4 évnél régebbi cikk

Ne vegyétek fel és ne hívjátok vissza, ha külföldi szám keres titeket!
Ne vegyétek fel és ne hívjátok vissza, ha külföldi szám keres titeket!

Biztos veletek is előfordult már, hogy ismeretlen, külföldi szám jelent meg telefonotok kijelzőjén. Az idegen hívások miatt azonban akár csalás áldozataivá is válhattok, az egyenruhások körültekintésre figyelmeztetnek.

Ha idegen szám jelenik meg telefoncsörgéskor a kijelzőn, akkor akár csalás áldozatává is válhatunk - erre figyelmeztet a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kisfilmje, amelyet már rengetegen megosztottak a közösségi portálokon.

"Az utóbbi időben nagyon elterjedtek wangiri hívások, amelyek különböző országokból indulnak, és akkor okoznak csalást, ha visszahívják őket. Magyarországon már minden mobilszolgáltató adott ki tájékoztatót, hogy mi a teendő ilyen hívásnál, mi azt javasoljuk, ne hívják vissza ezeket a számokat, nem kell velük foglalkozni. Ha nem ismerős, ha nem dolgozik ott senki, nem szükséges az embernek saját magának kárt okoznia" - tájékoztatott Csepely Balázs, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs referense.

A wangirivel kapcsolatos büntetőeljárás nálunk ugyan még nem indult, ám a rend őrei mégis a visszahívás következményeire figyelmeztetnek: "A csaló pillanatokon belül több tízezer forintos számlát tud generálni egy ilyen hívással. Azok az országok, ahol nincsenek önálló telefonszolgáltatók - mint például Csád -, más telefonszolgáltatók kapcsolásán keresztül érnek el telefonszámot, és lehet, hogy egy afrikai országban a fiatal gyerekek ezt poénnak veszik, viszont aki visszahívja őket, megemelheti a telefonszámlája költségét" - zárta Csepely Balázs.  

Ha több millió hívást követően csupán a felhívottak néhány százaléka hívja vissza a csalókat, már az is komoly bevételt termelhet számukra, így ha idegen telefonszámot láttok, akkor semmiképpen ne vegyétek fel és ne hívjátok vissza a külföldi hívókat.

A telefonos csalásokról a Fehérvár Televízió készített bővebben anyagot:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek