is el kell végezniük, mint a történelmi zöldségtermesztés, a méz szüretelés, a tradicionális tésztakészítés, illetve az olívaolaj készítésének bemutatása is.

Tudom, tudom, sok a duma, így mutatom is, hogyan tudtok jelentkezni erre a kihagyhatatlan lehetőségre. 2019. február 17-ig jelezhetitek részvételi szándékotokat a italiansabbatical.com weboldalon, majd március 29-én jelentik be a négy szerencsés nevét.

Ha bekerülnétek, akkor ez az egész buli júniustól augusztusig tartana, úgyhogy egy teljes nyáron át élvezhetitek az Olaszország nyújtotta fantasztikus lehetőségeket. Jelentkezni még bőven van időtök, hajrá, hajrá! 

(Forrás: impressmagazin.hu, cnbc.com)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek