4 évnél régebbi cikk

Az ünnep fényei a lakásban
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Az ünnep fényei a lakásban

„Közeleg a tél!” – visszavonhatatlanul igazolódott a Trónok harca ismert mondata. A jó hír az, hogy karácsonyon innen vagyunk, adventben még remélhet az ember, a rossz hír, hogy januárban már nagyobb gondban leszünk. Ideje tehát felvérteznünk magunkat a hosszú távon is bevethető hangulati elemekkel!

A fény harcosai

A neoncsövek ideje lejárt, sőt már a plafonra függesztett hatvanas égők sem nyújtanak érzelmi biztonságot. Legyen bármilyen szép és nagy fényerejű a helyiség központi világítása, télen az ember a fényviszonyoktól melegséget, meghittséget remél. Ebben az esetben nem kell feltétlenül nagyberuházásra gondolni, csupán néhány jól megválasztott, meleg fényű kiegészítő fényforrást kell beszerezni. Lehet az akár néhány elemes mécses, amit a könyvespolc szélére sorakoztatunk vagy a tavalyi karácsonyfáról maradt fényfüzér. Ha ezt kevésnek találjuk, fokozzuk a fényhatást úgy, hogy ezeket a kiegészítő elemeket néhány csillogó felületű gömbbel vesszük körbe. Emellett a tükör is alkalmas arra, hogy a kis helyi fényeket felerősítsük. A téli időszakban szinte kötelező az ablakdísz, és ebben az a jó, hogy egyszerre több funkciót is elláthatnak. Egyrészt – amellett, hogy a benti teret tesszük meghittebbé – az utcára is szórunk némi fényt. Másrészt – és ez az, amire kevesen gondolnak – mivel a tapadókorongok biztos felhelyezésének feltétele a tiszta ablaküveg, nem kell gondolkodnunk azon, mikor pucoljunk ablakot. Így lesz egyből három hosszú távú gyümölcse egy két-háromezer forintos beruházásnak!

 

 

Textillel egy jobb életért

Vannak, akik külön erre az időszakra tartanak kiegészítő textileket, legyen az egy karácsonyi díszpárna, egy bordó vagy sötétzöld, esetleg arany mintájú sötétítő függöny vagy egy karácsonyi színösszeállítású kanapéhuzat. A meleg színek ez esetben mind játszanak: a földszínek és a piros-zöld kombináció egész télen megállja a helyét. Nem mindegy az anyagösszetétel sem: a szőrme és a kötött telitalálat, ugyanígy a csillogó kiegészítők. Egy-egy jól megválasztott szőnyeg is segíthet feledni a hideget, a kisebb felületűek kisebb pénz- és energiabefektetéssel cserélhetők télire, csak az a fontos, hogy puha legyen és melegséget kölcsönözzön! Vigyázzunk a színválasztással, mert ha túl sok színt hordunk össze egy helyre, az nemcsak ízléstelen, de még az otthon nyugodt atmoszféráját is felboríthatja! Tehát mielőtt belebonyolódunk a dekorálásba, határozzunk meg egy alapszínt, és azt egészítsük ki egy-két hozzáillő árnyalattal!

 

Végül egy pofonegyszerű megoldás

Vegyünk egy nagy üvegedényt, esetleg egy széles nyakú üvegvázát vagy akár azt a nagy befőttesüveget, amiben nyáron a kovászos uborkát érleltük a napon! Kotorjuk elő a felső szekrényből a karácsonyfadíszeket és válogassunk kisebb-nagyobb színes, fényes vagy matt gömböket! Szórjuk bele mindet az üvegedénybe, hogy az megteljen! Mást nem is kell tenni, készen van az adventi dekorációnk, már csak azt kell kitalálni, hová helyezzük a lakásban!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek