2 évnél régebbi cikk

Nyáron is fenyeget a szénmonoxid-mérgezés
·Multimédiaotthon·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Körtvélyes Tivadar
Nyáron is fenyeget a szénmonoxid-mérgezés
·Multimédiaotthon·Utolsó frissítés: undefined

Sokan a fűtési szezonhoz kötik a mérgező gáz kialakulását, holott több háztartásban egész évben gázüzemű kazánnal állítják elő a meleg vizet. A szén-monoxid-mérgezés veszélye egész évben fenyeget – hívta fel a figyelmet a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Idén eddig 30 alkalommal riasztották a tűzoltókat szénmonoxid-mérgezéses esetekhez, ami a tévhittel ellentétben nyáron is előfordulhat, különösen akkor, ha olyan nagy a hőség, mint az elmúlt hetekben volt.

Nagyon sok háztartásban jeleznek a szénmonoxid-érzékelők, ennek pedig az az oka, hogy ebben a nagy melegben a kéménynek a belső hőmérséklete alacsonyabb, mint a külső hőmérséklet. Ennek következtében pedig a kürtőbe szorult hideg levegő egy úgynevezett légdugót hoz létre, amelynek következtében a vízmelegítőből vagy pedig a nyílt égésterű gázkazánból, amely a melegvizet állítja elő az égéstermék nem tud a kéményen keresztül távozni a szabadba, hanem visszaáramlik a légdugó miatt  a vízmelegítőbe vagy a gázkazánhoz.” - mondta el Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

És azonnal megtörténik a baj. Ezért is fontos, hogy minden nyílt égésterű berendezés esetében legyen a lakásban szénmonoxid-riasztó, hiszen csak ennek jelzésnek köszönhetően tudjuk, hogy baj van, és azonnal cselekedni kell – magyarázza a szakember.

„Ami a legfontosabb a megfelelő levegő utánpótlás, tehát még a nyári melegben se zárjuk el magunkat hermetikusan. Abban az esetben, ha pl. a fürdőszobában egy átfolyó vízmelegítő biztosítja a melegvizet vagy gázkazán, ennek sajnos levegő hiányában szénmonoxid-mérgezés lehet a vég,. A tapasztalat az, hogy a legtöbb mérgezéses eset a fürdőszobában következik be.” - tette hozzá a szóvivő.

Életmentő lehet tehát a szénmonoxid-riasztó készülék, a katasztrófavédelem honlapján feltüntette a megbízható riasztók listáját is.

Tapasztalat, hogy ahol szénmonoxid-érzékelő riasztott, személyi sérülés nem történt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek